Menu

APEL PUBLIC CĂTRE ADMINISTRAŢIA LOCALĂ: IMPLICAŢI-VĂ ŞI REZOLVAŢI, CĂ D-AIA VĂ PLĂTIM!

f_350_200_16777215_00_images_ramnicu_valcea_statuia.jpgMotto: „În faţa unui abis te înfiorezi. Tot aşa

în clipa în care simţi deosebirea adâncă ce
te desparte de celălalt.”
Titu Maiorescu

 

Aflu din presa locală că pe 29 aprilie 2015 (an în care se împlinesc 70 de ani de la sfârşitul celei de a doua conflagraţii mondiale şi 25 de ani de la constituirea Asociaţiei Naţionale aVeteranilor de Război), că în această zi, instituită ca „Ziua veteranilor de război”, pentru cinstirea memoriei celor dispăruţi şi omagierea acelora dintre ei care se mai află în viaţă, se va organiza o ceremonie la Monumentul Independenţei din municipiul Râmnicu Vâlcea.

 

Într-un articol anterior (intitulat «Ce facem cu tot „binele” pe care, vrem nu vrem, ni-l face primarul Frîncu Emilian? *», publicat pe siteul www.criterii.ro pe 17 ianuarie 2014), dedicat „faptelor de vitejie” ale ultimului primar ales al urbei noastre, îl îndemnam zadarnic pe vajnicul edil (aflat acum în recluziune la mititica, pentru ispăşirea altor păcate ... tâlhăreşti) să acorde atenţia cuvenită refacerii în integralitatea lui a respectivului monument, redându-i funcţionalitatea iniţială: «Dacă tot te împăunezi cu nu ştiu ce ascendenţă revoluţionar – războinică şi figurezi ca „autor/coautor” al unor cărţi de istorie şi enciclopedii ale judeţului, ar fi trebuit să ai cunoştinţă de faptul că un asemenea monument îndeplinea şi o funcţie de utilitate publică, funcţie pe care, mult timp după realizarea lui, a îndeplinit-o şi respectivul complex arhitectural. Pentru că despre asta era vorba». Şi ... nimic! Frîncu şi-a văzut în continuare d-ale lui!
Această funcţie a Monumentului, care trebuia să asigure perenitatea memoriei eroilor vâlceni căzuţi în luptă, era prezentată explicit de doctorul GHEORGHE SABIN (1853-1925), participant ca voluntar la evenimentele militare de la sud de Dunăre în timpul războiului de independenţă (unde, fiind unul dintre „ostaşii în alb”, s-a remarcat prin fapte deosebite), parlamentar şi prefect al judeţului Vâlcea la începutul secolului trecut (1904-1907, 1910-1912). Gheorghe Sabin a fost cel care, în anul 1912, a iniţiat constituirea unui comitet de iniţiativă pentru strângerea de fonduri în vederea construirii unui monument care să cinstească memoria vâlcenilor care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă pentru dobândirea neatârnării României Mici.

 

Iată ce scria în 1915, după ce, „duminică, 17 mai 1915, la ora 10 şi ½” avusese loc ceremonia dezvelirii Monumentului ridicat „pe dealul Capela, în amintirea eroilor vâlceni în războiul independenţei din ’77-’78”: „OBICEIUL STRĂMOŞESC ESTE ca pentru cei ce se duc dintre noi SĂ SE FACĂ O FÂNTÂNĂ PENTRU VEŞNICA LOR POMENIRE. AM CREZUT CĂ E BINE CA SUB MONUMENTUL pe care stă scris numele fiilor vâlcii morţi pentru patrie, SĂ FIE O FÂNTÂNĂ DIN CARE TRECĂTORII SĂ BEA APĂ PENTRU A-ŞI ASTÂMPĂRA SETEA ŞI RECĂPĂTA NOI PUTERI PENTRU LUPTELE VIITOARE, ÎNTRU MĂRIREA NEAMULUI NOSTRU”!


Asta n-au ştiut nici „Me(r)lin” (semnatar, că nu pot să scriu şi „autor”, al unor cărţi „istorice”), nici sicofanţii şi aplaudacii interesaţi care îl urmau orbeşte în realizarea unor „proiecte” idioate, nici organizatorii de pseudosimpozioane (precum cel ţinut în anul 2009, sub patronajul a patru societăţi, instituţii şi organizaţii neguvernamentale, dedicat „marelui patriot Dr. Gheorghe Sabin ...” etc.)!
Acesta era tâlcul „strămoşesc” al Monumentului Independenţei!
Asta trebuia/trebuie să facă administraţia locală pentru a-şi mai spăla o parte din păcate!
Să asigure trecătorilor posibilitatea de a-şi potoli setea de la acea „fântână” (aducţiunea de apă potabilă trebuie refăcută la nivelul străzii, sub „monumentul” propriu-zis!), „pentru veşnica pomenire” a eroilor şi pentru ca drumeţii să-şi recapete „noi puteri pentru luptele viitoare, întru mărirea neamului nostru”!
Pentru că (doar) astfel se asigură pomenirea lor veşnică, nu atunci când – din an în paşti – trecătoarele mărimi locale se aburcă pe Monument!

 

Oare prelaţii care, cu sau fără treabă, se înfăţişează în tot locul, inclusiv la Statuia Independenţei, nu mai ştiu nici ei ce caută acolo!? Doamne fereşte, dacă-i apucă setea când sunt la Monument!? Ce şi de unde beau pentru a şi-o astâmpăra? De ce „sfinţesc” izvoare, troiţe etc. şi încurajează asemenea practici ale mirenilor? Cunoscând semnificaţiile profund creştine ale acestor construcţii/monumente, nu au niciun cuvânt de spus? Sau, au doar cuvinte de (în)cântat şi de ... (în)casat!?

 

Acum şi aici ar trebui să se manifeste iniţiativa privată a unor „asociaţii/societăţi de binefacere”, organizatoare doar de paranghelii televizate (să-i vadă mulţimea „vidă” cum s-au ajuns toţi pastramagii şi merceologii, ditamai masonii şi rotarienii!) dacă municipalitatea nu ştie ce-i aia tradiţie!
Societatea civilă ar trebui să sară ca arsă pentru îndreptarea acestei „scăpări” a contemporanilor noştri, făcători doar de gropi şi şanţuri! Cu doar o ţeavă trecută printr-un şănţuleţ, un robinet montat la locul potrivit se putea rezolva! Dar, nefiind un mare proiect aducător de foloase personale..., nefiind „lucrarea edilitară care să încununeze o carieră administrativă dedicată doar binelui obştesc”, se pare că nu interesează pe nimeni!

Cine răspunde acestei provocări?

 

P.S.: În articolul despre care am făcut vorbire, le ceream mărimilor locale (de ieri şi de azi): «deschideţi-vă larg baierele pungii personale, subţiaţi-vă consistent din grosimea propriului chimir şi asiguraţi-vă doar astfel obţinerea îndurării divine pentru faptele voastre!
Nu ne mai luaţi şi pe noi solidari la plată! Nu mai sponsorizaţi din banul public tot felul de „făcături”, amplasate oriunde, cu pretenţii de mari ctitorii unicat (ele!) şi de ctitori credincioşi (voi)!
Dacă vreţi să lăsaţi o dâră a faptelor voastre, demnă de lauda viitorimii, tăceţi şi făceţi! Devotaţi-vă binelui public fără surle şi trâmbiţe!
Lăsaţi-i pe oameni (că nu-s chiori!) să vadă binele de care vă împăunaţi, cotcodăcind public că li-l faceţi»!
Adevăruri valabile şi pentru „ctitorii” zilei, care ne dau doar motive reale de... distracţie!
Exclusiv pe banii noştri!Tiberiu M. Pană

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN