Menu

Deliciul de a bate câmpii despre PSD Vâlcea

f_350_200_16777215_00_images_banner1_radulescu_emisiune_gusa.jpg

 

 

 

 

 

 

Chiar dacă a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa PNL, preşedintele social – democrat Constantin Rădulescu nu are motive să intre în panică în legătură cu alegerile locale. Ar trebui totuşi să aibă unele temeri ? Cred că da.

Orice analiză, oricât de şchioapă, a situaţiei politice de la Vâlcea trebuie să plece de la adevărul că tânărul Constantin Rădulescu a dovedit în anii pe care i-a petrecut în funcţia de preşedinte al CJ o hărnicie incomparabilă, aducând în judeţ atâţia bani şi realizând atâtea investiţii cum nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie. Dacă vrem totuşi să găsim un reper, trebuie să îl căutăm pe vremea prim-secretarului legendar Coman, în anii 70 ai secolului trecut. Putem spune că Rădulescu va fi cândva legendar ? Probabil că da, cu menţiunea că în zilele noastre moda legendelor a trecut.

Ca preşedinte al PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu nu a avut nevoie de atâta efort, fiindcă a pornit cu dreptul, construindu-şi o echipă fidelă pe triunghiul Bogdan Matei – Ovidiu Popa – Lucian Rădulescu. Niciun conflict, nicio trădare în cea mai bună dintre organizaţiile posibile.

Ştim însă de la Leibnitz că nu există cea mai bună lume dintre lumile posibile fiindcă aşa vrea omul, ci pentru că aşa doreşte Dumnezeu.

Figura geometrică amintită ar fi trebuit să fie haxagon, să aibă nu doar trei, ci şase colţuri, cu șeful real în centru. Nu are.

Parlamentarii care au dus greul prin iniţiative legislative au fost cu mână fină, de chirurg care operează pe creier, duşi câţiva microni mai la margine. Mă refer, pentru cine nu ştie, la Eugen Neaţă, Daniela Oteşanu şi Vasile Cocoş. Pe unii bonomia, pe alții jena, pe alții bunul simț, pe toți toate i-au făcut să nu protesteze.

George Mihăilescu, o personalitate din ce în ce mai consistentă ca imagine, a devenit directorul general al Romsilva, fiind plasat pe orbită ca Iuri Gagarin. La aterizare, lui Iuri Gagarin i-a mers doar aparent bine.

Consecinţa acestui joc cu oameni grei trataţi ca mărgelele de sticlă a fost scorul de la europarlamentare completat de cel de la prezidenţiale.

Nu îmi permit să dau lecţii de management politic, doar constat că încetul cu încetul nucleul partidului s-a deplasat din centrul muncipiului la periferie şi, în plus, a devenit tot mai dur. Asta este soarta tuturor structurilor de putere, la un moment dat democraţia începe să li se pară un moft. Nu intru în detalii, va fi timp până la primăvară.

Ca în unele familii care se arată a fi fericite în vreme ce iubirea se subţiază, PSD Vâlcea merge înainte pe Facebook, iar această uşoară ipocrizie mi se pare a fi o primă vulnerabilitate în perspectiva localelor.

Din fericire pentru Constantin Rădulescu şi pentru Vâlcea – spun asta deoarece el a făcut şi poate să facă şi în viitor bine judeţului – situaţia este departe de a fi scăpată de sub control. Cum însă în ultima vreme ruleta politică s-a învârtit ameţitor, în iunie totul poate depinde de un fir de praf.

Fiindcă nu îmi plac articolele prea lungi şi e vremea să pun punctul pe i, eroarea lui Rădulescu cred că este frica exagerată de trădare care îl face să adopte drept ultim principiu ideea că sângele apă nu se face. Păi, dacă e aşa, atunci ce să zică ”fratele” Mircia Gutău ? Să se teamă și el ?

Îndreptându-mă spre finalul acestui mic material, mai spun ceva și anume că liderii informali tind să deraiaze mai ușor decât cei formali, lucru pe care istoria l-a arătat a fi periculos. Pe vremea când eu predam la Universitatea Brâncoveanu și alții erau studenți tot acolo explicam în amănunt cum vine această chestiune.

În fine, o ultimă, chiar ultimă, pentru azi, băgare de seamă. De la o vreme, presa locală s-a fărâmițat și fiecare e șef pe mica lui feudă. Aferim. Ar fi o greșeală fatală pentru cineva să își închipuie că poate fi conducătorul a 70 – 80 la sută din presa Vâlcii, făcând precum Cantemir planuri din cuțite și pahare.

Acestea fiind zise, mă opresc, cu toate că să bați câmpii despre PSD Vâlcea e un deliciu pentru ziarist, iar pentru un psiholog e chiar mai mult.

Gheorghe Smeoreanu

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK