Menu

Comuna vâlceană Măciuca, ,,Capitala,, sculpturii internaționale!

f_350_200_16777215_00_images_Tabara_Maciuca.JPG

Luni, 25 august 2014, a avut loc deschiderea oficială a Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca. Aflat la prima ediție, acest proiect cultural este organizat de Fundația Dumitru Drăghicescu și Atelierele Enache – Paris, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Măciuca, precum și cu Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Vâlcea.
Tabăra are ca participanți zece sculptori din șase state europene care, timp de trei săptămâni, vor crea, în centrul comunei Măciuca, un inedit ansamblu sculptural. Operele vor rămâne în localitate, urmând să formeze o nouă atracție turistică pentru această regiune, dar și o pagină interesantă în lumea artei contemporane.
Cei zece sculptori participanți sunt Sylvie BERRY – Franța, Giovanni CAROSI – Italia, Viorel ENACHE – România - Franța, Nuno FERNANDEZ DA SILVA – Portugalia, Anne LE LOUARN – Franța, Petre Virgiliu MOGOȘANU – România, Susanne PAUCKER – Germania, Witold PYZIK – Polonia, Dumitru RADU – România, Florentin TĂNĂSESCU – România - Franța, acestui proiect cultural alăturându-i-se, de asemenea, criticul de artă Luiza BARCAN.
Președintele Fundației Dumitru Drăghicescu, Mirela NIȚU, a deschis acest eveniment:
„Suntem încântați că zece minunați artiști au acceptat invitația noastră. Veți vedea cât de interesantă, cât de spectaculoasă va fi munca de creație a acestora. Pe lângă realizarea propriu-zisă a sculpturilor, se vor desfășura ateliere de creație pentru copii, sesiuni de prezentare a spațiului cultural ce găzduiește Tabăra, o masă rotundă în domeniul politicilor culturale, precum și o expoziție temporară la Muzeul de Artă din Râmnicu-Vâlcea. Am plănuit toate aceste evenimente deoarece ne-am dorit mult să profităm de contextul pe care îl creează Tabăra, unul al  sensibilității și al bunului-gust, al diversității și al dialogului.”
Tabăra este organizată la inițiativa și cu susținerea senatorului Dan NIȚU, membru fondator al Fundației Dumitru Drăghicescu. Aprecierile sale cu privire la eveniment au subliniat importanța inițiativelor din domeniul cultural atât pentru dezvoltarea locală și regională, cât și pentru promovarea imaginii României la nivel internațional:
“Din punct de vedere cultural și turistic, dezvoltarea județului Vâlcea s-a bazat, până acum, în foarte mare măsură, pe turismul balnear, pe cel montan și pe cel monahal. Pentru arta contemporană, s-au găsit prea puțini susținători, dar și aceasta este una dintre responsabilitățile noastre. Promovarea artei contemporane este un mijloc de dezvoltare a turismului și de creștere a prestigiului acestei regiuni care are atât de mult potențial. Cele zece sculpturi vor rămâne în centrul comunei Măciuca și vă asigur că valoarea acestor opere va atrage interesul internațional. Cei zece invitați au sosit cu mult entuziasm și mi-au mărturisit că se bucură de frumusețea locului și de această inițiativă a noastră de a organiza un proiect cultural de anvergură. Așadar, sunt sigur că, în viitoarele lor călătorii, vor deveni adevărați ambasadori ai acestei regiuni și ai României. Sunt mândru de dimensiunea europeană a acestui proiect. Când spun europeană, mă gândesc nu doar la varietatea statelor de proveniență ale sculptorilor participanți, ci și la valorile europene pe care le întrupează această Tabără: educație, promovarea culturii contemporane europene, dialog intercultural.”
Printre cei care au răspuns invitației de a participa la deschiderea Taberei de la Măciuca, se numără fostul senator și ministru al Muncii, Paul PĂCURARU, prefectul județului Vâlcea, Dumitru CORNOIU, vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Bogdan PISTOL, directorul Direcției pentru Cultură Vâlcea, Florin EPURE, directorul Muzeului Județean de Istorie „Aurelian Sacerdoțeanu”, Claudiu TULUGEA, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea.
Proiectul cultural se va încheia în data de 13 septembrie, dar, până atunci, organizatorii ne promit o varietate de evenimente culturale în județul Vâlcea, printre care și vernisajul expoziției temporare a machetelor, mulajelor și schițelor operelor ce urmează a fi realizate la Măciuca, vernisaj găzduit de Muzeul de Artă Casa Simian din Râmnicu Vâlcea, duminică, 31 august, ora 17.00.

VALCEA - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN