Menu

Cristian Buican îi cere ministrului Daniel Constantin să ţină cont de problemele create micilor fermieri

f_350_200_16777215_00_images_publicitate_BUICAN_OPOZITIE.jpg

Din data de 1 mai 2015 au intrat în vigoare prevederile Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Conform art. 14, alin. (1) din această Lege, “Comercializarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria/ferma proprie de către producătorii agricoli persoane fizice se face pe baza documentului de identitate, a atestatului de producător şi a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.”. De asemenea, conform art. 20 din aceeaşi Lege este prevăzută interzicerea utilizării borderoului de achiziţie, aşa cum era înainte de 1 mai 2015.


În cadrul audienţelor din teritoriu, la cabinetul parlamentar al deputatului Cristian Buican, micii fermieri, producători agricoli persoane fizice autorizate au ridicat o problemă cu care se confruntă atunci când doresc să vândă animalele în viu. Din acest punct de vedere, Legea 145/2014, ce reglementează vânzarea produselor din sectorul agricol nu face niciun fel de distincţie între vânzarea produsului agricol în viu şi vânzarea mijloacelor de producţie. În speţele ridicate de o serie de mici producători persoane fizice s-a evidenţiat problema clarificărilor necesare în sensul diferenţierii produsului agricol de mijloacele de producţie. De exemplu, dacă o persoană fizică, producător agricol, vinde animalele unui abator, mai este nevoie de carnetul de comercializare? Dar dacă aceleaşi animale sunt vândute ca mijloace de producţie unei alte persoane fizice/fermier, mai este necesară completarea carnetului de comercializare?


În acest sens, parlamentarul liberal, Cristian Buican, a depus pe procedură parlamentară o întrebare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în sensul solicitării clarificării prevederilor Legii 145/2014 în privinţa procedurii ce trebuie îndeplinită atunci când se doreşte vânzarea animalelor în viu ca mijloace de producţie şi nu ca produs agricol al gospodăriei sau fermei.


Am primit o serie de sesizări de la micii fermieri şi de la unele administraţii publice locale în sensul clarificări prevederilor Legii 145/2014 atunci când vine vorba de vanzarea animalelor în viu. Problema este una de procedură şi a fost insuficient reglementată de către reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. De exemplu, vânzarea bovinelor în viu ca mijloace de producţie este considerată vânzare de produs agricol al micului fermier şi se supune aceloraşi proceduri ca vânzarea oricărui produs agricol produs în fermă/gospodărie? Sper să primesc un răspuns cât mai rapid, pentru a putea informa cetăţenii în timp util asupra procedurilor ce trebuie să le îndeplinească atunci când îşi vând animalelea declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN