Menu

Slujire arhierească la Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci din Budești (Vâlcea)

f_350_200_16777215_00_images_banner5_budesti-slujire-arhiereasca.jpg

 

 

 

 

În Duminica a 5-a după Rusalii, 21 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci și Sfânta Maria Egipteanca din localitatea Budești, județul Vâlcea.

La finalul slujbei, Chiriarhul Râmnicului a binecuvântat clopotele noii mănăstiri.

Credincioși din localitatea Budești, dar și din împrejurimi, au participat duminică, 21 iulie, la Sfânta Liturghie săvârșită la mănăstirea care s-a înălțat de curând pe una dintre colinele care înconjoară comuna. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Chiriarhul Râmnicului, înconjurat de 2 preoți și 2 arhidiaconi.

f_350_200_16777215_00_images_banner5_budesti-slujire-arhiereasca-2.jpg

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Varsanufie, părintele protosinghel Misail Dumitrașcu, starețul Mănăstirii Turnu, a rostit un cuvânt de învățătură, în care a reliefat semnificațiile duhovnicești ale Evanghelia Duminicii a 5-a după Rusalii – Matei VIII, 28-34; IX, 1 – (vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei). Părintele Misail a evidențiat puterea Mântuitorului Hristos asupra duhurilor demonice, precum și dorința Sa de a elibera pe om de patima lăcomiei după cele materiale.

La finalul slujbei, Chiriarhul Râmnicului a binecuvântat cele trei clopote ale mănăstiri, care au fost achiziționate prin donația unor credincioși români din Statele Unite ale Americii. Apoi, Înaltpreasfinția Sa a felicitat pe maica stareță Theodora Videscu pentru lucrările realizate, precum și pe credincioșii prezenți pentru împreuna rugăciune. Totodată, a chemat pe credincioși să participe la slujba Privegherii de toată noaptea în cinstea icoanei Maicii Domnului „Ierusalimitissa”, care va fi săvârșită în seara zilei de 27 august spre dimineața zilei următoare.

Piatra de temelie a așezământului monahal a fost așezată în anul 2015, iar lucrările de execuție a bisericii de lemn în stil maramureșean pe fundația de piatră au fost finalizate în anul 2017.

Din luna august 2018, prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, a fost așezată în biserica Mănăstirii Înălțarea Sfintei Cruci și Sfânta Maria Egipteanca din localitatea Budești o copie a icoanei Maicii Domnului „Ierusalimitissa”.

Sub coordonarea maicii starețe, stavrofora Theodora Videscu, la mănăstire s-au terminat lucrările de pardosire a locașului de cult, de pregătire a pereților interiori pentru veșmântul pictural.

Șantierul de la mănăstire va continua cu lucrările de construire a unui corp de chilii.

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN