Menu

NE MINŢIM PE NOI, CA PROŞTII. Ştiaţi că Decebal a stat în genunchi în faţa lui Traian ?

 

decebalNu sunt istoric, dar nici tâmpit nu sunt.

De la o vreme, observând că mai toate cărţile de istorie a românilor evită chestiunile jenante, m-am obişnuit să mă duc la izvoare. 

O fac atunci când am timp, dar o fac. Ceea ce descopăr este uimitor.

Iată, de pildă, celebrul episod descris de istoricul grec Dio Cassius cu privire la încheierea primului război daco-roman.

Se spune că Decebal a acceptat să înapoieze armele, maşinile de război, să predea dezertorii, să dărâme fortificaţiile etc. După care, Traian anunţă Romei victoria.

Când citesc întreg textul lui Dio Cassius, remarc că a fost omis de către istoricii noştri un scurt pasaj, de trei rânduri.

Decebal se aruncă la picioarele lui Traian şi îl imploră să facă pace.

Iată fragmentul:

“El (Decebal) consimţi, deşi fără voia sa, la aceste condiţiuni, după ce se dusese la Traian, după ce se aruncase la pământ, i se închinase şi depusese armele”.

Istoricilor noştri li se pare că, dacă ar scrie acest lucru, demnitatea naţională ar fi ştirbită.

Să vă mai dau câteva exemple de texte ale autorilor clasici care sunt evitate în cărţile noastre de istorie.

Horodot: “ La ei, la traci, trândăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca câmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viaţă. (…) La traci există următoarea rânduială: îşi vând copiii pentru a fi duşi peste hotare”.

Horodot: “După indieni, neamul tracilor este cel mai mare; dacă ar avea o singură conducere şi ar fi uniţi în cuget, ei ar fi, după părerea mea, de neînfrânt”.

Leneşi, beţivi, poligami, mincinoşi, vânzători de copii, aşa i-au descris pe strămoşii noştri autohtoni toţi marii istorici ai antichităţii.

În schimb, eram viteji, cei mai viteji dintre traci.

Ceea ce nu e rău deloc.

Totuşi, niciun istoric clasic nu a spus că obişnuim să ne minţim pe noi înşine, ca proştii.

Probabil că această trăsătură a apărut mai târziu.

 

 

The most visited gambling websites in The UK