Menu

Sunt total în dezacord cu prietenul meu ziaristul Liviu Popescu. PSD Vâlcea e un grup viu, nu glugă de coceni

f_350_200_16777215_00_images_banner1_popescu_liviu_psd.jpg

 

 

 

 

 

Un articol foarte plăcut la citire, sprinţar şi caustic scrie colegul Liviu Popescu în legătură cu conferinţa PSD Vâlcea desfăşurată vineri.

De la un cap la celălalt, textul este luxuriant şi acumulează o mulţime de trimiteri culturale menite să îi lase cu gura căscată pe cititori. Se vorbeşte despre: Sidon, Tyr, Ugarit, Uranus, Olfa și Omega, Cronos, Zeus, mişcarea Hippie, sclava Isaura, King Arthur, Mircea Eliade.

Ziaristul vrea să pună toţi aceşti termeni preţioşi în contrast cu concluzia articolului şi anume că la conferinţă participanţii l-au ”pupat în cur” pe președintele Costi Rădulescu. Fiindcă de la Mircea Eliade la pupatul în cur e distanță de la cer la pământ, botjocura iese în evidență.

Mai e aici încă o șcmecherie stilistică de genul: ce ştiţi voi, bă, pesediştilor, despre Tyr şi Ugarit, ori despre Cronos, fiul lui Uranus ? Sunteţi nişte proşti, bă, de aia pupaţi în cur.

Bine şi aşa, mai ales când articolul e unul de calitate.

Original prin formă, textul lui Liviu Popescu e totuşi profund nedrept.

În primul rând, mă miră faptul că un jurnalist care foloseşte adeseori superlativele îi acuză pe alţii că fac la fel. Liviu Popescu a dat lovitura ca om de presă prin lansarea şi acreditarea sintagmei ”Vâlcea, cel mai frumos județ al României”. Evident că toate județele sunt la fel de frumoase, fiecare în felul său, dar ziaristul a pedalat pe această idee pentru a obține un efect sentimental. În majoritatea frumoaselor reportaje ale lui Liviu Popescu (să recunoaștem că de pe vremea comunismului nu a mai scris nimeni în Vâlcea cu atâta patos despre comune, sate și cătune) sunt folosite toate hiperbolele, amplificările, acumulările, gradațiile și exclamațiile, ceea ce dă paginilor de ziar marca Liviu Popescu.

Ziaristul afectiv nu le dă voie pesediștilor să fie și ei la fel. Ar fi dorit o conferință seacă, funcționărească. Păi, domnule Liviu Popescu, atunci când spuneți că ”Vâlcea este cel mai frumos județ din România” nu folosiți date statistice, folosiți metafore. Pesediștii au sugerat și ei că președintele Costi Rădulescu e cel mai frumos dintre președinți. De la dumneavoastră au învățat.

Dacă e să vorbim despre atitudini encomiastice, să le căutăm la Ludovic Orban și penibila lui scenă cu Iohannis pe laitmotivul ”cine este generalul” sau la Teodor Baconsky care spunea că Elena Udrea e genială, ori la Barna care ne asigura că vom fi cu toții fericiți în România, eventual și cei de la reanimare.

Nu îi dau dreptate domnului Liviu Popescu, deși articolul e tare frumușel.

Conferința extraordinară a PSD Vâlcea a fost o reuniune plină de bun simț, echilibrată, cu discursuri ponderate și inteligente, o demonstrație că PSD este în județ un grup viu, nu o glugă de coceni.

Glugă de coceni sunt alții.

Gheorghe Smeoreanu

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK