Menu

Guvernul Ponta loveşte în IMM-uri

adranel cotescu

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2004 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale s-a prevăzut ca, începând cu data de 01.02.2013, toți agenții economici care au o cifră de afaceri inferioară plafonului de 65.000 de euro să plătească un impozit de 3% din cifra de afaceri. 

Această nouă reglementare legislativă afectează IMM-urile care, până la acel moment, aveau posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe profit. Practic, de la 1 februarie, nicio societate privată cu venituri sub plafonul de 65.000 de euro sau nou-înființată nu va mai putea plăti 16% impozit pe profit, ci va fi obligată să aplice regimul fiscal al microîntreprinderilor, care presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate

În concret, întreprinderile afectate sunt cele care practică un adaos comercial scăzut (și care, implicit, au un profit mic), dar o cifră de afaceri mare, în funcție de obiectul comerțului. Consecințele sunt negative în special pentru acele întreprinderi care înregistrează pierderi într-un an fiscal și care sunt obligate să plătească 3% din cifra de afaceri față de 0 lei cât ar plăti pentru că nu realizează profit. 

Având în vedere cele menționate, vă rog, domnule Viceprim-Ministru,  să îmi comunicați următoarele:

- dacă apreciați că această modificare legislativă corespunde principiilor asumate de U.S.L. în Programul de Guvernare 2013-2016, respectiv sprijinirea libertății economice, a iniţiativei private şi a echității impozitării, ținând cont de faptul că măsură economică limitează exercitarea comerțului de către numeroase întreprinderi pentru care această impozitare este împovărătoare;

- având în vedere consecințele negative mai sus expuse, în ce măsură considerați că ar fi oportună revenirea la posibilitatea întreprinderilor cu o cifră de afaceri inferioară plafonului de 65.000 de euro de a opta între impozitarea cifrei de afaceri și impozitarea profitului.

Vă rog să-mi comunicați răspunsul dumneavoastră în scris.

 

Cu deosebită considerație,

   Marin Adrănel Cotescu

      Senator de Vâlcea

 

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN