Menu

Vâlcea mea și a voastră. Episodul 1 – Caruselul întrebărilor

f_350_200_16777215_00_images_banner1_psd_vl_aaa.jpg

 

 

 

 

 

 

Să punem pe masă paharul PSD Vâlcea și să îl privim, vorba latinului, fără mânie și părtinire.

Vedem, desigur, o parte plină și o parte goală și cinstit este să discutăm despre ambele părți. Fiindcă oameni precum Constantin Rădulescu sau Eugen Neață, Andra Bică sau Daniela Oteșanu, Lucian Rădulescu sau Bogdan Matei, Virgil Bică sau Ovidiu Popa, alții și alții din aceeași grupare nu sunt cei mai răi din politică, au fiecare merite și calități indiscutabile.

Există o problemă epistemică și anume că nici eu, nici vreun alt jurnalist, nu suntem în măsură să dăm lecții sau note, cu toate că o mai facem fiindcă așa este presa. Putem în schimb, pentru cititorii noștri, să punem unele întrebări.

Articolele care vor urma sub genericul ”Vâlcea mea și a voastră” vor fi alcătuite în special din întrebări. Întrebări grele și ușoare, grave sau mai puțin grave. Unele dintre aceste întrebări vor rămâne fără răspuns sau vor avea răspunsuri parițiale.

Punând întrebări, îmi ascult conștiința, acea instanță pe care o are, într-o măsură mai mare sau mai mică, fiecare om.

Prima întrebare mi-o pun chiar mie și sună astfel:

De ce mi-am dorit să câștige alegerile acești oameni ?

Pentru bani, așa cum au scris, pe Facebook, toți răuvoitorii ? Nici vorbă, fiindcă dacă ar fi fost așa, abia acum, când au câștigat, aș fi cules roadele.

I-am susținut fiindcă:

- Partidul lor mi s-a părut, mai ales de câțiva ani încoace, mai apropiat de oameni.

- Președintele de la Vâlcea este un om harnic, care nu pierde o zi fără să muncească.

- Parlamentarii lor sunt mai normali.

Din păcate, de ce m-am temut nu am scăpat sau, mai bine zis, nu a scăpat județul Vâlcea. După un mandat echilibrat, grupul PSD care face jocurile, în frunte cu președintele Constantin Rădulescu, a început să se înalțe de la pământ ca un balon. Pe nesimțite, Rădulescu în special, apoi mulți dintre oamenii săi, nu am mai călcat cu picioarele pe pământ, au simțit gustul puterii și, probabil, al banului, iar deciziile au fost dintre cele mai discutabile.

Discutabile din punctul meu de vedere, poate alții gândesc altfel, însă societatea vâlceană are dreptul ca, după ce i-am susținut prin scris pe acești oameni, să îi pun sub semnul întrebării.

Dau, la întâmplare, câteva exemple de întrebări pe care le voi pune și le voi detalia, cu precizarea că pe cele mai grele nu vi le dezvălui încă. Așadar:

A construit președintele Rădulescu cea mai bună echipă de parlamentari sau criteriile au fost altele decât valoarea ? Relația dintre harnica familie Bică și harnicul președinte al PSD este una naturală, firească, ori ascunde interese de ambele părți ? Este normal ca cineva din familia președintelui să își deschidă firmă de construcții care să lucreze chiar în județ ? Au fost marginalizați anumiți oameni de certă valoare care nu au frecventat un anumit club politic ? A fost onestă relația echipei pesediste față de primarul Mircia Gutău sau vorbim despe trădare ordinară chiar din partea celor apropiați ? Cum comunică, se sapă unii pe alții, le pasă de partidul care i-a ajutat în viață să aibă putere și avere?

Am atâția ani de presă încât nu îmi închipui că acest gen de întrebări – vor fi probabil peste 50 – își vor găsi răspuns ori vor schimba ceva în mentalitatea eroilor serialului de presă care va urma. Mai degrabă cred că simțindu-se loviți se vor strânge laolaltă, se vor lua în brațe și vor arunca cu noroi.

Vor plăti articole care să îi apere și să mă atace, în conformitate cu stilul cunoscut. Au mai fost astfel de articole, iar unele de-a dreptul comice, materiale care atacau din pricini erotice, fiindcă fără ceva can – can nu există viață politică. Vom vedea.

Actuala echipă a PSD Vâlcea va conduce județul încă patru ani, iar dacă mă întrebați pe mine, cu ajustările de rigoare, vor fi chiar opt ani. Desigur, ceea ce nu îmi doresc, dacă nu intervine procuratura.

Nu, nu cunosc acte de corupție, dar știu că planeta Pluto mai întâi a fost descoperită prin calcule matematice și abia apoi a fost văzută cu telescopul. Poate că întrebările mele vor constribui la descoperirea că acest grup e curat ca lacrima, ori, dimpotrivă, mai poate da și cu subsemnatul pe ici, pe colo.

Când acest serial de presă se va sfârși, un câștig cert va exista și anume vâlcenii vor avea o imagine mai vie a personajelor care îi conduc și îi reprezintă.

După ce am jubilat că acești oameni au ajuns la putere, cred că articolele ce vor urma se nasc de la sine.

Să ne așezăm așadar eu pe scris și domniile voastre pe citit. Romanul va fi suficient de interesant, personajele destul de simpatice, autorul suficient de amuzat.

Gheorghe Smeoreanu

Cartea cu titlul ”Vâlcea mea, a voastră și a lor” va apărea în vara acestui an.

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK