Menu

Comunicatul Arhiepiscopiei Râmnicului cu privire la cazurile de sex cu minori de la Mănăstirea Frăsinei

f_350_200_16777215_00_images__2017_03martie_Manastirea_Frasine.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Comunicatul de presă al Arhiepiscopiei:

”Arhiepiscopia Râmnicului a luat act cu tristeţe de reţinerea monahului de la Mănăstirea Frăsinei în urma acuzelor de natură juridico-penală a faptelor puse în sarcina acestuia.

Monahul a fost suspendat de la slujire până la stabilirea răspunderii penale a faptelor sale scandaloase și total descalificante pentru orice persoană, cu atât mai mult pentru un monah și cleric. Cel în cauză a fost deferit judecății Consistoriului monahal. În cazul în care faptele îl incriminează, vinovatul va fi caterisit și exclus din monahism.

Răspunderea pentru faptele de care se face vinovat respectivul aparține în exclusivitate făptuitorului, Arhiepiscopia Râmnicului și obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei se desolidarizează de orice încălcare a moralei creștine și a voturilor monahale.

În aceste momente de tulburare dureroasă, Sfânta Arhiepiscopie a Râmnicului și obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei regretă sminteala creată și implicațiile morale ale acestui nefericit caz și reafirmă că Biserica nu poate fi confundată cu o persoană. Biserica este trupul tainic al Domnului, Izvorul sfințeniei.

Arhiepiscopia Râmnicului îndeamnă clericii, monahii şi credincioşii să stăruiască în rugăciune  şi în împlinirea poruncilor Mântuitorului Iisus Hristos”.

Comunicatul de presă al Parchetului de pe lânngă Judecătoria Rm. Vâlcea:

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea au dispus, la data de 14 februarie 2023, punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat (reținut anterior) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de viol în formă continuată, agresiune sexuală în formă continuată, agresiune sexuală șă corupere sexuală (3 acte materiale), iar la data de 17 februarie 2023, punerea în mișcare a acțiunii penale față de un alt inculpat (de asemenea, reținut) sub aspectul săvarșirii infracțiunilor de viol în formă continuată și corupere sexuală în formă continuată.

La datele de 14.02.2023 și 17.02.2023, cei doi inculpați (unul fiind călugăr la Mănăstirea Frăsinei) au fost prezentați, separat, judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Rm. Vâlcea, cu propunere de arestare preventivă, fiind emis pe numele inculpaților câte un mandat de arestare preventivă, pe o perioada de 30 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că, în vara anului 2021, în timp ce inculpații se aflau la Mănăstirea Frăsinei, de pe raza com. Muereasca, au dezvoltat relații de amiciție cu 2 persoane vătămate, în vârstă de 10 și 13 ani, cărora le remiteau diverse cadouri și sume de bani, ca urmare a ajutorului acordat de aceștia la vânzarea unor obiecte bisericești, astfel că, în perioada iulie - septembrie 2021, inculpații au întreținut în prezența minorului în vârstă de 10 ani, în mod repetat și in diverse încăperi din incinta Mănăstirii Frăsinei, acte sexuale, iar în cursul lunii septembrie 2021, pe parcursul a 4 zile consecutive, profitând de imposibilitatea minorului în vârstă de 10 ani, de a-și exprima voința datorită vârstei fragede, l­ au atras pe acesta, în diverse camere ale mănăstirii și l-au determinat să întrețină, în mod repetat, acte sexuale orale cu inculpații.

Totodată, în cursul lunii septembrie 2021, pe parcursul a 4 zile consecutive, inculpații, profitând de imposibilitatea minorului în vârstă de 10 ani de a-și exprima voința, l-au determinat pe acesta să asiste la întreținerea de acte

sexuale orale între cei doi inculpați precum și să efectueze acte de natură sexuală ce au dus la satisfacția sexuală a acestora.

În aceeași perioadă, unul dintre inculpați, profitând de imposibilitatea minorului în vârstă de 13 ani de a-și exprima voința și oferindu-i diverse sume de bani, 1-a determinat pe acesta să suporte și să efectueze acte sexuale pentru satisfacția sexuală a inculpatului.

Investigațiile au fost efectuate împreună cu lucrătorii de poliție din cadrul Secției nr. 1 Poliție Rurală Rm. Vâlcea.

Cercetările continuă pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară ân vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN