Menu

CE FACEM CU TOT „BINELE” PE CARE, vrem nu vrem, NI-L FACE PRIMARUL FRÎNCU EMILIAN?

f_350_200_16777215_00_images_francu_psd.jpgMotto: „Pe cine auzi că predică numai datorie                                                                                                            

să ştii că sau este un privilegiat cu drepturi,                                                

sau că aspiră la drepturi exclusive”.

                                                           Ion Heliade Rădulescu


 

 

 Acum câteva zile, precum mulţi dintre dumneavoastră, am găsit în cutia poştală un exemplar (din cele 5.000 de exemplare tipărite) al Publicaţiei „PRIMĂRIA ÎN SLUJBA CETĂŢEANULUI. RAPORTUL PRIMARULUI PENTRU PERIOADA IUNIE 2012 - DECEMBRIE 2013”.

        Realizată în condiţii grafice deosebite, publicaţia (16 pagini în format A4) stă sub semnul Cuvântului introductiv al primarului FRÎNCU EMILIAN, care ne spune că visul său, care-l „animă de decenii” şi care se numeşte „Râmnicu Vâlcea – casa noastră”, este pe cale de a se împlini. Şi asta ca urmare a implementării în municipiu a unor proiecte „care să schimbe în bine oraşul nostru, proiecte care să uimească lumea şi care să aducă în oraş investitori, turişti, oameni de seamă”, asigurându-ne şi de faptul că ştie că „nu sunt singur în acest vis al meu” şi că tocmai susţinerea şi puterea pe care i-o dau locuitorii urbei ca să împlinească acest vis, fac ca el să nu mai fie doar al lui, „ci al nostru”!

Apelând la tehnici de ... învăluire, FRÎNCU ne mai scrie că unii l-au sfătuit să nu distribuie „acest material”, deoarece „RĂUVOITORII vor răstălmăci acest gest şi se va vorbi de risipă, de inutilitate ...”. Dar el, nu şi nu! A preferat să fie criticat de cei din jur, asumându-şi sarcina pe care i-am fi atribuit-o noi la învestire, cea „de edil al oraşului, aproape de oameni şi lucrând pentru ei”, motiv pentru care ne spune că „această broşură NU A COSTAT NIMIC MUNICIPALITATEA (sublinierile îi aparţin, n. n.), fiind editată din salariul meu pe luna octombrie”! 

Exprimându-şi speranţa că va primi de la noi „cât mai multe sugestii” pentru a putea realiza împreună acest proiect major,  NE MAI SCRIE ŞI CĂ „TOT CE S-A FĂCUT POARTĂ AMPRENTA MEA (adică a lui, n. n.)”! Ca şi cum ne-am fi aşteptat la altceva! Ca, de exemplu, să ne fi luat părtaşi la ... negocierile bucureştene a unor contracte de încredinţare a unora din aiuritoarele lui proiecte.

Haideţi să o răsfoim împreună, ca să vă minunaţi şi d-stră, cei care nu aţi primit-o sau (încă) nu aţi citit-o. „PUBLICAŢIA” ESTE ILUSTRATĂ CU 66 DE FOTOGRAFII COLOR, iar ÎNTR-UN NUMĂR DE 34 APARE FRÎNCU! 

Precum Partidul unic de odinioară, FRÎNCU E-N TOATE, ÎN CELE CE SUNT ŞI-N CELE CE MÂINE VOR RÂDE LA SOARE! 

Precum „cârmaciul” de odinioară, FRÂNCU ni se înfăţişează în cele mai neaşteptate ipostaze pentru un om încercat de toate maladiile pe care (într-un moment mai puţin fast al existenţei lui recente) pretindea că le are. 

În 10 fotografii ne este înfăţişat dând „indicăţii” preţioase. Cu mâna dreaptă întinsă spre orizonturi doar de el ştiute, cu gesturi ferme ale omului care le ştie pe toate, explicând muncitorului/ tehnologului etc., cum trebuie procedat în operaţiuni de o înaltă tehnicitate, precum: asfaltat, astupat şanţuri, pus borduri, executat scări etc.

           În altele dă din mână în faţa proiectului pentru „amenajarea spaţiului public central” din oraş (fără să precizeze dacă alături de el în fotografie se află unul din cei doi arhitecţi bucureşteni care au câştigat concursul de proiecte şi pentru „fapte” care priveau o relaţie ... neprincipială dintre/cu ei, primarele s-a ales cu pătarea pedigree-ului său cu 4 ani de potenţială deţinere la mititica!). În altele dă chei familiilor din noile blocuri A.N.L., înmânează plachete, face cetăţeni de onoare, distribuie alimente comunitare, comemorează, prăznuieşte, organizează şi patronează „serbările de suflet ale comunităţii”, se imortalizează împreună cu tineri şi copii (pentru care „amenajează” locuri şi terenuri de joacă), încurajează dezvoltarea sportului de performanţă şi participă la competiţii sportive etc. etc.

 Dar ce nu face! Câte nu (ne-)a făcut şi câte nu vrea să (ne) mai facă!

          În calitate de primar, FRÎNCU „scapă” din vedere faptul că, dincolo de secreţiile lacrimogene pe care a încercat să le determine prin aşa numita „Publicaţie”, ÎI REVIN NIŞTE OBLIGAŢII EXTREM DE CLARE ŞI DE PRECISE PE CARE LE ARE PRIN NORMĂ ŞI PRIN FIŞA POSTULUI ÎN RELAŢIA CU NOI, CONTRIBUABILII la bugetul local.  

          Este vorba de HOTĂRÂREA Guvernului nr. 1.723/2004 PRIVIND APROBAREA PROGRAMULUI de măsuri PENTRU COMBATEREA BIROCRAŢIEI ÎN ACTIVITATEA DE RELAŢII CU PUBLICUL, cu modificările şi completările ulterioare, prin care s-au prevăzut o serie de măsuri şi s-au stabilit termene (scurt, mediu şi lung) pentru aplicarea lor. Măsuri care trebuiau finalizate de vreo 7 (şapte!) ani, termene care au expirat de mult (cele pe termen lung trebuiau realizate eşalonat, până la data de 1 iunie ... 2006)! 

            Act normativ care STABILEA RĂSPUNDEREA DISCIPLINARĂ ŞI CONTRAVENŢIONALĂ a celor vinovaţi de nerespectarea prevederilor Programului. 

            Şi ce dacă!? Nu s-a întâmplat nimic! Bietul vulg nu prea ştie ce caută prin lumea asta plină de ... drepturi, iar garanţii respectării lor se fac că ... uită! Sau nu ştiu nici ei ce caută prin funcţii sau ştiu şi caută altceva atunci când le ocupă.

            Ei bine, LA ARTICOLUL 5 AL HOTĂRÂRII S-A PREVĂZUT DREPT OBLIGAŢIE A PRIMARULUI ca „în prima lună a anului” SĂ COMUNICE „FIECĂRUI CONTRIBUABIL, ÎN SCRIS, PRINCIPALELE ACTIVITĂŢI DE INTERES PUBLIC DESFĂŞURATE ÎN ANUL ÎNCHEIAT, PRECUM ŞI OBIECTIVELE ŞI SARCINILE PENTRU ANUL ÎN CURS, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 2”.

            Adică să nu ne ia cu fiţe şi cu texte  precum cele din Cuvântul său introductiv: că prietenii  i-au zis să nu, că el (asumându-şi nu ştiu câte riscuri) a vrut să da, că doar din banii lui şi alte asemenea tâmpenii! 

            FRÎNCULE, EU NU TE-AM ALES CA SĂ ÎMI FACI CADOURI DIN LEAFA TA DE BUGETAR. ŞI CA MINE SUNT MULŢI ALŢII. ÎN SCHIMB, DE LA TINE, AM ŞI AVEM AŞTEPTĂRILE LA CARE TE OBLIGĂ LEGEA. 

          Printre care şi pe aceea de a ne informa pe fiecare dintre noi prin remiterea „SCRISORII ANUALE A PRIMARULUI” cum se numeşte oficial chestia aia pe care şi tu, (ca şi ceilalţi „DĂŞTEPŢI” CARE TE-AU PRECEDAT în funcţie) ai ignorat-o, transformând-o într-o favoare pe care lăsaţi impresia că ne-o faceţi!

          NU DE FAVORURILE VOASTRE AVEM NEVOIE, CI DE RESPECTAREA DE CĂTRE VOI – PE BANII NOŞTRI – A UNEI MINIME DECENŢE ÎN RELAŢIA CU NOI, CETĂŢENII. Şi scoateţi din cap chestia aia că vrei să faci „în aşa fel încât râmnicenii să nu mai fie doar locuitori ai Râmnicului, ci cetăţeni ai săi”. Pentru că eu nu stau la mâna ta ca să mă transformi în cetăţean al Râmnicului! Mi-am dobândit respectiva calitate prin naştere! Şi am fost şi sunt mândru de ea!

         Aştept ca (până la sfârşitul lunii ianuarie 2014) să-mi remiţi oficial SCRISOAREA prevăzută la Anexa nr. 2, CU RĂSPUNSURI LA PROBLEMTICA ENUMERATĂ ÎN „GHIDUL DE ELABORARE” a acesteia, astfel:

          „FORMULĂ DE FELICITARE CU OCAZIA NOULUI AN;

 FORMULĂ DE MULŢUMIRE PENTRU SPRIJINUL ACORDAT AUTORITĂŢII ADMINISTRAŢIEI PUBLICE LOCALE ÎN ANUL PRECEDENT;

          ENUMERAREA PRINCIPALELOR ACŢIUNI DE INTERES PUBLIC REALIZATE ÎN ANUL PRECEDENT;

         PREZENTAREA OBIECTIVELOR PRIORITARE ALE ADMINISTRAŢIEI PUBLICE  LOCALE PENTRU ANUL ÎN CURS;

         SOLICITAREA SUSŢINERII PROIECTELOR CE URMEAZĂ A FI REALIZATE;

         FORMULA DE ÎNCHEIERE”.

 

         SCRISOAREA are anexată o NOTĂ cu următorul cuprins: ”SCRISORII I SE ANEXEAZĂ „ÎNŞTIINŢAREA DE PLATĂ” referitoare la OBLIGAŢIILE FISCALE PENTRU ANUL ÎN CURS, PRECUM ŞI PRECIZĂRI PRIVIND FACILITĂŢILE LA ACHITAREA ACESTORA ŞI MODALITĂŢILE DE PLATĂ”.

         Cel puţin eu asta aştept pentru a-mi putea pretinde să mai contribui la constituirea bugetului local! Ai înţeles?

         Îmi datorezi şi ne datorezi acest gest de minim respect! 

         Şi nu-i mai pune pe ciraci să o scrie la persoana întâi (ca şi cum tu singur te-ai lupta cu toate morile de vânt intergalactic!), pentru că în SCRISOARE este vorba doar de „acţiuni, obiective şi proiecte prioritare ale administraţiei publice locale”! Cu atât mai mult cu cât, deocamdată, finalizezi proiectele iniţiate de alţii.

 

           NU EU/NOI TREBUIE SĂ-ŢI MULŢUMIM PENTRU CĂ EXIŞTI, CI TU TREBUIE  SĂ NE MULŢUMEŞTI PENTRU CĂ NE ACHITĂM PUNCTUAL DE NIŞTE OBLIGAŢII PE CARE CREDEM CĂ LE AVEM PENTRU A NE ASIGURA BUNĂSTAREA NOASTRĂ, NU pentru a asigura BUNĂSTAREA TA!

           Apropo! Dacă tot ai făcut Publicaţia asta, de ce nu ai fost sincer până la capăt?

          De ce nu ne-ai comunicat şi nouă cum ai condus primăria în lunile în care erai   închis (între 26 aprilie şi 17 septembrie 2013), cine dădea indicaţii în acea perioadă (şi cât de preţioase erau ele în comparaţie cu propriile-ţi indicaţii), câte şanse reale ai să ieşi basma curată din încurcăturile pe care, ca primar ales, ţi le-ai făcut singur, ce şanse ne rămân nouă să nu fim – din nou – şi ... şi cu banii păpaţi etc.

           Cât despre proiecte precum cel referitor la „CHIPUL LUI MIRCEA CEL BĂTRÂN LA MALUL ALB”, sau cel referitor la „GOLGOTA DE PE DEALUL CETĂŢUIA” (prin „RECONSTRUIREA PARŢIALĂ A LEGENDARULUI TUNEL CARE LEGA BISERICA CETĂŢUIA DE MALUL ALB”), despre realizarea unei „CRUCI LUMINOASE DE MARI DIMENSIUNI”, a unei „LINII DE TELEFERIC CU 4 STAŢII PE DEALUL CAPELA”, sau despre „ASCUNDEREA MALURILOR BETONATE (ale râului Olăneşti, n. n.) CU MATERIAL REZULTAT DIN DECOLMATAREA BARAJULUI VLĂDEŞTI” etc, sfatul nostru sincer este să te mai gândeşti înainte de a te apuca să ne comunici oficial în scris asemenea ... inepţii. Că, eu cel puţin (şi ca mine sunt mulţi!) nu pentru asta te-am votat! Dacă am făcut-o, că nu mai ştiu! 

          Să nu uit. TE LAUZI CĂ PRIMA MĂSURĂ PE CARE AI DISPUS-O DUPĂ CE AI FOST ALES (adoptată „imediat după încheierea şedinţei de validare a noului Consiliu Local Municipal şi de învestire a noului primar”), a constat în „REFACEREA ŞI REPUNEREA ÎN FUNCŢIUNE A SISTEMULUI DE ILUMINAT AL UNUI IMPORTANT SIMBOL AL MUNICIPIULUI ŞI AL COMUNITĂŢII LOCALE: MONUMENTUL INDEPENDENŢEI”. 

         Dacă tot te împăunezi cu nu ştiu ce ascendenţă revoluţionar – războinică şi figurezi ca „autor/coautor” al unor cărţi de istorie şi enciclopedii ale judeţului, ar fi trebuit să ai cunoştinţă de faptul că un asemenea monument îndeplinea şi o funcţie de utilitate publică, funcţie pe care, mult timp după realizarea lui, a îndeplinit-o şi respectivul complex arhitectural. Pentru că despre asta era vorba. 

         Dar pentru a vedea care era această funcţie care trebuia să asigure  perenitatea memoriei eroilor, să-l lăsăm să ne spună pe doctorul GHEORGHE SABIN (1853-1925).

         Participant ca voluntar la evenimentele militare de la sud de Dunăre în timpul războiului de independenţă (unde, fiind unul dintre „ostaşii în alb”, s-a remarcat prin fapte deosebite), parlamentar şi prefect al judeţului Vâlcea la începutul secolului trecut (1904-1907, 1910-1912), GHEORGHE SABIN A INIŢIAT ÎN ANUL 1912 CONSTITUIREA UNUI COMITET DE INIŢIATIVĂ PENTRU STRÂNGEREA DE FONDURI ÎN VEDEREA CONSTRUIRII UNUI MONUMENT CARE SĂ CINSTEASCĂ MEMORIA MULŢILOR VÂLCENI CARE ÎŞI DĂDUSERĂ VIAŢA PE CÂMPUL DE LUPTĂ pentru dobândirea neatârnării României. 

          Iată ce scria în 1915, după ce, „duminică, 17 mai 1915, la ora 10 şi ½” avusese loc ceremonia dezvelirii Monumentului ridicat „pe dealul Capela, în amintirea eroilor vâlceni în războiul independenţei din 77-78”: „OBICEIUL STRĂMOŞESC ESTE CĂ PENTRU CEI CE SE DUC DINTRE NOI SĂ SE FACĂ O FÂNTÂNĂ PENTRU VEŞNICA LOR POMENIRE. AM CREZUT CĂ E BINE CA SUB MONUMENTUL PE CARE STĂ SCRIS NUMELE FIILOR VÂLCII MORŢI PENTRU PATRIE, SĂ FIE O FÂNTÂNĂ DIN CARE TRECĂTORII SĂ BEA APĂ PENTRU A-ŞI ASTÂMPĂRA SETEA ŞI RECĂPĂTA NOI PUTERI PENTRU LUPTELE VIITOARE, ÎNTRU MĂRIREA NEAMULUI NOSTRU”! Pentru sursa bibliografică, tuturor celor interesaţi, vă stau la dispoziţie!

 

         Asta n-aţi ştiut nici tu (semnatar, că nu pot să scriu din nou şi „autor”, al unor cărţi „istorice”) nici sicofanţii şi aplaudacii interesaţi care te urmează orbeşte în realizarea unor „proiecte” idioate, nici organizatorii de  pseudosimpozioane (precum cel ţinut în anul 2009,  sub patronajul a patru societăţi, instituţii şi organizaţii neguvernamentale, dedicat „marelui patriot Dr. Gheorghe Sabin ...” etc. etc.)! Care, conform unei adânc înrădăcinate tradiţii de care nu vă puteţi dezbăra, indiferent dacă ştiţi sau nu despre ce este vorba, vorbiţi şi scrieţi despre orice, oriunde şi oricând, dacă iese un oarece profit ... politic! Cât de mic să fie, dar să-l contorizăm la noi, că nu se ştie când o să avem nevoie de el!

         ACESTA ERA TÂLCUL „STRĂMOŞESC” al Monumentului Independenţei!             

         Nu (doar) despre refacerea sistemului de iluminat era vorba!

         ASTA TREBUIA ŞI TREBUIE SĂ FACI PENTRU A MAI SPĂLA O PARTE DIN PĂCATE! 

         SĂ ASIGURI TRECĂTORILOR ÎNSETAŢI POSIBILITATEA DE A-ŞI POTOLI SETEA DE LA ACEA „FÂNTÂNĂ”  (aducţiune de apă potabilă, care trebuie refăcută la nivelul străzii, sub monumentul propriu-zis!), „PENTRU VEŞNICA POMENIRE” a eroilor şi pentru ca drumeţii să-şi recapete „NOI PUTERI PENTRU LUPTELE VIITOARE, ÎNTRU MĂRIREA NEAMULUI NOSTRU”! 

         Pentru că (doar) astfel se asigură pomenirea lor veşnică, nu atunci când – din an în paşti – tu şi alte mărimi locale vă aburcaţi pe Monument! 

         Întreabă-i pe prelaţii care, cu sau fără treabă, te însoţesc în tot locul! Inclusiv la Statuia Independenţei! Sau, Doamne fereşte, nici ei nu mai ştiu ce caută acolo!? Dacă-i apucă setea când sunt la Monument!? Ce şi de unde beau pentru a şi-o astâmpăra?

 

          Pentru că tot suntem la acest subiect, AVEM RUGĂMINTEA SĂ NU TE MAI LAUZI (cum o faci mereu!) CU FAPTUL CĂ O SĂ ÎNTREPRINZI „TOATE DILIGENŢELE necesare PENTRU ALOCAREA DE FONDURI DE LA BUGETUL DE STAT NECESARE FINALIZĂRII CELOR PATRU BISERICI AFLATE LA ACEST MOMENT ÎN CONSTRUCŢIE în Râmnic” (vezi Publicaţie, p. 10). 

         Tu şi toţi cei ca tine, care aveţi conştiinţele prea grele de păcate şi care vă simţiţi încolţiţi/urmăriţi de braţul lung al legii, deschideţi-vă larg baierele pungii personale, subţiaţi-vă consistent din grosimea propriului chimir şi asiguraţi-vă doar astfel obţinerea îndurării divine pentru faptele voastre!

          Nu ne mai luaţi şi pe noi solidari la plată! Nu mai sponsorizaţi din banul public tot felul de „făcături”, amplasate oriunde, cu pretenţii de mari ctitorii unicat (ele!) şi de credincioşi ctitori (voi)! 

          Dacă vreţi să lăsaţi o dâră a faptelor voastre, demnă de lauda viitorimii, tăceţi şi făceţi! Devotaţi-vă binelui public fără surle şi trâmbiţe! 

           Lăsaţi-i pe oameni (că nu-s chiori!) să vadă binele de care vă împăunaţi, cotcodăcind public că li-l faceţi!

         

           P.S.: 1. PÂNĂ LA SFÂRŞITUL LUNII IANUARIE 2014, AŞTEPTĂM (ca fiecăruia dintre noi, contribuabilii) să ne fie remisă SCRISOAREA PRIMARULUI,   REALIZATĂ DIN BANII NOŞTRI ŞI AVÂND CONŢINUTUL PREVĂZUT DE NORMĂ. 

                   2. Asteptăm anunţul public al momentului când o să-i redaţi Monumentului Independenţei funcţionalitatea integrală, aşa cum a fost în intenţia realizatorilor proiectului şi conform tradiţiei noastre creştine.

           La rându-ne vom populariza momentul inaugurării „fântânii” (aducţiunii apei potabile)! 

           Comuniştii când „sistematizau” ceva, se alegea doar ... praful! După tine crezi că o să rămână (şi) altceva!?


 

 

          Ianuarie 2014 

                                                 TIBERIU M. PANĂ

                                        

 

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN