Menu

Deputatul Eugen Neață către Ministrul Cîțu: ”Mai ușor cu amenzile pentru cei îndrăzneți”!

f_350_200_16777215_00_images_banner6_neata-eugen-deputat.jpg

 

 

 

 

 

Tinerii au înființat în ultimii ani mii și mii de firme. Entuziasmul lor a fost determinat de programele de finanțare inițiate de Guvernul României și de Uniunea Europeană.

Fenomenul a cuprins întregul continent european și are ca scop principal întărirea clasei de mijloc. Și mai multe șanse pentru tinerii care nu găsesc locuri de muncă.

Până aici, nimic rău. Dimpotrivă. Multe dintre firme au reușit, au creat noi locuri de muncă și rezistă și astăzi noii provocări determinate de pandemie și de criza economică apărută ca urmare a acestei amenințări sanitare.

O mare majoritate a acestor firme nu a reușit însă. Cele mai multe nici n-au apucat să-și înceapă activitatea. Pe continent, motivul eșecului s-a găsit în lipsa de experiență antreprenorială. La noi, în România, cei mai mulți dintre tinerii afaceriști s-au arătat descurajați de birocrația care taie încă de la start avântul antreprenorial.

Așa se face că foarte multe firme care s-au înregistrat la Registrul Comerțului nu au apucat să deruleze nicio operațiune comercială. Și la noi și în restul Europei.

În majoritatea țărilor la care ne raportăm ca la niște modele, aceste firme sunt radiate automat de stat, la finalul unui exercițiu fiscal, pentru o taxă simbolică, de 56 de lire, în Anglia, de exemplu.

La noi, finalul unei astfel de firme este o epopee, un roman fluviu, o lungă și aberantă suferință.

f_350_200_16777215_00_images_banner6_neata-intrebare-Citu-1.jpgTocmai din acest motiv am depus în Parlament o întrebare ministrului finanțelor Vasile Florin Câțu.

f_350_200_16777215_00_images_banner6_neata-intrebare-Citu-2.jpgPentru că fiscul nu a primit declarația fiscală anuală de la firmele fără activitate, a notificat cu hărnicie pe acționari și i-a amendat cu zeci de mii de lei. Marea plăcere a instituțiilor statului român de a-i amenda pe cetățeni din toate pozițiile! Și mai ales pe aceia care nu se mai pot apăra.

Vă închipuiți ce este în familia unui tânăr care a înființat o firmă și n-a putut s-o facă să funcționeze și care se trezește acum cu amenințări oficiale și chiar cu amenzi de zeci de mii de lei, pentru că n-a depus declarația anuală de activitate comercială?

Îi cer domnului ministru informații concrete despre acești oameni hăituiți și speriați și îi mai cer să privească o secundă și prin Europa, să vadă cum tratează alte state pe cetățenii tineri care au îndrăznit la un moment dat să facă ceva mai mult și nu au reușit.

Eșecul în afaceri nu se premiază, dar nici nu se amendează, cum pare că se întâmplă pe aici, pe la noi.

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK