Menu

Aşa a murit echipa Oltchim. Pagini pentru o istorie neagră

oltchim_handbal.jpgAnul 2013 a însemnat pentru echipa de handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea sfârşitul existenţei sale. De altfel lucrurile se agravaseră încă din toamna anului 2012, odată cu problemele economice ale combinatului vâlcean Oltchim. 

Pentru că destinul ehipei de handbal feminim de la Vâlcea a fost legat încă de la început de agentul economic vâlcean. 

Anul 2013 a găsit echipa vâlceană deja calificată în grupele Ligii Campionilor. Oltchim urma să debuteze în Grupa principală 2 pe 3 februarie, la Râmnicu Vâlcea, împotriva formaţiei ungare FCT Rail Cargo. Din aceeaşi grupă faceau  parte şi formaţiile Krim Mercator (Slovenia) şi Zvezda Zvenigorod (Rusia), formaţia vâlceană anunţându-se favorită, mai ales că avea în componenţă 2 jucătoare desemnate cele mai bune din lume în ultimii 3 ani: Cristina Neagu, în 2010 şi Katarina Bulatovic, campioană europeană în 2012 cu Muntenegru.

În campionatul intern Oltchim era neînvinsă şi urmărea câştigarea celului de-al 19-lea trofeu de campioană. În primul meci al anului  HC Danubius Galaţi a fost învinsă  de Oltchim Rm. Vâlcea cu 35 la 24. În clasament, pe primul loc se afla Oltchim, cu 16 puncte (8 jocuri), HCM Baia Mare, 12 p (8 j), U Jolidon Cluj, 11 p (9 j), Dunărea Brăila, 10 p (8 j), HC Zalău, 9 p (8 j), etc.

Pe 15 ianurie, Oltchim Rm. Vâlcea a învins echipa HC Dunărea Brăila cu scorul de 30-22 (16-10), în Sala Sporturilor ''Traian'', într-un meci din cadrul etapei a 10-a a Ligii Naţionale de handbal  feminin.

Tot echipa feminină de handbal Oltchim Rm Vâlcea a surclasat selecţionata divizionară a României cu scorul de 37-22 (22-7) pe 23 ianuarie, într-un meci amical jucat în Sala Sporturilor 'Traian' din Rm. Vâlcea.

Campioana României, cu toate internaţionalele, s-a impus fără probleme în faţa unor tinere jucătoare testate de antrenorul echipei naţionale, Gheorghe Tadici.

Atunci au evoluat echipele:

Oltchim: Paula Ungureanu, Silvia Navarro - Ada Nechita (3 goluri), Iulia Managarova (3), Alexandrina Barbosa (4), Aurelia Brădeanu (2), Marija Jovanovic (1), Allison Pineau (1), Cristina Neagu (4), Oana Manea (7), Ionela Stanca (1), Nicoleta Safta, Adina Meiroşu, Katarina Bulatovic (5), Iulia Curea (3), Ramona Farcău (2). Antrenor: Jakob Vestergaard.

România: Mihaela Smedescu, Mirela Nichita, Andreea Mureşan - Nicoleta Binescu (2), Gabriela Perianu (6), Dana Băbeanu (4), Marinela Burghel, Luciana Marin, Crina Pintea (3), Diana Druţu, Dana Pricopi, Oana Cîrstea, Alexandra Gogoriţă (1), Laura Chiper (3), Timea Tătar, Roxana Varga (2), Eliza Buceschi (1), Raluca Ivan. Selecţioner: Gheorghe Tadici.

La sfârşitul lunii ianuarie, Oltchim se confruntă cu o problemă de lot, interul Cristina Neagu a suferind o ruptură a ligamentului încrucişat anterior şi a meniscului intern la piciorul stâng, la antrenamentul echipei feminine de handbal Oltchim Rm. Vâlcea şi urma să lipsească  aproximativ şase luni. Din păcate la finalul perioadei nu avea să mai joace vreodată la…Oltchim.

Primul meci interanţional al vâlcencelor a fost un eşec

Oltchim Rm. Vâlcea a fost învinsă de formaţia maghiară Ferencvaros TC Rail Cargo Hungaria Budapesta cu scorul de 23-22, pe 2 februarie, în Sala Sporturilor ''Traian'' din Rm. Vâlcea, în prima etapă din grupele principale ale Ligii Campionilor la handbal feminin

Un nou eşec s-a repetat şi pe 10 ianurie când, campioana României la handbal feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea, a suferit a doua înfrângere consecutivă în grupa  principală II a Ligii Campionilor, fiind învinsă în deplasare de echipa slovenă RK Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 28-24 (13-10).

În clasament, Krim Ljubljana şi Ferencvaros au acumulat câte 4 puncte, în timp ce Oltchim şi Zvezda Zvenigorod au rămas cu câte 0 puncte.

Oltchim revine pe 16 februarie când învinge formaţia rusă Zvezda Zvenigorod cu scorul de 29-25 (16-16), în Sala Sporturilor ''Traian'', şi rămâne în cărţi pentru calificarea în semifinalele Ligii Campionilor la handbal feminin, după prima victorie în grupa principală a competiţiei.

Oltchim a reuşit prin acest succes să readucă speranţele de calificare în urma celor două eşecuri puţin aşteptate cu Ferencvaros şi Krim Mercator Ljubljana.

Oltchim a început bine jocul şi a condus cu 1-0 (min. 1), 3-1 (4), 4-2 (6), 5-3 (8) şi 7-4 (9), dar oaspetele au revenit în joc şi s-au apropiat la un gol în câteva rânduri, profitând de faptul că vâlcencele au irosit mai multe şanse de a se desprinse. După 12-10 pentru Oltchim (21), Zvezda a punctat de trei ori la rând şi au preluat conducerea (12-13, min. 24). Deşi a revenit în avantaj, echipa gazdă nu a reuşit să şi-l menţină, iar la pauză scorul a fost egal, 16-16.

Campioana României a continuat să greşească mult şi după pauză, a fost condusă din nou, cu 16-17 (34), după care a trecut în avantaj (18-17, 36). Apoi, Oltchim a reuşit să se desprindă la trei goluri, 21-18 (45), fructificând câteva minute de superioritate numerică. Echipa lui Vestergaard s-a apărat bine şi a ajuns să conducă şi cu 22-18 (47), iar apoi cu 24-19 (50). Finalul a fost destul de strâns, cu rusoaicele forţând o posibilă egalare, dar Oltchim a gestionat bine ultimele minute şi s-a impus cu 29-25.

Înainte de meci, Paula Ungureanu a fost premiată de fosta jucătoare Narcisa Lecuşanu pentru titlul de cea mai bună handbalistă română a anului 2012.

Pe 19 februrie,  franţuzoaica Amandine Leynaud, portarul formaţiei de handbal Oltchim Rm. Vâlcea, s-a transferat la gruparea macedoneană Vardar Skopje, cu care a semnat un contract pe un an, anunţa ziarul francez L'Equipe, citat de Agerpres. 

Leynaud, portarul naţionalei Franţei, nu a jucat niciun meci oficial pentru Oltchim de la venirea ei în vara anului trecut, din cauza unei accidentări grave, o leziune la nivelul ligamentului încrucişat anterior al genunchiului stâng.  Cu toate acestea era prima plecare din lot, într-un final de iarnă care nu anunţa încă nimic.

Antrenorul danez Jakob Vestergaard considera că Oltchim Rm. Vâlcea poate câştiga toate cele trei meciuri rămase din grupa principală a Ligii Campionilor la handbal feminin şi poate obţine calificarea în semifinalele competiţiei.

''Victoria de acasă cu Zvezda ne-a readus în cărţi. Nu va fi uşor să ne calificăm, dar cred că putem câştiga toate meciurile rămase până la încheierea fazei grupelor principale. Suntem încă o echipă care are multe jucătoare noi şi ne aflăm în proces de adaptare. Facem numeroase greşeli, dar numărul lor a scăzut considerabil în ultimele partide'', a afirmat Vestergaard într-un interviu acordat site-ului oficial al Champions League, citat de AGERPRES. ''Cel mai slab joc al nostru a fost cu Ferencvaros TC Rail Cargo Budapesta şi acum încercăm să reparăm tot ce e greşit. E foarte important pentru noi să jucăm mai bine'', a adăugat danezul.

Vestergaard a recunoscut că Oltchim a făcut foarte multe erori, 32 în meciul cu Ferencvaros, dar acest număr nu a fost atins în partidele cu Krim sau Zvezda. ''Continuăm să lucrăm zi de zi pentru a ne îmbunătăţi jocul. Trebuie să dovedim că Oltchim este o candidată adevărată la câştigarea trofeului în acest sezon'', a subliniat danezul.

Vestergaard a afirmat că nu se gândeşte la meciurile pierdute, deoarece ar fi un lucru nociv. ''Vom juca în deplasare cu Zvezda, care  a arătat la Vâlcea că poate fi un adversar dificil. Formaţia rusă încă nu e eliminată din competiţie şi este motivată pentru victorie'', a mai spus Vestergaard, care a adăugat că dacă formaţia slovenă Krim va învinge pe FTC Rail Cargo, Oltchim va avea chiar şansa de a câştiga grupa, ''chiar dacă şi locul secund este bun, pentru că suntem o echipă mare, cu multe jucătoare de valoare''.

Vestergaard a subliniat că Zvezda este ''o echipă mare, foarte greu de bătut acasă. E simplu: dacă nu câştigăm sâmbătă, suntem în mare pericol. Sper că acest lucru va motiva echipa''.

Tehnicianul nu considera atunci că problemele financiare ale clubului au afectat jocul echipei: ''Eu îmi fac griji doar pentru aspectul tehnic al jocului. Jucăm mai bine acum, astfel că nu cred că problemele financiare au fost principala cauză a eşecurilor. Vom juca la Zvenigorod şi vom vedea ce va fi apoi''.

Pe 9 martie, campioana României, Oltchim Rm. Vâlcea, a învins în deplasare, cu scorul de 30-23 (15-15), echipa ungară Ferencvaros Budapesta, într-o partidă din cadrul grupei a II-a principale a Ligii Campionilor la handbal feminin, disputată sâmbătă.

Pentru Oltchim au marcat Katarina Bulatovic - 7 goluri, Iulia Managarova - 5, Oana Manea - 4, Iulia Curea - 3, Alexandrina Barbosa - 5, Aurelia Brădeanu - 4, Allison Pineau - 2.

Pentru Ferencvaros au înscris Tomori - 7 goluri, Dajka - 4, P. Szamoransky - 2, Verten - 2, Szucsanszki - 3, Cifra - 1, N. Such - 2, Szekerczes - 2.

Oltchim, formaţie pregătită de danezul Jakob Vestergaard, era obligată acum să câştige partida de pe teren propriu cu Krim Ljubljana (Slovenia), programată pe 17 martie, pentru a se putea califica în semifinalele Ligii Campionilor. În partida tur, disputată la Ljubljana, Krim a reuşise să se impună cu 28-24.

Înaintea partidei dintre Krim şi Zvezda, programată duminică, în clasament, pe primul loc se află RK Krim Mercator, cu 6 puncte, urmată de Oltchim 6 p, FTC Rail Cargo Hungaria, 6 p, Zvezda Zvenigorod, 0 p.

În Vâlcea, însă apăruseră deja discuţiile despre o posibilă desfiinţare a clubului, infirmate însă de oficiali

Andrei Luca, vicepreşedintele Clubului Sportiv Oltchim a declarat pe 15 martie, într-o conferinţă de presă, că echipa de handbal feminin nu se va desfiinţa.

"Lucrurile stau bine în momentul de faţă la club. Avem promisiuni că salariile fetelor pe ianuarie şi februarie vor fi achitate. Aşteptăm şi banii promişi de Primăria Capitalei, trebuie să menţionăm şi faptul că un sprijin considerabil a venit şi din partea Primăriei Râmnicului şi din partea Consiliului Judeţean Vâlcea. Mai mult de atât, au venit în ultima perioadă să ne ajute financiar, prin sponsorizări, firme mici şi mijlocii. Trebuie însă subliniat faptul că acest club de tradiţie nu se va desfiinţa, indiferent de ce se va întâmpla în alte domenii economice, chiar dacă prin absurd jucătoare de la seniori ar pleca, vom rămâne cu junioarele, iar handbalul feminin la Râmnicu Vâlcea va avea continuitate", a declarat Andrei Luca.

Vicepreşedintele CS Oltchim a mai spus că semifinala şi finala Ligii se vor juca, în varianta în care Oltchim va ajunge acolo, la Bucureşti, la Romexpo.

La conferinţa de presă au mai fost prezenţi antrenorul Jakob Vestergaard şi jucătoarele Ramona Maier şi Iulia Curea.

Şi premierul Victor Ponta se implică în susţinerea. Acesta a salutat faptul că s-a găsit o soluţie financiară pentru echipa feminină de handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea, el apreciind că echipa este un simbol pentru regiunea Olteniei şi chiar pentru întreaga ţară.

"Echipa de handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea este un simbol pentru regiunea Olteniei şi chiar pentru întreaga Românie. M-am bucurat că în aceste zile, la solicitarea noastră directă, s-a găsit o soluţie pentru ca echipa din Vâlcea să aibă condiţiile financiare necesare. Le mulţumesc celor din compania Petrom pentru sprijinul financiar suplimentar pe care îl acordă. Am vorbit cu cei de la Petrom despre acest subiect şi este lăudabilă implicarea lor. Echipa de handbal se poate concentra acum pe realizarea performanţei sportive, să-i facă mândri pe români şi pe toţi cei care au sprijinit-o să depăşească un moment dificil", scrie premierul Victor Ponta într-un mesaj postat pe o reţea de socializare.

Alături de mesaj a fost afişată şi o fotografie a echipei, încurajată de suporterii din tribune.

Pe 16 martie Oltchi  reuşeşte să se califice în semifinalele Ligii Campionilor

Astfel, echipa feminină de handbal Oltchim Rm. Vâlcea s-a calificat fără joc în semifinalele Ligii Campionilor, după ce formaţia rusă Zvezda Zvenigorod a învins echipa maghiară FTC Rail Cargo Hungaria cu scorul de 30-27 (12-16), în Grupa a 2-a principală a competiţiei.

Oltchim avea astfel asigurată calificarea în semifinalele competiţiei înaintea ultimului său joc, care urma să determine locul pe care îl va ocupa în clasamentul final al grupei, 1 sau 2. Oltchim avea nevoie în meciul cu RK Krim Mercator Ljubljana de o victorie la cinci goluri pentru a câştiga grupa, caz în care va juca în semifinale cu Larvik. În caz contrar, vâlcencele vor ocupa locul secund şi în semifinală vor da piept cu altă formaţie maghiară, Gyor. În tur, Krim o învinsese pe Oltchim cu 28-24, la egalitate de puncte departajarea făcându-se prin rezultatele directe.

Pe 17 martie, Oltchim Rm. Vâlcea a ocupat locul secund în grupa a 2-a principală a Ligii Campionilor la handbal feminin, după ce  a învins cu 23-20 (9-12) pe RK Krim Mercator Ljubljana,  în Sala Sporturilor ''Traian'', şi urma să joace în semifinale cu formaţia maghiară Gyor.

În faţa unui public inimos format din 3.000 de suporteri vâlceni au evoluat echipele:

Oltchim: Silvia Navarro Gimenez, Paula Ungureanu - Aurelia Brădeanu (2 goluri), Katarina Bulatovic (3), Alexandrina Cabral Barbosa, Iulia Curea, Ramona Farcău (7), Marija Jovanovic (1), Iulia Managarova (5), Oana Manea (4), Adina Meiroşu, Ada Nechita, Allison Pineau (1). Antrenor: Jakob Vestergaard.

Krim: Jelena Grubisic, Gabriella Kain - Daniela De Oliveira Piedade (1), Katarina Krpez (2), Barbara Lazovic-Varlec (3), Carmen Martin Berenguer (2), Tamara Mavsar (1), Susann Müller (2), Andrea Penezic (4), Nina Christin Wörz (4), Maja Zrnec (1). Tone Tiselj.

Arbitri: Michal Badura, Jaroslav Ondogrecula (ambii din Slovacia); Delegat EHF: Josip Posavec (Croaţia)

În clasamentul final al grupei, RK Krim Mercator Ljubljana a ocupat primul loc, cu 8 puncte (+12), urmată de Oltchim, 8 p (+12), FTC Rail Cargo Hungaria, 6 p, Zvezda Zvenigorod, 2 p.

Încă nu se ştia unde se vor juca meciurile cu Gyor, existând şi vrainta Romexpo, îniantă de oficialii vâlceni.

Pe 20 martie, însă, Romexpo a explicat, într-un comunicat, de ce nu poate găzdui pe 6 aprilie meciul Oltchim Rm. Vâlcea - Gyor (Ungaria), semifinala tur a Ligii Campionilor la handbal feminin.

Romexpo a precizat că pe data de 6 aprilie va avea loc un show, Sensation - Source of Light, pentru care există un contract încă de anul trecut

"În data de 6 aprilie 2013, Pavilionul Central al Romexpo va găzdui evenimentul Sensation - Source of Light, iar pentru acest show există un contract comercial încheiat din anul 2012 între Romexpo şi organizatori, compania Events. Organizarea acestui spectacol la Romexpo a fost anunţată atât în mass-media centrală cât şi prin intermediul modalităţilor de promovare folosite de Events încă de la sfârşitul anului trecut.

În acelaşi timp, vestea calificării echipei noastre în semifinale precum şi dorinţa organizării meciului în cadrul Romexpo au ajuns în atenţia noastră în data de vineri, 15 martie 2013.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Romexpo să găzduiască meciul de handbal dintre echipele Oltchim Râmnicu-Vâlcea şi Gyor ETO, vă asigurăm că suntem deschişi colaborării, ne dorim să fim alături de sportivele noastre, dar în acelaşi timp suntem obligaţi să respectăm contractul încheiat cu organizatorii Sensation - Source of Light", se afirma în comunicatul Romexpo.

"În încheiere, urăm mult succes echipei şi ne dorim să putem găzdui, în premieră, finala Ligii Campionilor la handbal, desigur cu Oltchim Râmnicu-Vâlcea una dintre finaliste", potrivit comunicatului.

La începutul lunii aprilie, Jakob Vestergaard, antrenorul echipei feminine de handbal Oltchim Rm. Vâlcea, declara că formaţia sa s-a pregătit bine în vederea confruntării cu Gyor (Ungaria), din semifinalele Ligii Campionilor.

''Oltchim este bine pregătită pentru semifinala cu Gyor. Suntem gata de meci. Desigur, mai avem câteva antrenamente până la ora întâlnirii'', a spus Jakob Vestergaard, în cadrul unei conferinţe de presă. 

În continuare, el a precizat: ''Ambele echipe, atât Oltchim cât şi Gyor sunt foarte puternice, având apărări puse la punct, dar şi atacuri eficace''.

Întrebat dacă este o jucătoare de care se teme în mod deosebit în formaţia Gyor, Jakob Vestergaard a spus că ''întregul lot al adversarelor este valoros, atât ca pregătire tehnică, dar şi din punct de vedere fizic''.

Steluţa Luca, antrenor secund la Oltchim Rm. Vâlcea, a explicat pentru ce nu s-a jucat la Craiova acest meci: ''Sala din  Craiova este frumoasă, acolo sunt suporteri care ne susţin, dar să nu uităm că la Bucureşti am jucat finala Ligii Campionilor, în anul 2010, iar jucătoare din naţionala României au disputat meciuri la Bucureşti. Sperăm că o să fim încurajate la fel ca la Rm. Vâlcea''.

Portarul Paula Ungureanu a menţionat: ''Important este ca suporterii să fie alături de echipă în momentele bune, dar şi în momentele mai puţin bune. Cred că avem şanse egale, 50-50 la sută, pentru calificarea în finală, noi şi echipa din Ungaria. Să nu uităm că este o confruntare de 120 minute. Nu contează prea mult dacă obţinem o victorie la un punct sau la 10 puncte diferenţă, returul începe de la scorul de 0-0. Dacă portarul prinde o zi foarte bună, echipa sa a câştigat''.

Interul Katarina Bulatovic a declarat: ''Eu sunt jucătoare profesionistă, dau totul la fiecare joc, indiferent de echipa la care sunt angajată. Adversarele noastre au o formaţie puternică, nu pot să remarc una dintre handbalistele de la Gyor''.

Nicolae Luca, vicepreşedinte Oltchim Rm. Vâlcea, a spus: ''Noi trebuie să avem în vedere gloria sportivă în această competiţie, dar şi viitorul grupării noastre. Am trecut alături de jucătoare prin probleme financiare. Înainte de a disputa semifinala suntem în primele patru echipe din continentul european. Ce echipă mai are în acest moment, o poziţie asemănătoare? Federaţia europeană acordă un premiu de 50.000 de euro pentru formaţia învingătoare. Pentru handbal este bine, dar puţin în comparaţie cu fotbalul spre exemplu''.

Manşa tur a semifinalei Ligii Campionilor la handbal feminin dintre Oltchim Rm. Vâlcea şi Gyor (Ungaria) urma să se dispute sâmbătă 6 aprilie, ora 18.00, la Sala Polivalentă din Bucureşti. 

Oltchim are o şansă importantă de a juca pentru trofeu, însă dubla manşă cu Gyor, una dintre favoritele la câştigarea Ligii Campionilor nu era una uşoară. Faţă de prima parte a sezonului, Oltchim a suferit două pierderi foarte grele, în primul rând interul Cristina Neagu, accidentată, iar apoi pivotul Ionela Stanca, transferată în Franţa. Echipa de pe malul Olăneştiului stătea acum practic într-un singur pivot, Oana Manea, junioara Nicoleta Safta neputând fi luată în calcul pentru acest nivel.

Oltchim se confrunta cu probleme financiare serioase, care pun sub semnul întrebării însăşi existenţa clubului, iar un succes în semifinala cu Gyor ar putea fi echivalent cu rezolvarea stării de incertitudine a grupării vâlcene.

Oltchim a mers perfect în prima fază a grupelor, în care a câştigat toate jocurile, cu Hypo NiederOesterreich, Randers HK şi Buxtehuder SV, dar în grupa principală a început cu stângul, pierzând primele două partide, acasă cu Ferencvaros şi în deplasare cu Krim Ljubljana. Vâlcencele s-au mobilizat şi au reuşit o revenire spectaculoasă şi o calificare meritată în semifinale, fiind aproape (la 1 gol) de câştigarea grupei.

Gyor, care avea un lot valoros, din care strălucesc, printre altele, Anita Görbicz, Andrea Lekic ori Heidi Loke, a avut un parcurs fără greşeală în ambele faze ale grupelor în acest sezon, câştigând ''dublele'' cu U Jolidon Cluj, Podravka Koprivnica şi RK Krim Ljubljana, respectiv Randers HK, Buducnost Podgorica (deţinătoarea trofeului) şi Larvik.

Echipa maghiară a jucat până acum şapte finale de cupe europene, fără a câştiga vreuna: Liga Campionilor (2009, 2012), Cupa Cupelor (2006), Cupa EHF Cup (1999, 2002, 2004, 2005).

Palmaresul echipei vâlcene cuprinde o finală de Champions League (2010), a câştigat Cupa Cupelor (2007, finalistă în 2002), Trofeul Campioanelor (2007). Oltchim se află pentru a patra oară în semifinalele Ligii Campionilor, iar anul trecut a fost eliminată în această fază chiar de Gyor, după 35-31 la Rm. Vâlcea şi 23-31 la Veszprem.

Cele două formaţii s-au întâlnit şi în 2010, tot în semifinale, dar atunci Oltchim a remizat 24-24 la Gyor şi a câştigat cu 24-20 acasă.

În ediţia 2008-2009, cele două echipei au fost adversare în grupa principală, şi şi-au împărţit victoriile 28-26 pentru Oltchim, 30-28 pentru Györ.

În stagiunea 2007-2008, Gyor s-a impus cu 30-27 acasă, iar Oltchim cu 32-27, tot în grupele principale.

În ediţia 2003-2004 a Cupei EHF, Gyor a eliminat pe Oltchim în turul III, după o dublă victorie, 25-21 în deplasare şi 29-26 acasă.

Premierul Victor Ponta le-a ţinut pumnii handbalistelor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea în meciul pe care acestea urmau să-l  dispute, cu Gyor şi speră ca ele să se califice în finală.

Într-un interviu acordat pentruAGERPRES, premierul a afirmat că, din păcate, nu va putea asista la meci.

"Din păcate nu, pentru că nu sunt în Bucureşti. În rest, după cum ştiţi, îmi plac foarte mult manifestările sportive, sunt foarte mândru de ceea ce face echipa de handbal. Pot însă să am o mică satisfacţie pentru că am avut, să zic, un rol important în a-i convinge pe cei de la Petrom să sprijine Oltchimul şi vreau să le mulţumesc şi public pentru faptul că s-au implicat. Dar, repet, am o mică satisfacţie şi jucătoarele ştiu foarte bine că am făcut tot ce am putut să le ajut şi să fie recompensate pentru succesul lor absolut extraordinar. Le ţin pumnii şi sper să joace în finală ca să pot să văd finala. Sigur, atunci am grijă să îmi amân orice altceva. Le ţin pumnii", a afirmat Victor Ponta.

Ziua de 6 aprilie, însă nu a  fost una cu noroc pentru Oltchim Rm.Vâlcea care  a fost învinsă de formaţia ungară Györ Audi ETO KC cu scorul de 24-22 (14-10în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la handbal feminin, în Sala Polivalentă "Ioan Kunst-Ghermănescu" din Bucureşti.

Gyor a câştigat meritat în Capitală, în faţa a 5.300 spectatori care şi-au încurajat frenetic favoritele pe tot parcursul meciului, dar Oltchim a prins o zi slabă, presiunea rezultatului fiind prea mare pentru jucătoarele antrenate de danezul Jakob Vestergaard.

Oltchim a început prost, iar jucătoarele campioanei României nu s-au regăsit, au fost tensionate, marcate de emoţii, miza meciului spunându-şi cuvântul. Gyor s-a concentrat mai bine şi avea 3-0 în min. 7 şi 6-1 în min. 10. Oltchim a revenit în joc, a redus diferenţa la 3-7 (14), ratând şi o aruncare de la 7 metri (Bulatovic). Oaspetele şi-au mărit avansul la şase goluri (3-9, min. 16) şi apoi chiar la 7 goluri (5-12, min. 22), dar vâlcencele au jucat mai bine pe final de primă repriză. Oltchim a ratat multe ocazii de unu la unu cu portarul, printre care şi o a doua aruncare de la 7 metri (Barbosa), iar la pauză scorul a fost de 14-10 pentru oaspete.

Campioana României a părut că nu se regăseşte nici în primele minute ale reprizei secunde, dar încet încet au crescut în joc şi diferenţa a ajuns de numai două goluri după ce Silvia Navarro a înscris din poartă în poartă, profitând de ieşirea celeilalte portăriţe: 14-16 (37). Oltchim a avut din nou momente mai slabe şi Gyor s-a dus iar la patru goluri, 16-20 (45). Echipa lui Vestergaard s-a apropiat la un singur gol, 20-21 (52), după o serie foarte bună a Katarinei Bulatovic, care şi-a reglat, în sfârşit, tirul. Finalul a fost foarte strâns, spectatorii au susţinut fantastic Oltchimul, dar vâlcencele au irosit câteva atacuri foarte importante. La 22-23 (58), Gorbicz a ratat o aruncare de la 7 metri, dar nici Oltchim nu a reuşit golul egalării în atacul care a urmat. Gyor s-a impus în cele din urmă la Bucureşti cu 24-22 şi are prima şansă de calificare în finală.

Oltchim avea şansa sa de a prinde finala competiţiei, dar cu condiţia să înjumătăţească măcar greşelile tehnice făcute în meciul tur.

Au evoluat echipele:

Oltchim: Paula Ungureanu, Silvia Navarro Gimenez (1 gol marcat) - Iulia Managarova, Adriana Nechita (4), Aurelia Brădeanu (1), Katarina Bulatovic (8), Alexandrina Cabral Barbosa (1), Marija Jovanovic, Oana Manea (2), Adina Meiroşu (2), Allison Pineau (1), Iulia Curea (1), Ramona Farcău (1). Antrenor: Jakob Vestergaard.

Györ: Katrine Lunde Haraldsen - Eduarda Amorim (6), Anita Görbicz (8), Dora Hornyak, Aniko Kovacsics (3), Andrea Lekic, Heidi Loke (2), Adrienn Orban (2), Jovanka Radicevic (1), Viktoria Redei-Soos (1), Ivett Szepesi (1), Raphaelle Tervel. Antrenor: Martin Ambros.

Arbitri: Lars Geipel, Marcus Helbig (ambii din Germania);

Delegat EHF: Berndt Dugall (Germania); observator EHF pentru arbitri: Peter Olsson (Suedia).

Manşa secundă va avea loc pe 11 aprilie, la Veszprem.

În cealaltă semifinală, RK Krim Mercator Ljubljana a învins pe Larvik în Norvegia cu scorul de 24-22.

Antrenorul echipei feminine de handbal Oltchim Rm. Vâlcea, Jakob Vestergaard, a declarat însă că formaţia sa păstrează şanse de calificare în finala Ligii Campionilor, chiar dacă a fost învinsă de echipa maghiară Gyor cu scorul de 24-22,  la Bucureşti, în prima manşă a semifinalelor.

''Felicit echipa Gyor pentru jocul bun prestat, noi însă trebuie să privim spre viitor. Am făcut prea multe greşeli în această partidă şi a fost dificilă refacerea diferenţei de goluri din prima repriză. Păstrăm, însă, şansa noastră să câştigăm în Ungaria'', a afirmat Vestergaard după meci.

''Gyor a demonstrat din nou că este o formaţie puternică şi are acoperite bine toate posturile. Numeroasele greşeli făcute de echipa noastră se datorează în principal faptului că suntem o gruparea nouă, jucăm de câteva luni în această alcătuire. Îmi pare rău pentru rezultat, dar credem în calificare'', a mai spus danezul.

Extrema dreapta Adriana Nechita a declarat: ''Suntem nemulţumite de jocul nostru, dar eu şi colegele mele avem încredere că deţinem forţa pentru a reveni''. Nu putem începe aşa o semifinală, dar mai sunt 60 de minute în retur, când trebuie să jucăm foarte bine. 

Jucătoarea vâlceană a recunoscut că s-au făcut ''mai multe greşeli în apărare şi atac. După primele minute scorul era 8-3 pentru adversare. Din punctul meu de vedere, trebuia să ne punem mai mult în valoare extremele şi pivotul''.

''Eu personal nu am avut trac. În perioada următoare trebuie să îndreptăm tot ce a fost prost în evoluţia noastră'', a subliniat Nechita. 

Pentru Adriana Nechita, ''publicul a fost fantastic'' şi a ţinut să mulţumească suporterilor pentru atmosfera creată.

''Vrem să le oferim în retur bucuria unei victorii. Noi trebuie să câştigăm în Ungaria la trei goluri. Putem şi dorim să învingem în retur'', a conchis Nechita. 

Oltchim Rm.Vâlcea a fost învinsă de formaţia ungară Györ Audi ETO KC cu scorul de 24-22 (14-10), sâmbătă seara, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la handbal feminin, în Sala Polivalentă "Ioan Kunst-Ghermănescu" din Bucureşti.

Partida retur urma să aibă loc pe 11 aprilie, la Veszprem.

De cealalată parte antrenorul formaţiei maghiare  Györ Audi ETO KC, spaniolul Martin Ambros, s-a arătat bucuros pentru victoria formaţiei sale, la Bucureşti, în semifinala Ligii Campionilor cu Oltchim Rm. Vâlcea, dar a amintit că mai există şi o partidă retur.

''Suntem fericiţi pentru victoria de la Bucureşti, dar să nu uităm că mai este o partidă retur. A fost dificil pentru noi să menţinem diferenţa de goluri pe care am avut-o la început. Startul echipei noastre a fost una din cheile jocului, apoi au apărut ceva probleme în apărare'', a declarat ibericul la conferinţa de presă ce a urmat partidei.

Martin Ambros a fost impresionat de atmosfera din Sala Polivalentă: ''Atmosfera a fost o super-atmosferă. Este plăcut să joci într-o asemenea ambianţă şi acesta este handbalul adevărat''. 

Jucătoarea maghiară Anita Gorbicz a recunoscut că ''a fost un meci foarte greu, însă am avut mare încredere în echipa noastră. Am avut câteva erori, la rândul nostru, în joc, pe care trebuie să le îndreptăm în perioada următoare. În final vreau să spun că trebuie să fim foarte atente la al doilea joc, din Ungaria, unde sperăm să învingem''. 

''Suntem foarte fericite că am învins, dar noi ştim că mai există şi partida retur'', a subliniat Gorbicz, cea mai bună marcatoare a oaspetelor, cu 8 goluri.

Interul muntenegrean Katarina Bulatovic credea în continuare în şansele echipei Oltchim Rm. Vâlcea de a se califica în finala Ligii Campionilor la handbal feminin, în ciuda eşecului suferit  la Bucureşti, în prima manşă a semifinalelor, cu 22-24 cu Gyor.

''Putem câştiga la Veszprem dacă vom trata jocul cu atenţie şi calm. Va trebui să ne canalizăm emoţiile într-o manieră constructivă şi să ne concentrăm la ceea ce avem de făcut. Totodată, în Ungaria ne va aştepta o atmosferă incendiară. Bineînţeles şi la Bucureşti am avut parte de un public minunat. Jocul va fi unul foarte dificil, dar va trebui să fim atente doar la el, nu şi la tribune'', a declarat Bulatovic într-un interviu acordat site-ului oficial al clubului vâlcean.

Katarina a recunoscut că Oltchim a făcut la Bucureşti ''o grămadă de greşeli în primele 20 de minute. Nu pot să înţeleg de ce am jucat aşa slab, dar acest lucru trebuie să ni-l amintim pentru începutul jocului de la Veszprem. Tensiunea jocului a fost una normal, dar poate pentru alte colege din dorinţa de a face un meci mare tensiunea a fost mare, nu ştiu...''. 

''Am avut un început slab, dar am arătat totuşi că şi putem reveni. Vom merge la victorie in Ungaria, nu ne vom duce să ne predăm, deoarece două goluri este o diferenţă mică în handbal'', a subliniat Bulatovic.

Katarina Bulatovic se afla la opt goluri distanţă de titlul de cea mai bună marcatoare a Ligii Campionilor în sezonul curent, cu 87 de reuşite, faţă de 95 câte are Zsuzsanna Tomorri (Ferencvaros), ieşită din competiţie.

''Nu mă interesează acest titlu, doar vreau să joc din nou într-o finală de Liga Campionilor'', a afirmat Bulatovic.

Pe 10 aprilie, fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi a declarat că dacă handbalistele de la Oltchim vor juca la Veszprem, cu Gyor, cum au făcut-o la Bucureşti în repriza a doua au şanse să întoarcă rezultatul şi se să califice în finala Ligii Campionilor

''Să dea Dumnezeu ca jucătoarele de la Oltchim să reuşească în Ungaria un meci foarte bun, aşa cum au evoluat la Bucureşti, în repriza a doua, vreo zece minute. Să joace tot meciul aşa. Dacă vor juca precum în acele momente, atunci au şanse'', a spus Gheorghe Hagi, într-o conferinţă de presă susţinută la Hotel Mariott.

''Să joci cu Györ, la acest nivel de semifinale, trebuie să ai 60 de minute foarte, foarte bune. Nu ai voie să ai momente în care să fii depăşit în mod autoritar, aşa cum s-a întâmplat în tur, la începutul de meci. A fost ceva dezastruos şi probabil că de acolo s-a pierdut meciul. Dacă în prima repriză, în primele 20 de minute, sportivele de la Oltchim jucau bine aveau acum şanse foarte mari. Deci trebuie să joci atent tot meciul în faţa unui rival foarte bun'', a subliniat Hagi.

Oltchim Râmnicu Vâlcea urma să aibă o misiunea dificilă, dar nu imposibilă, în returul cu formaţia maghiară Gyor Eto, din semifinalele Ligii Campionilor la handbal feminin, în tentativa de a recupera deficitul de două goluri din meciul de la Bucureşti (22-24).

Jucătoarea maghiară Viktória Rédei-Soós se aşteaptă la o atmosferă fantastică la Veszprem,  când va avea loc meciul dintre Győri Audi ETO KC şi Oltchim Rm. Vâlcea, din manşa secundă a semifinalelor Ligii Campionilor la handbal feminin.

"E foarte bine că am câştigat meciul tur, pentru că altfel presiunea ar fi fost mai mare dacă pierdeam. Urmează meciul retur şi va fi cu siguranţă presiune, dar ne bucurăm că suntem aici. Eu nu am mai ajuns niciodată aşa sus în Champions League", a declarat extrema dreaptă de la Gyor, care se aşteaptă la o ''atmosferă fantastică'' în meciul de la Veszprem, pentru care s-au vândut deja toate cele 5.000 de bilete.

''Nici nu-mi imaginez cum va fi când vom intra pe teren. E un lucru extraordinar să joci în faţa atâtor unguri. Am văzut coada la bilete când am venit la antrenament şi nu ne venea să credem că atâţia oameni erau acolo ca să ne vadă. În numele meu şi al coechipierelor mele pot spune că nu vreau să-i dezamăgesc'', a mai spus Rédei-Soós.

Handbalista maghiară a subliniat că "e un sentiment deosebit să joci în semifinalele Champions League şi să aştepţi meciul retur. Când jucam la Hypo am dat de gustul Champions League şi mi-a plăcut. Mă bucur că joc la o echipă cum e Győr şi mai ales că joc în Ungaria''.

Rédei-Soós a recunoscut că până în decembrie nu era acomodată pe deplin în echipă, dar acum lucrurile merg din ce în ce mai bine şi simte că Gyor contează pe ea, dar şi naţionala Ungariei.

Viktoria Rédei-Soós continuă să înveţe engleza, dar nu are probleme în comunicarea cu colegele sale: ''Vorbesc în spaniolă cu antrenorul Martin Ambros şi în germană cu colegele străine, deci nu sunt probleme de comunicare. Clubul oferă lecţii de limba engleză în fiecare săptămână pentru a ne îmbunătăţi cunoştinţele''.

Pe 11 aprilie însă pentru Oltchim a însemnat sfârşitul sau începutul sfârşitului

Oltchim Rm. Vâlcea a ratat calificarea în finala Ligii Campionilor la handbal feminin, chiar dacă a învins formaţia maghiară Gyori Audi ETO KC cu scorul de 25-24 (14-10), joi seara, la Veszprem, în manşa a doua a semifinalelor.

În tur, Gyor s-a impus cu scorul de 24-22 la Bucureşti şi a obţinut calificarea în ultimul act al competiţiei, pentru a treia oară, graţie unui final de meci mai bun.

Oltchim nu a reuşit să facă faţă presiunii la cote înalte din ultimele minute ale meciului şi nu a putut gestiona un avantaj confortabil de şase goluri, ratând finala pentru un singur gol.

Într-o atmosferă incandescentă, Oltchim a început excelent meciul de la Veszprem, a deschis scorul (1-0,  min. 1) şi s-a desprins apoi la 3-1 (6), 5-2 (9) şi chiar la 8-4 (18), chiar dacă Bulatovic a ratat o aruncare de la 7 metri. Vâlcencele au fost mult mai concentrate decât în meciul de la Bucureşti, au evoluat excelent în apărare şi au lovit de multe ori pe contraatac. Avantajul confortabil le-a scăzut atenţia campioanelor României şi Gyor a avut o revenire, punctând de trei ori în inferioritate, pentru 7-9 (20). Campioana Ungariei s-a apropiat la un singur gol în min. 25, 9-10, dar finalul primei reprize a aparţinut Oltchimului, cu trei goluri consecutive şi intervenţii excelente ale portarului Silvia Navarro (14 intervenţii în prima parte). La pauză, echipa antrenată de Vestergaard avea un avans de patru goluri, 14-10.

În debutul reprizei secunde, Oltchim s-a distanţat la cinci goluri, 16-11 (33), dar au urmat apoi momente mai puţin reuşite ale vâlcencelor şi Gyor s-a apropiat la trei goluri, 14-17 (38). Oltchima strâns rândurile şi a rezistat şi în numeroasele momente de inferioritate şi s-a dus din nou la cinci goluri, 21-16 (47). Navarro a fost senzaţională, apărând şi o aruncare de la 7 metri executată de Gorbicz, iar Bulatovic a mărit avantajul echipei din Rm. Vâlcea la 22-16 (49). Finalul a fost incredibil de tensionat, Oltchim a marcat doar două goluri în ultimele zece minute şi a ratat calificarea pe mâna sa, după ce a avut şase goluri în min. 51 (24-18), câştigând la doar un gol, 25-24, după ce a pierdut mingea în ultimul minut, la acest scor.

Györi Audi ETO KC: Katrin Lunde Haraldsen - Jovanka Radicevic (4 goluri), Viktoria Redei-Soos (2), Eduarda Amorim (2), Anita Görbicz (3), Andrea Lekic (4), Heidi Loke (5), Raphaelle Tervel, Ivett Szepesi (1), Aniko Kovacsics (3), Adrienn Orban. Antrenor: Martin Ambros.

Oltchim: Silvia Navarro Gimenez, Paula Ungureanu - Iulia Managarova (3), Adriana Nechita (1), Aurelia Brădeanu (1), Katarina Bulatovic (3), Alexandrina Cabral Barbosa (5), Marija Jovanovic (1), Oana Manea (5), Adina Meiroşu (2), Allison Pineau (4), Iulia Curea, Ramona Farcău. Antrenor: Jakob Vestergaard.

Pivotul Oltchimului, Oana Manea, s-a declarat în stare de şoc după ce echipa sa a pierdut calificarea în finala Ligii Campionilor la handbal feminin, deşi a condus cu şase goluri echipa maghiară Gyori Audi ETO KC, pe care a şi învins-o la Veszprem, cu scorul de 25-24 (14-10).

"În primul rând vreau să felicit echipa Gyorului pentru că s-a calificat în finală. Pot să spun că noi le-am făcut acest cadou, pentru că ne-am văzut calificate în minutul 55. Nu ştiu ce să spun. Suntem în stare de şoc, nu ne vine să credem că am pierdut această calificare. (...) Greşelile noastre le-au dus pe ele în finală", a declarat, la conferinţa de presă de după meci, Oana Manea.

Antrenorul echipei române, danezul Jakob Vestergaard, s-a declarat nemulţumit de ultimele minute, în care echipa sa a şi pierdut calificarea, deşi a condus, pe parcursul reprizei a doua, la şase goluri.

"Suntem doar puţin fericiţi pentru că am câştigat, dar, aşa cum ştiţi, nu a fost suficient. Vreau să încep prin a felicita pe antrenorul Ambros şi echipa sa, pentru că au jucat foarte bine în Bucureşti şi aşa au ajuns în finală. Bineînţeles, suntem nefericiţi pentru ultimele cinci-şase minute, pentru că am avut o bună şansă să ajungem în finală", a precizat antrenorul Oltchimului, care a fost foarte scurt în declaraţia sa. 

Antrenorul formaţiei Gyori Audi ETO KC, Martin Ambros, crede că echipa maghiară a obţinut calificarea în finala Ligii Campionilor la handbal feminin "cu inima", după ce fost condusă de Oltchim, la Veszprem, chiar şi cu şase goluri.

"Nu am prea multe explicaţii despre acest meci, despre început şi despre final. (...) Nu am nicio explicaţie pentru acest meci. A fost doar inima. Când toate lumea crede crede, cu capul, că suntem învinşi, inima noastră, în ultimul moment al meciului, împreună cu fanii noştri, în ultime minute, ne-au făcut să fim pentru încă un an în finală. Nu am fost mulţumit săptămâna trecută, în România, pentru că am ştiu că aşa se va întâmpla. Au venit aici fără nicio presiune şi cu un singur gând - să învingă", a declarat, la conferinţa de presă de după meci, Martin Ambros.

În opinia sa, meciul a avut două părţi: una de început dominată de Oltchim şi o a doua, de final, în care Gyor a revenit cu o apărare foarte bună.

"Cred că au fost două părţi ale acestui meci. La început, adversarele au jucat foarte bine în apărare şi noi am fost un pic nervoşi în apărare şi pe contraatac în căutarea golului şi Oltchim a profitat pe contraatac şi, de asemenea, în ultimele minute, când încrederea noastră a fost foarte mare şi singurul lucru a fost apărarea - să ne apărăm bine şi să alergăm în atac", a precizat sursa citată.

Heidi Loke, autoarea ultimului gol al partidei, care a adus calificarea Gyorul în finală, a precizat, la rândul său, că în ultimele minute echipa maghiară a jucat foarte bine în apărare. 

"Am fost foarte calme şi am jucat foarte bine în apărare în ultimele 10 minute. Noi a trebui să recuperăm. Când am jucat bine în apărare, am recuperat şi am luat-o gol cu gol. Am sunt foarte mândră de echipă că am revenit de la şase goluri diferenţă şi am luptat. Repriza nu se încheie înainte de a trece 30 de minute", a menţionat Heidi Loke.  

Handbalistele de Oltchim Râmnicu Vâlcea au pierdut, în returul de la Veszprem cu Gyor, o calificare în finala Ligii Campionilor pe care au avut-o în mână până în ultimele 10 minute. Ce s-a întâmplat la finalul unei partide pe care româncele au dominat-o marea majoritate a timpului? Greu de spus chiar şi pentru antrenorul Vestegaard. Să fi fost oboseala, greşelile tactice sau presiunea unui săli pline până la refuz cu fani îmbrăcaţi în alb şi verde? Sau poate să fi fost o inimă mai mare şi mai fierbinte a jucătoarelor din Gyor, aşa cum crede fericitul antrenor al echipei maghiare. 

A doua parte a semifinalei de Liga Campionilor a început joi, cu câteva ore înaintea startului partidei. Deşi meciul avea să înceapă la ora 19,00, ora Ungariei, cu mai mult de două ore înainte în jurul impresionantei arene din Veszprem apăruseră fularele şi tricourile alb-verzi ale fanilor echipei din Gyor. La fel şi impresionante forţe de ordine maghiare. 

În jurul orei 17.00 a sosit autocarul echipei Oltchim, fetele fiind întâmpinate, înainte de a intra în sală, de un mic grup de suporteri români, un sfert de oră mai târziu, suporterii Gyorului încep să freamăte şi să se îndrepte spre zona unde avea să sosească autocarul echipei favorite. Vedeta maghiară Anita Gorbitz a coborât prima din autocar cu un zâmbet larg, purtând pe urechi o pereche de căşti albe. 

Mai era însă mult până la începerea partidei, iar o parte din fanii Gyorului nu uită că Veszprem înseamnă, din 2009, şi o parte de suflet românesc, motiv pentru care merg şi aprind lumânări sau doar se fotografiază lângă bustul handbalistului Marian Cozma, decedat în urmă cu patru ani, după ce a fost înjunghiat într-un bar din localitate.

După fluierul final care a consfinţit calificarea, în pofida înfrângerii, dar la doar un gol diferenţă (24-25, după ce la Bucureşti Gyor câştigase cu 24-22) se dezlănţuie sărbătoarea pentru echipa maghiară şi fani, handbalistele Gyorului dansând pe teren minute în şir. 

De cealaltă parte, Meiroşu, cu lacrimi în ochi, se acoperă cu tricolorul şi merge în mijlocul galeriei care a străbătut sute de kilometri pentru a fi alături de echipa favorită. 

La conferinţa de presă de după meci, antrenorul Vestergaard pare golit de cuvinte, iar pivotul Oana Manea, cu ochii roşii, îşi stăpâneşte cu greu lacrimile. S-au văzut în finală prea devreme, iar acest lucru le-a costat calificarea.

Meciul echipei de handbal a generat mai multe comentarii unor persoanlităţi din alte sporturi. Astfel, antrenorul dinamovist Cornel Ţălnar a comparat eliminarea dramatică a Oltchimului Râmnicu Vâlcea din semifinalele Ligi Campionilor la handbal feminin, cu un meci din Cupa UEFA, sezonul 1979/1978, disputat în Germania.

Antrenorul FC Vaslui, Gabi Balint, a declarat  în cadrul unei conferinţe de presă, că nu va mai urmări partide de handbal după ce Oltchim Râmnicu Vâlcea a ratat calificarea în finala Ligii Campionilor la handbal feminin, deşi a învins formaţia maghiară Gyor cu scorul de 25-24. 

"Nu mă mai uit la meciuri de handbal sau mă uit la prima repriză şi debutul celei de-a doua, la final nu mă mai uit, mă consumă enorm, e incredibil să pierzi la un gol într-un minut. Îmi ajung meciurile de fotbal. Le voi spune şi jucătorilor să înţeleagă că poţi fi tot meciul bun şi să pierzi concentrarea pe final, iar astfel tot ce ai făcut bun până atunci se duce de râpă. Păcat, e mare păcat. Când am văzut cât de bine joacă ale noastre, nici nu m-am gândit că nu câştigăm, cu toate că mă aşteptam să câştige unguroaicele, din cauza avantajului cu care veneau din tur', a declarat Gabi Balint. 

Antrenorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Laurenţiu Reghecampf, le-a urat jucătoarelor de la echipa feminină de handbal Oltchim Rm. Vâlcea să câştige anul viitor Liga Campionilor, după ce anul acesta au ratat prezenţa în finală.

''A fost un meci incredibil, au avut şansa de a marca un gol în ultimele 50 de secunde, dar nu au reuşit. Au de învăţat din acest meci şi la anul sper să ajungă în semifinale şi să câştige finala'', a declarat Reghecampf, care a urmărit manşa a doua a semifinalei cu Gyor, joi, câştigată de Oltchim cu 25-24, la Veszprem, după ce unguroaicele se impuseseră cu 24-22 la Bucureşti.

''Păcat, îmi doream să ajungă în finală şi să câştige. Acum e uşor să vorbeşti, după acesta meci, însă'', a mai spus Reghecampf.

După 16 aprilie începe hemoragia transferurilor

Clubul de handbal feminin Oltchim Rm. Vâlcea a anunţat că s-a despărţit de jucătoarea franceză Allison Pineau, de comun acord.

''Clubul Sportiv Oltchim şi jucătoarea Allison Pineau au convenit de comun acord şi pe cale amiabilă să rezilieze contractul sportiv, începând cu data de 15.04.2013 (contractual era valabil până în data de 30.06.2014)'', se arată în comunicat, care precizează că motivul plecării a fost dorinţa jucătoarei de a se întoarce în Franţa pentru ''continuarea procesului de recuperare a genunchiului operat deoarece în ultima perioadă Allison Pineau a acuzat dureri, ultima dată fiind cu ocazia convocării la echipa naţională a Franţei.

Pineau venise la Oltchim vara trecută, odată cu altă jucătoare franceză, portarul Amandine Leynaud, care însă s-a accidentat la scurt timp după transfer şi nu a apucat să evolueze în niciun meci oficial pentru echipa vâlceană şi şi-a reziliat contractul.

Presa a relatat că mai multe jucătoare vor pleca de la Oltchim după ratarea calificării în finala Ligii Campionilor, printre acestea fiind nominalizate Katarina Bulatovic, Marija Jovanovic, Oana Manea, Paula Ungureanu etc.

Însă oficialii clublui insistă să declare că echipa nu se va

"Echipa de handbal feminin Oltchim nu se va desfiinţa, este doar o idee alimentată de presă în ultima perioadă. Am vorbit cu jucătoarele, niciuna nu a confirmat vreun transfer. Conducerea clubului în prezent activează pe două fronturi, în primul rând se discută prelungirea contractelor jucătoarelor, iar în al doilea rând se lucrează la elaborarea bugetului pentru anul competiţional următor", a precizat Andrei Luca.

 

Cu trei etape înainte de încheierea Ligii Naţionale, echipa vâlceană mai avea nevoie de un punct în ultimele sale patru partide pentru a-şi asigura un nou titlu de campioană naţională, al 19-lea din palmaresul său. În clasament, Oltchim ocupă primul loc, cu 32 puncte (16 jocuri), urmată de HCM Baia Mare, cu 26 p (17 j).

Dea ltfel pe 18 aprilie, Oltchim Rm. Vâlcea şi-a asigurat din punct de vedere matematic al 19-lea titlu de campioană a României la handbal feminin, după ce a învins pe HC Danubius Galaţi cu scorul de 32-20 (18-9), joi seara, în Sala Sporturilor ''Traian'' din Rm. Vâlcea, în etapa a 20-a a Ligii Naţionale.

Oltchim a cucerit 7 titluri consecutive din cele 19 pe care le are în palmares (1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012).

Pe 24 aprilie, antrenorul danez Jakob Vestergaard a a anunţat că va părăsi echipa feminină de handbal Oltchim Rm. Vâlcea la finalul acestui sezon.

Plecarea lui Vestergaard, care semnase vara trecută un contract valabil până în 2014, avea ca motiv principal problemele familiale ale antrenorului danez, acesta dorind ''să petreacă mai mult timp cu fiul său încă mic, să fie alături de familie în următorii ani şi pentru a începe noi proiecte personale în Danemarca''. 

Clubul vâlcean i-a mulţumit lui Jakob Vestergaard pentru cooperare şi precizează că va colabora cu tehnicianul de la distanţă, ''prin acordarea - la cerere - de consultanţă privind pregătirea fizică şi tactică a echipei (plus analize video) în noul sezon, cu staff-ul şi antrenorii Oltchimului'', fără a indica, însă, care vor fi antrenorii echipei.

Gruparea vâlceană menţionează că ''posibilitatea revenirii sale (a lui Jakob Vestergaard, n. red.) pe banca tehnica a rămas deschisă, atunci când fiul său Viktor va mai creşte şi va dori să călătorească într-o ţară străină''.

Plecarea lui Vestergaard venea  după ce franţuzoaica Allison Pineau şi-a reziliat recent contractul cu Oltchim şi a semnat pentru Vardar Skopje. 

Presa a vehiculat mai multe plecări de la Oltchim, atât înainte de semifinalele cu Gyor, cât şi după ratarea calificării în finala Ligii Campionilor: Oana Manea, Paula Ungureanu, Katarina Bulatovic sau Marija Jovanovic.

Pe 30 aprilie, FRH a anunaţat că România va fi reprezentată de nouă echipe în sezonul viitor al cupelor europene la handbal, 5 la feminin şi 4 la masculin.

La feminin, în Liga Campionilor urmau să  evolueze primele două clasate în Liga Naţională (Oltchim şi HCM Baia Mare), în Cupa EHF formaţiile clasate pe locurile 3 şi 4 în întrecerea internă, iar în Cupa Cupelor, de câştigătoarea Cupei României, de finalistă sau cea mai bine clasată în Cupa, dacă aceasta nu se află în primele patru locuri ale Ligii Naţionale.

Echipa feminină de handbal Oltchim Rm. Vâlcea va beneficia de un buget de 1,5 milioane euro în sezonul viitor, care îi va permite "continuarea activităţii la un nivel ridicat de performanţă", a anunţat pe 1 mai,  campioana en titre a României.

Conducerea grupării vâlcene s-a concentrat în ultima perioadă pe două mari probleme: asigurarea suportului financiar pentru sezonul următor şi menţinerea pe cât posibil a lotului actual, "dacă nu în totalitate, măcar o mare parte din acesta", se precizează într-un comunicat remis AGERPRES.

"În ceea ce priveşte susţinerea financiară, s-a decis crearea unui buget de 1,5 milioane de euro, buget care permite continuarea activităţii la un nivel înalt de performanţă, ştiut fiind faptul că anul viitor echipa va participa direct în grupele Ligii Campionilor. Efortul clubului de a găsi finanţarea necesară, dublat de cel al Federaţiei Române de Handbal prin persoana preşedintelui Cristian Gaţu, oferă garanţia participării in bune condiţii în Liga Campionilor, sezonul 2013-2014, deoarece în contactele existente până în prezent cu diferite firme ce vor deveni partenere ale clubului, există interesul acestora de a susţine activitatea handbalistică internaţională de la Râmnicu Vâlcea", adaugă Oltchim

În privinţa lotului, oficialii clubului au purtat discuţii cu fiecare jucătoare în parte, pentru a stabil pe cine va putea conta în sezonul următor. "Nu a fost uşor pentru că situaţia financiară de anul trecut, completată cu nesiguranţa în ceea priveşte sezonul viitor, dar mai ales fiind vorba de reducerea bugetului şi implicit a salariilor jucătoarelor, timpul de discuţii s-a prelungit", se mai arată în comunicat.

La capătul acestor îndelungi discuţii, Katarina Bulatovic, Marija Jovanovic şi Oana Manea, precum şi antrenorii Jakob Vestergaard şi Mette Klit, au anunţat că nu vor mai rămâne la Olchim în sezonul următor.

În schimb, Alexandrina Barbosa, Iulia Curea, Adriana Nechita, Iulia Managarova, Adina Meiroşu şi Nicoleta Safta au confirmat că îşi vor continua carierele sub culorile echipei vâlcene. De asemenea, negocierile cu Cristina Neagu, Paula Ungureanu, Aurelia Brădeanu, Ramona Farcău şi Silvia Navarro sunt într-un stadiu avansat, iar în următoarele zile acestea vor confirma (sau infirma) rămânerea la Rm. Vâlcea.

Oltchim a anunţat, totodată, că jucătoarele Dana Băbeanu, Eliza Buceschi şi Andreea Polocoser se vor întoarce la echipă după împrumuturile la alte formaţii, ele fiind legate prin contract de clubul vâlcean până în anul 2014.

Campioana României se află în discuţii avansate cu câteva jucătoare care vor veni la Râmnicu Vâlcea pentru a acoperi sau completa posturile de pivot, portar, extremă stânga, însă numele acestora vor fi comunicate doar după semnarea contractelor.

În privinţa noului staff tehnic, acesta nu a fost deocamdată decis, singura informaţie oferită de Oltchim fiind aceea că actualul antrenor secund Steluţa Luca îşi va continua activitatea la gruparea vâlceană, existând şanse să ocupe chiar postul de antrenor principal.

Pe 11 mai, echipa maghiară Gyor Audi ETO KC a câştigat ediţia 2013 a Ligii Campionilor la handbal feminin cu o dublă victorie în finala cu formaţia norvegiană Larvik.

După ce în tur obţinuse victoria în deplasare cu 24-21(12-13), formaţia maghiară s-a impus şi sâmbătă, în manşa a doua, la Veszprem, cu scorul de 23-22 (13-8), în faţa echipei norvegiene Larvik.

Acesta era primul trofeu al Ligii Campionilor câştigat de Gyor, care în semifinale a trecut de Oltchim Rm. Vâlcea (24-22 la Bucureşti şi 24-25 la Veszprem). Echipa maghiară jucase până acum şapte finale de cupe europene, fără a câştiga vreuna: Liga Campionilor (2009, 2012), Cupa Cupelor (2006), Cupa EHF Cup (1999, 2002, 2004, 2005).

Pe 14 mai, Oltchim Rm. Vâlcea a învins pe HCM Baia Mare cu scorul de 35-26 (15-13), marţi, în Sala Sporturilor ''Traian'', în ultimul său meci din Liga Naţională de handbal feminin (etapa a 22-a), după care a primit tricourile de campioană.

În faţa a circa 2.000 de spectatori, Oltchim a făcut spectacol la ultimul său meci din campionat, care pentru multe componente ale lotului era şi ultimul în faţa suporterilor vâlceni, urmând să plece la alte echipe în această vară, la fel cum a fost şi cazul antrenorului Jakob Vestergaard.

În tribune s-au aflat şi unele foste jucătoare ale Oltchimului, Luminiţa Dinu, Narcisa Lecuşanu, Patricia Vizitiu, Cristina Neagu, Valentina Ardean etc.

Pe  20 mai, campioana en titre Oltchim Rm. Vâlcea a fost eliminată surprinzător din Cupa României la handbal feminin de ASC Corona Braşov, care s-a impus, în Arena ''Antonio Alexe'' din Oradea, la loviturile de la 7 metri, cu scorul de 5-4, după ce scorul a fost egal la finalul timpului regulamentar, 36-36 (16-15).

Corona a făcut un meci remarcabil şi nu mult a lipsit să termine învingătoare după cele 60 de minute. După ce a fost condusă în repriza secundă şi la două goluri (23-25, 24-26), Oltchim a egalat în ultimele secunde prin Ramona Farcău, după ce Barbosa comisese paşi evidenţi la golul 35 al vâlcencelor.

La loviturile de departajare, Corona s-a impus cu 5-4, singura aruncare de la 7 metri a Oltchimului fiind irosită de Katarina Bulatovic (a apărat Ana Maria Mârcă-Olariu). Pentru Oltchim au transformat Meiroşu, Brădeanu, Farcău şi Barbosa, iar pentru braşovence Apetrei, Zamfir, Chiper, Brânzan şi Druţu.

Convulsiile încep la Oltchim. Astfel pe 27 mai, echipa feminină de handbal CS Oltchim Rm. Vâlcea, multiplă campioană naţională, fostă finalistă a Ligii Campionilor, a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că şi-a schimbat strategia pentru sezonul viitor şi renunţă la toate vedetele sale, urmând să aibă pentru sezonul viitor un lot format din junioare.

''Pentru sezonul următor, clubul îşi propusese menţinerea în lot a majorităţii echipei actuale şi în acest sens au fost purtate discuţii cu toate jucătoarele pentru a se găsi o formulă de continuare cu un buget diminuat la jumătate faţă de cel din anii precedenţi. Astfel s-a folosit ca reper suma de 1,5 milioane euro pe sezon. Calculele reale a tot ceea ce înseamnă cheltuielile cu salariile, taxele, competiţia interna, externă, pregătirea şi echipamentul precum şi celelalte cheltuieli logistice au demonstrat că necesarul ar fi în jur de 2,4 milioane de euro, 82% reprezentând salariile şi taxele. O sumă foarte mare faţă de puterea actuala a clubului, a judeţului şi a potenţialilor sponsori care ar fi dispuşi să contribuie la susţinerea activităţii handbalistice. Ba mai mult, decizia acestora a fost ca o eventuală activitate de sponsorizare la Oltchim să continue doar prin investiţia în elemente tinere, promovând junioare din echipele judeţului sau din ţara precum şi din Centrul Naţional de Excelenţă. De aceea, şi bugetul pentru anul viitor va fi susţinut de partenerii noştri doar pentru un astfel de proiect'', se arată în comunicat.

Potrivit sursei, la această decizie a contribuit şi eliminarea echipei din sferturile de finală ale Cupei României: ''Dacă eliminarea din Liga Campionilor a fost pe undeva de înţeles şi acceptată parţial de partenerii echipei, venind chiar de la actuala câştigătoare a trofeului, după două jocuri preconizate de specialişti ca fiind finalele sezonului, ultimul rezultat prin ratarea celui de-al treilea obiectiv propus la început de sezon, a determinat o serie de discuţii la nivel de conducere cu sponsorii şi partenerii care au finanţat activitatea noastră recent încheiată. Pentru aceştia, doar câştigarea titlului de Campioana Naţională nu a fost suficientă, deoarece lotul de jucătoare şi investiţia în echipă preconizau alt rezultat''. 

Clubul le-a informat pe jucătoarele convinse iniţial să rămână la Râmnicu Vâlcea şi le-a informat cât mai urgent posibil pentru a avea timpul necesar găsirii unor noi echipe pentru sezonul viitor şi pentru a exista posibilitatea încă din timp de a-şi definitiva demersurile unor eventuale transferuri.

În aceste condiţii, echipa, care era calificată direct în grupele Ligii Campionilor, probabil va renunţa la participarea în competiţie.

Şocul a fost mare pentru suproteri şi pentru foştii oficiali, pentru că, în realitate, acest comunicat anunţa de fapt iminenta dispariţie a clubului.

 Dezmembrarea echipei de handbal feminin Oltchim Rm. Vâlcea a fost pentru preşedintele de onoare al clubului, Ioan Gavrilescu, precum pierderea unui membru din familie.

"Îmi pare enorm de rău. Pentru mine este ca şi cum am pierdut pe cineva drag, pe cineva din familie. Pentru că eu nu am moştenit această echipă, am creat-o. Din 1979, împreună cu câţiva oameni am creat această poveste care avea să devină un brand pentru România şi pentru Europa. Spun asta, pentru că nicio altă echipă de handbal nu a avut această longevitate în cupele europene. Oltchim a fost prezentă 30 de ani neîntrerupt în aceste competiţii şi mă îndoiesc că o altă echipă din lume va egala curând această perfomanţă", a declarat Gavrilescu.

Acesta a mai adăugat că este dezamăgit de faptul că niciun investitor din România nu "a dat o mână de ajutor atunci când clubul avea cea mai mare nevoie"

"În calitatea mea acum de preşedinte de onoare sunt mâhnit şi dezamăgit că nu s-a găsit nici un investitor în toată România care să dea o mână de ajutor acestei echipe. E un sentiment pe care nu-l pot descrie în cuvinte. Este foarte uşor să dărâmi dar este atât de greu să reconstruieşti", a precizat Ioan Gavrilescu.

Ioan Gavrilescu a fost preşedinte al Clubului Sportiv Oltchim din 1979 până în 2011.

Clubul Sportiv Oltchim Râmnicu Vâlcea  a luat fiinţă la data de 27.06.1973 sub denumirea de Asociaţia sportivă Chimistul, denumire pe care a purtat-o până la 01.10.1989, când şi-a schimbat numele în Clubul Sportiv Muncitoresc Oltchim.

De la data de 01.05.1997, clubul a devenit un club sportiv de performanţă de drept privat, dată de la care poarta numele sub care funcţionează şi astăzi: Clubul Sportiv Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Secţia de handbal a clubului sportiv Oltchim a luat fiinţă în anul 1979, sub conducerea primului ei antrenor prof. Constantin Cincă.  După trei tentative nereuşite de promovare în divizia B, ca echipă campioană a judeţului Vâlcea, formaţia reuşeşte această promovare în luna mai a anului 1980. La prima sa participare în liga a doua echipa se clasează în seria a II-a pe locul şapte din 10 echipe.

În sezonul următor, 1981-1982, având în componenţa sa jucătoare experimentate şi un antrenor profesionist în persoana profesorului Constantin Popescu (Pilică), echipa reuşeşte promovarea în prima ligă a handbalului feminin românesc. În cei 30 de ani de participare neîntreruptă în prima liga a campionatului naţional, echipa a reuşit să se claseze pe locurile fruntaşe astfel: pe locul I - de 19 ori, pe locul II - de 6 ori,  pe locul III - de 5 ori, pe locul IV - de 2 ori.

Pe plan internaţional începând cu anul 1983-1984, echipa Oltchim a jucat (cu o singura excepţie - sezonul 1987-1988) în cupele europene intercluburi astfel: în Cupa IHF - de trei ori, câştigând trofeul în două ediţii, 1983-1984 şi 1988-1989, în Cupa Cupelor- de şase ori, câştigându-o o dată în ediţia 2006-2007, jucând o finală în 2001-2002 şi două semifinale în sezoanele 1986-1987 şi 1992-1993,  în Liga Campionilor de 11 ori, reuşind ca în trei ediţii să se califice până în semifinale (1989-1990, 1991-1992 şi 2008-2009), o dată să joace finala (2009-2010), iar în alte şapte ediţii să se califice până în faza grupelor sau a grupelor principale.

De-a lungul acestor ultimi 31 de ani, clubul Oltchim a furnizat anual între 3 şi 14 jucătoare echipei naţionale a României din care merită să menţionăm nume mari de jucătoare precum: Georgeta Andronache, Hilda Popescu, Maria Verigeanu, Cristina Lada, Doina Rodeanu, Edith Matei, Liliana Ţopea, Mariana Tîrcă, Valentina Cozma, Simona Iovănescu, Maria Rădoi, Steluţa Lazăr Luca, Marinela Pătru, Luminiţa Huţupan şi altele.

Vorbind de trecut, nu trebuie uitate performanţele obţinute la nivel de juniori deoarece echipa de junioare I a clubului Oltchim a obţinut de şapte ori titlul de campioană naţionala în anii 1989, 1994, 1998, 2003, 2004, 2005 şi 2006, cel campioană de junioare II în 1999, iar cel de campioană la junioare III în 2000.

Se poate spune, astfel ca începând cu anul 1985 CS Oltchim a format în cadrul său o adevărată şcoală de handbal, o pepinieră handbalistică pentru echipa de senioare, furnizând în acelaşi timp şi sportive loturilor naţionale de junioare şi de tineret ale României, care în au cucerit două titluri de campioane mondiale la tineret în 1995 (Brazilia) şi 1999 (China), precum şi doua titluri de campioane europene la junioare în 1998 (Slovacia) şi 2000 (Franţa).

Şi aşa a început sfârşitul

Pe 6 iuni, extrema dreaptă Adriana Nechita, pusă pe liber de campioana en titre la handbal feminin Oltchim Rm. Vâlcea din cauza problemelor financiare, a semnat un contract pe trei ani cu vicecampioana HCM Baia Mare, după cum anunţă site-ul oficial al grupării maramureşene, citat de AGERPRES.

Nechita, în vârstă de 29 de ani, părăseşte clubul vâlcean după 14 ani, perioadă în care a câştigat tot ce se putea la nivel naţional (campionate, cupe, supercupe) şi a jucat o finală de Champions League.

Acesta este al patrulea transfer al câştigătoarei Cupei României, după achiziţionarea jucătoarelor Melinda Geiger, Mihaela Smedescu (ambele de la Oltchim) şiPe 11 iunie, portarul Paula Ungureanu a devenit a doua jucătoare de la Oltchim care se transferă în această vară la vicecampioana HCM Baia Mare, după ce a semnat un contract pe trei ani cu echipa maramureşeană, potrivit site-ului echipei antrenate de Costică Buceschi.

Paula Ungureanu, titulara postului de portar la echipa naţională, se alătură astfel extremei dreapta Adriana Nechita, care a semnat săptămâna trecută pentru HCM.

Considerată unul dintre cei mai buni portari din lume, Paula Ungureanu are 33 ani şi a evoluat până acum la Remin Deva, Hypo Viena, Dunaferr, Podravka Koprivnica şi Oltchim Rm. Vâlcea.

Pe 12 iunie, handbalista Ana Maria Tănăsie a semnat un contract pe cinci ani cu vicecampioana României, HCM Baia Mare.

Mutarea s-a parafat în urma licitaţiei pentru jucătoarele de la Centrul Naţional de Excelenţă de la Râmnicu Vâlcea, generaţia celor născute în perioada 1994-1995. 

Ana Maria Tănăsie (18 ani) joacă pe postul de extremă stânga, iar în sezonul trecut a evoluat la HC Zalău, fiind componentă a echipei naţionale de senioare a României.

Asfel, HCM Baia Mare, câştigătoarea Cupei României, a reuşit cele mai importante transferuri din handbalul feminin românesc după destrămarea campioanei Oltchim. La HCM au venit Paula Ungureanu, Ada Nechita (ambele de la Oltchim), Luciana Marin (HCM Roman), Gabriella Szucs (HC Zalău), iar alte jucătoare şi-au prelungit contractele (Mihaela Smedescu, Melinda Geiger, Aneta Pârvuţ, Timea Tătar, Oana Bondar, Geta Diniş Vârtic, Alexandra Ciunt, Renata Ghionea şi Cynthia Tomescu).

Preşedintele FR de Handbal, Cristian Gaţu, a apreciat pe 17 iunie că situaţia clubului Oltchim Râmnicu Vâlcea este gravă şi că se confruntă cu mari probleme pentru participarea în sezonul 2013/2014 al Ligii naţionale la handbal feminin.

Preşedintele FRF, prezent la adunarea generală  a aflat că Oltchim Râmnicu Vâlcea nu mai are sub contract nicio jucătoare şi conducerea actuală intenţionează să înfiinţeze un alt club, cu altă denumire, care să preia însă palmaresul actualei campioane a României.

''Situaţia de la Oltchim e gravă şi s-a agravat pe zi ce trece. Dacă până acum 4 zile mai aveau 5 jucătoare sub contract, acum nu mai au niciuna, au plecat toate. Asta înseamnă că trebuie să caute nişte jucătoare, să obţină licenţa de club profesionist şi să facă o echipă competitivă cu care să evite retrogradarea. Cei de la Vâlcea vor să înfiinţeze un alt club, să schimbe şi denumirea, dar totodată să preia şi istoricul şi palmaresul Oltchimului. Urmează să facă toate demersurile legale şi să se înscrie în Liga naţională'', a declarat Cristian Gaţu.

Conducătorii clubului Oltchim au făcut cerere pe 9 iunie pentru retragerea echipei vâlcence din Liga Campionilor, cu 2 zile înainte de data limită,  evitând astfel o serie de sancţiuni de la EHF.

''Le-am zis conducătorilor de la Oltchim, dacă până pe 11 iunie nu vă retrageţi şi vă retrageţi după, trebuie să plătiţi 50.000 euro plus 3 ani de zile suspendare din competiţie. Au înţeles şi au retras echipa. Noi vom pierde locuri în clasamentul coeficienţilor, pentru că Oltchim putea câştiga puncte cu care să ne păstrăm 2 locuri în Liga Campionilor.  Şi nici o altă echipă nu putea înlocui Oltchimul, deoarece pentru locul din grupe era nominalizată echipa de pe locul I, Oltchim'', a precizat Cristian Gaţu.

Deputatul PDL Romeo Rădulescu a cerut într-o conferinţă de presă, Primăriei Râmnicu Vâlcea şi Consiliului Judeţean să se implice în salvarea handbalului feminin din municipiu.

"În contextul în care Râmnicu Vâlcea nu are performanţe în alte sporturi, echipa de handbal feminin a OLTCHIM a asigurat brandul acestei zone. A fost cel mai mare ambasador al judeţului în domeniul economic, turistic. Echipa de handbal a promovat nu doar combinatul, a promovat municipiul, poate că din cauza acestei echipe Râmnicu Vâlcea a fost vizitat de mulţi turişti, a fost pus pe hartă, a fost cunoscut de o lume întreagă. Nu pot să cred că oraşe mai mici decât Râmnicul, cum ar fi Roman sau Zalău au primării care susţin handbalul. Dar asta este una din alte măreţe realizări ale USL, dispariţia combinatului şi a echipei OLTCHIM", a precizat Rădulescu.

Acesta a declarat că este de partea susţinătorilor care strâng semnături pe reţelele de socializare şi cere conducerii actuale a Primăriei Râmnicu Vâlcea să înceapă demersurile pentru înfiinţarea unei echipe de handbal feminin care să preia patrimoniul echipei OLTCHIM.

 

Pe 28 iunie, CS Oltchim Râmnicu Vâlcea a decis să susţină activitatea noii grupări Handbal Club Oltenia, căreia i-a cedat locul său în Liga naţională de handbal feminin, pentru participarea în sezonul 2013/2014.

Biroul executiv al CS Oltchim a hotărât în plus să cedeze toate jucătoarele aflate încă sub contract cu campioana României, după data de 1 iulie 2013, la HC Oltenia, se arată în comunicatul Oltchim.

În schimb, CS Oltchim va rămâne cu palmaresul şi patrimoniul său, activul şi pasivul acumulat până la data predării, inclusiv restanţele financiare faţă de jucătoare şi antrenori.

Râmnicu Vâlcea urma astfel să aibă  şi în sezonul următor o echipă de handbal feminin, aceasta s-a numit iniţial HC Oltenia, sprijinită de autorităţile locale, după cum a declarat viceprimarul Râmnicului, Gheorghe Matei.

"Am avut o discuţie productivă cu domnul Gaţu (Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal - n.r.) şi conducerea Clubului de Handbal Oltchim pentru a găsi o soluţie ca Râmnicu Vâlcea să aibă handbal şi în sezonul următor. Eu îi mulţumesc domnului Gaţu pentru medierea şi asistenţa oferite în acest proces, iar acesta din urmă a subliniat că, pentru moment, handbalul vâlcean a fost salvat, are continuitate, şi, dacă în primii doi ani se va lupta pentru menţinerea în Liga Naţională, în viitorul nu foarte îndepărtat se poate aspira la participări europene. Preşedintele FRH a mai spus că evoluţia din ultima perioadă a clubului Oltchim a fost cauzată de trei factori: faptul că s-a pus bază doar pe un singur investitor, managementul sportiv şi, implicit, salariile foarte mari ale jucătoarelor, precum şi neimplicarea clară de până acum a autorităţilor locale", a precizat Matei.

Acesta a mai spus că Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea se va implica în susţinerea noii echipe de handbal HC Oltenia care va activa în locul fostei echipe Oltchim în Liga Naţională.

Singura problemă rămasă în discuţie cu clubul Oltchim este patrimoniul la care cei din urmă nu vor să renunţe. În acest sens, fostul preşedinte al clubului Ioan Gavrilescu a "declarat că palmaresul echipei Oltchim face parte din patrimoniul care se află în prezent sub administraţie specială, ca urmare a insolvenţei clubului, dar că acesta va rămâne, oricum, în Râmnicu Vâlcea". 

Pe 23 iulie, nou-formata echipă feminină de handbal HCM Rm. Vâlcea, care înlocuieşte celebra Oltchim Rm. Vâlcea şi care iniţial s-a numit HC Oltenia Rm. Vâlcea, şi-a început  pregătirile pentru sezonul viitor al Ligii Naţionale.

Echipa antrenată de Maria Torok Duca (principal) şi Mia Rădoi (secund) s-a reunit la Sala Sporturilor ''Traian'', surpriza fiind prezenţa portăriţei Ildiko Kerekes Barbu, care a jucat în sezonul trecut la SCM Craiova şi care a evoluat în trecut la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Ea va fi, alături de Mia Rădoi, antrenor secund la noua echipă de handbal a Vâlcii, potrivit paginii de Facebook a clubului.

Lotul de jucătoare este format din Izabela Roşca, Dana Vîlean, Mădălina Puşcaşu (ultimele două în probe) - portari, Diana Predoi, Diana Constantinescu (extreme stânga), Reka Tamas, Mihaela Pătuleanu, Andreea Cornea (interi stânga), Amelia Busuioceanu, Roxana Cherescu (centri), Oana Popa, Irina Marinela Lazarin (pivoţi), Janina Luca, Alexandra Ciunt (interi dreapta), Alina Ilie, Ramona Constantinescu (extreme dreapta).

HC Municipal aşteaptă răspunsul a cinci jucătoare de la Liceul Energetic din Rm. Vâlcea, pentru completarea lotului.

Pe 10 august, echipa feminină de handbal HCM Rm. Vâlcea, a învins pe Universitatea Piteşti  cu scorul de 37-31 (13-9, 23-21, 14-10), într-un meci amical desfăşurat în Sala Sporturilor ''Traian'' din Rm. Vâlcea.

Potrivit paginii de Facebook a clubului vâlcean, meciul s-a desfăşurat pe durata a trei reprize.

După dispariţia echipei de handbal feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, a declarat pentru că în ediţia 2013/2014 a Ligii Naţionale de handbal feminin, care debutează miercuri, lupta pentru titlu se anunţă mai deschisă ca niciodată, după ce campioana Oltchim Râmnicu Vâlcea şi-a încetat existenţa.

''După ani de luptă s-a introdus un nou sistem de desfăşurare, cu play-off şi play-out, ceea ce dă o garanţie că va fi un campionat cât de cât mai curat decât cel de până acum şi care va desemna în final campioana meritată, care va trece prin nişte meciuri decisive. Va fi o ediţie mai echilibrată, dar din păcate în jos, nu în sus, pentru că a dispărut Oltchimul. Au mai dispărut şi alte echipe. S-au întărit acum altele şi va fi o nouă reaşezare valorică în campionatul României. Nu mai există nicio echipă care să emită pretenţii certe la locurile 1-2-3. În lupta pentru titlu vor intra, după părerea mea, toate cele 6 echipe care vor intra în play-off'', a declarat Gaţu pe 3 septembrie.

Gaţu nu are o favorită pentru noua ediţie, însă a indicat faptul că HCM Baia Mare este cea mai preocupată de performanţă.

''N-am nicio favorită, dar admir seriozitatea şi preocuparea pentru performanţă la HCM Baia Mare, abnegaţia şi dârzenia de la U Cluj, aştept replica Brăilei şi a Zalăului. Cred că va fi un campionat mult mai atractiv şi pentru public şi pentru televiziuni, sau sper să fie aşa'', a subliniat Cristian Gaţu.

În play-off vor intra primele 6 echipe de la finalul sezonului regulat, iar în play-out ultimele 6 echipe. În prima fază se dispută meciuri eliminatorii 1-6, 2-5, 3-4, tur şi retur, în play-off, şi 7-12, 8-11, 9-10, tur-retur, în play-out. Echipele învingătoare în play-off joacă pentru locurile 1-3, fiecare cu fiecare, tur-retur, iar cele învinse pentru locurile 4-6, fiecare cu fiecare, tur-retur. În oglindă se desfăşoară play-out-ul. Echipele învinse în meciurile din prima fază a play-out-ului luptă pentru evitarea retrogradării, doar una se salvează, iar câştigătoarele joacă pentru locurile 7-9.

După o lună de campionat, echipa feminină de handbal HCM Râmnicu Vâlcea a înregistrat cel de-al 5-lea eşec la jumătatea lunii octombrie,

"Dacă în ultimele meciuri, deşi am fost înfrânte, am putea spune că este nedrept ca rezultat, adică au fost victorii la limită la un gol, două ale adversarelor, de această dată, rezultatul de azi a fost unul corect, fetele din Zalău au jucat foarte bine, victoria lor este meritată. Deşi prima repriză a fost bună pentru fetele noastre, în a doua nu au mai ţinut pasul. În fine, ne aşteaptă meciuri grele, cu Corona Braşov, sperăm să spargem gheaţa pe viitor şi să aducem prima victorie pentru vâlcence", a declarat antrenorul HCM Râmnicu Vâlcea, Maria Torok Duca după meciul cu Zalău, unde au piedut al scor

Antrenorul HC Zalău, Gheorghe Tadici, a spus că "Vâlcea are o echipă omogenă, dar nu are în vedere nicio jucătoare pentru naţionala de handbal".

HCM Râmnicu Vâlcea a fost învinsă de HC Zalău pe teren propriu cu scorul de 28-18, aceasta fiind a 6-a înfrângere a vâlcencelor de la începutul campionatului, care se află pe ultimul loc în clasament, cu zero punte. 

Managementul dezastruos al clubului de handbal Oltchim a condus şi la dezastrul actualei echipe de handbal feminin a municipiului, HCM Râmnicu Vâlcea, echipă aflată pe ultimul loc în clasament cu nici un punct, este de părere viceprimarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Matei.

"Noi nu aveam nicio şansă de a menţine din vechile jucătoare ale Oltchim, în primul rând pentru că acestea aveau salarii uriaşe. Contractul cel mai mic al unei jucătoare reprezenta un salariu lunar de aproximativ 3.000 de euro. Fiind o echipă nouă, trebuiau făcute contractele cu HCM, iar majoritatea jucătoarelor din vechea echipă refuzau diminuarea salariului iniţial. În al doilea rând, nici nu se putea realiza o asociere a noului club cu Oltchim pentru că fostul club, la un moment dat, nu mai avea nicio jucătoare, nici patrimoniu solvabil, aproape nimic", a precizat pe 7 noiembrie, viceprimarul Gheorghe Matei.

Acesta spune că s-a întârziat mult cu constituirea echipei de handbal a primăriei, pentru că cei de la clubul de handbal Oltchim nu au comunicat din timp ce strategie pregăteau.

"Am aşteptat constituirea unei echipe de către 'specialiştii' ce au condus handbalul vâlcean pe bugete foarte extravagante. Sunt om de afaceri cu experienţă şi ştiu cât de greu se administrează responsabil o afacere serioasă. Noi avem un buget minuscul în comparaţie cu cel de aproximativ 4 milioane de euro pe care i-a avut Oltchim. Bugetul actual al HCM-ului pe o lună, cu tot cu salarii, deplasări şi celelalte cheltuieli, este egal cu salariul uneia dintre jucătoarele de top de la Oltchim, adică echivalentul în lei a 17 mii de euro. Faceţi o comparaţie realistă, vă rog! Managementul CS Oltchim a reuşit, cu 4 milioane de euro pe an, să câştige în plan sportiv doar campionatul României, nu şi Cupa şi să lase în bilanţul contabil doar câteva zeci de mii de euro în conturi şi datorii de plătit la jucătoare, angajaţi şi terţi de peste un milion. Nu cred că spun un neadevăr dacă susţin că a fost un management dezastruos la CS Oltchim", a mai spus viceprimarul Râmnicului.

În ceea ce priveşte clubul de handbal feminin Oltchim, acesta se află în insolvenţă, iar pe 9 decembrie, administratorul judiciar a cerut oficial falimentul.

"Pe 9 decembrie vom cere falimentul, clubul nu se mai poate redresa. Este părăsit de sponsori, nu are nicio sursă de venituri, nu mai are echipă, jucătoare, are doar un mic patrimoniu din mijloace fixe şi mai sunt şi nişte bani în cont, câteva zeci de mii de euro. S-a făcut un tabel al creanţelor la data de 10 iunie, a intrării în insolvenţă, dar, după ce se va trece la faliment, se va întocmi un tabel suplimentar al creanţelor, cu salariile jucătoarelor până la data de 30 iunie, data scadentă a contractelor. Salariaţii au prioritate înaintea tuturor creditorilor, în opinia mea, jucătoarele îşi vor primi 50-60% din restanţe, restul va fi pierdere", a explicat administratorul judiciar al Oltchimului, Viorel Deaconu.

Pe 14 noimebrie, la HCM Râmnicu Vâlcea, a venit antrenoare Simona Gogârlă, Viceprimarul Gheorghe Matei a declarat că este optimist că noul antrenor al echipei de handbal feminin HCM Râmnicu Vâlcea, Simona Gogârlă, va reuşi să salveze formaţia de la retrogradare.

"În primul rând, nu mai avem alte obiective decât salvarea de la retrogradare. Aşteptăm vacanţa din iarnă pentru a face unele transferuri şi astfel în partea a doua să obţinem victorii care să ne menţină în primul eşalon. Nu e de vină Maria Duca pentru rezultatele proaste ale echipei. Echipa a fost făcut în grabă, când deja majoritatea jucătoarelor bune avea contracte. Am încropit cu ce aveam aici, de aici se văd numeroasele ratări din 7 metri. Mori a făcut tot ce a putut, ea şi-a dat demisia pentru că e obişnuită cu rezultate, cu perfomanţe. Va rămâne în staff-ul tehnic. Miercuri deja Simona a făcut cu fetele primul antrenament. Deci, ne vom uita şi la bani şi la transferuri şi în iarnă, spun eu, lucrurile se vor schimba pentru HCM", a declarat Matei.

Simona Gogârlă, fostă jucătoare a Oltchimului, este noul antrenor al echipei de handbal HCM Râmnicu Vâlcea. Aceasta o înlocuieşte pe Maria Duca-Torok, cea care a renunţat la conducerea tehnică a echipei construită în vara acestui an, după 8 eşecuri consecutive în Liga Naţională. 

La două zile după venirea Simonei Gogârlă, HCM Râmnicu Vâlcea a obţinut primul punct chiar în ultima etapă a turului. 

"Sunt fericită, pentru că şi fetele sunt fericite. Nu este neapărat meritul meu, echipa a fost construită de Mori (Maria Duca, n. red.), eu doar am reuşit în aceste două trei zile să le ridic moralul. De azi înainte va fi şi mai greu, pentru că celelalte echipe nu ne vor mai privi precum ciuca bătăilor, ci ne vor trata ca pe un adversar pe măsură. Oricum, acest egal face cât o victorie, în faţa unei candidate la titlu. Vom vedea ce facem în pauza competiţională, ne gândim la transferuri, pentru că trebuie să rămânem în prima ligă", a declarat Simona Gogârlă.

De altfel, viceprimarul Gheorghe Matei, responsabil cu echipa de handbal, a declarat că multe jucătoare nu vor mai apuca returul.

"A fost inspirată venirea Simonei, dar este şi meritul lui Mori, pentru că reuşit să încropească o echipă în timp record. Transferurile vor definitiva noul HCM, iar prin rezultatul de azi eu sper că handbalul va reînvia la Râmnicu Vâlcea. Am avut timp să vedem ce nu merge la echipă, azi am văzut mai multă mobilizare, mai multă dăruire, dar din păcate numărul de fete care nu vor mai apuca returul este măricel, vedem şi cum stăm cu bugetul şi altfel vom porni la drum din iarnă. O felicit pe Simona pentru rezultat, am spart gheaţa", a spus Matei.

Echipa de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în faliment, la capătul unui an, când a disputat semifinala Ligii Campionilor şi a câştigat al 19-lea trofeu de campioană naţională, record greu de egalat pentru mult timp de acum înainte.

Râmnicu Vâlcea a trăit prin handbal, ultimii 20 de ani, aici jucând “galacticele”, cum erau numite.

Fostul sponsor al echipei, combinatul Oltchim se află în insolvenţă şi este scos la vânzare în 2014, la o valoare de aproximativ 300 de milioane de euro.

Speranţele sportive ale vâlcenilor sunt legate de mica echipă HCM Râmnicu Vâlcea dar şi la fotbal, unde CSM Râmnicu Vâlcea joacă destul de bine, sperând chiar la o promovare anul viitor în prima ligă. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK