Menu

Un text apărut în “Scînteia Tineretului” din 18 decembrie “89 - considerat semnalul Revoluţiei. Citiţi aici mesajul codat şi decodarea lui

f_350_200_16777215_00_images_Scateia_tineretului_1989.jpg                                                                                                                  În data de 18 decembrie 1989, în timp ce în Timişoara era război civil, “Scînteia Tineretului” a publicat, în pagina 5, un text straniu, care nu avea nicio logică. Textul a facut vâlvă la acea vreme, ca şi în anii imediat următori Revoluţiei. Erau sfaturi pentru cei ce se bronzau în acel moment, adică în mijlocul lunii decembrie, la mare. Textul a atras atenţia imediat, în sensul că semăna cu un semnal incifrat pentru a se declanşa ceva – dar până azi contextul apariţiei sale nu a fost elucidat. A rămas ”o glumă”. În decembrie 2007, un general activ din contraspionajul românesc a trimis decriptarea textului pentru a fi citită într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). El era consilier în cadrul CSAT la acea vreme.

 

Textul în original şi decriptarea lui, aşa cum a fost făcută de experţi militari

 

Textul din Scînteia Tineretului: 

”Cîteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare

•Evitati expunerea intempestivă şi prelungită la soare. E de preferat să începeţi mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute – cînd pe-o parte, cînd pe alta. Astfel, vă veţi asigura un bronzaj plăcut şi uniform.

•Nu vă avîntaţi prea mult în larg. Oricum, în caz de pericol, nu strigaţi. Este inutil. Şansele ca prin apropiere să se afle vreo persoană dispusă a vă asculta sunt minime. 

•Profitaţi de binefacerile razelor ultraviolete. După cum se ştie, ele sunt mai active între orele 5,30 şi 7,30. Se recomandă cu precădere persoanelor mai debile. 

•Dacă sunteţi o fire sentimentală şi agreaţi apusurile soarelui, librăriile de pe litoral vă oferă un larg sortiment de vederi cu acest subiect. 

•Şi încă ceva – dacă aceste sfaturi v-au pus pe gînduri şi aveţi deja anumite ezitări, gîndindu-vă să renunţaţi în favoarea muntelui, înseamnă că nu iubiţi în suficientă măsura marea. (S.P.)”.

Aceasta este decriptarea trimisă către CSAT în 2007:

 1 – Declanşaţi, pe neaşteptate, planul ”Soare”. Începeţi prudent, cu operaţiuni scurte, de 10-15 minute, simultan în mai multe zone, până la acoperirea întregii ţări. 

2 – Nu depăşiţi obiectivele. Altfel sunteţi în mare pericol şi nu vă va ajuta nimeni. 

3 – Bazaţi-vă pe sprijinul trupelor speciale care au rol activ între orele 5,30 şi 7,30 în scopul recuperării răniţilor. 

4 – Devastaţi librăriile şi distrugeţi ”operele alese” (cărţile lui Ceauşescu – n.r.) pentru instigare şi intimidare. 

5 – Pentru nehotărâţi: nu trădaţi scopul, dacă vă iubiţi ţara. 

 

Autorul spune că a fost o glumă

 f_350_200_16777215_00_images_Sorin_Preda_-_jurnalist_Scanteia_Tineretului.jpgAutorul articolului, Sorin Preda, a declarat atât în faţa anchetatorilor Ministerului Apărării, cât şi în presă, că el a scris un text umoristic şi atât. Adică cele cinci paragrafe, care au avut trimitere pe prima pagină, nu aveau nicio legătură cu Revoluţia şi a fost o simplă întâmplare faptul că au sunat atât de straniu în acele zile. Trebuie menţionat aici că fişetul în care se păstrau manuscrisul şi şpaltul acestor ”sfaturi” a fost spart iar obiectele mai sus menţionate au dispărut în timpul evenimentelor de după 22 decembrie 1989. 

 

Sursa: http://www.2012en.ro/2011/11/texte-codate-in-ziarele-din-decembrie-89/ | Magazin Cultural Ştiinţific

 

 

The most visited gambling websites in The UK