Menu

Nostradamus a fost profet sau șarlatan?

f_350_200_16777215_00_images_6news335_nostrodamus_11.jpgMedic fascinat de ocultism, Nostradamus a riscat sa provoace mania Bisericii Catolice cand a prezis viitorul pentru urmatoarle douazeci de secole.

 

A fost cu adevarat un vizionar sau legendara sa precizie este doar un mit perpetuat in timp ?

 

Individul scund si vioi , cu barba lunga si deasa , era considerat o ciudatenie la somptuasa Curte renascentista a regelui Henric al II-lea al Frantei . Cunoscut ca fiu al unor evrei convertiti , pasionat de astrologie si de alte stiinte oculte , Nostradamus a fost invitat la Paris in 1556 mai mult pentru amuzament .

 

Dar profetiile sale despre rege ii vor aduce faima internationala .Una dintre acestea parea adevarata , dar fara indoiala ridicola , sugerand ca un,, barbat chior ,, va deveni curand rege . O alta , in mod caracteristic criptica , interpretabila : ,,Leul tanar il va infrange pe cel mai batran pe campul de lupta , intr-o singura lupta . Ii va strapunge ochii in cusca aurita; doua rani intr-unul , apoi va pieri de o moarte naprasnica ,,

 

La 1 iulie 1559 , pe cand regele participa la un turnir , accidental , lancea prietenului sau , care ii era adversar in competitie , a strapuns coiful regal de aur si i-a patruns in ochi . Faptasul ingrozit, contele de Montgomery , era mai tanar decat suveranul ; o aschie din arma rupta i-a provocat acestuia o a doua rana , iar regele a indurat dureri cumplite timp de zece zile , dupa care a murit .In tot acest timp el avea sa fie – si sa ramana – singurul suveran al Frantei cu un singur ochi .Cuvintele lui Nostradamus au fost amintite cu admiratie .

 

Opunandu-se implacabil magicienilor si vrajitorilor , conducatorii Bisericii Romano- Catolice ar fi vrut sa-l arda pe rug pe acest profet periculos de exact . Taranii , crezand ca prezicerea a fost de fapt un blestem , l-au ars in efigie .

 

Numai datorita protectiei reginei vaduve , Caterina de Medici , a scapat de executie .

 

EROUL CIUMEI

 

Michel de Nostre Dame , nascut la 14 decembrie 1503 , la Saint-Remy , in Provence , cel mai controversat profet din istorie , se pregatea sa devina medic . Dar studiile sale au fost intrerupte brusc , cand ciuma bubonica s-a abatut asupra sudului Frantei, in 1525 .

 

In timp ce multi medici au parasit speriati regiunea , Michel calatorea curajos dintr-un loc in altul pentru a ingriji victimele bolii extrem de contagioase . Totusi , aproape ca i s-a refuzat acordarea titlului , la absolvire , patru ani mai tarziu, poate din cauza acuzatiilor aduse de colegii invidiosi .

 

Dar a fost pus in drepturi datorita recunostintei taranilor si respectului celorlalti studenti . In 1533 si-a deschis cabinet in Agen , localitate de pe fluviul Garonne si s-a casatorit cu o tanara cunoscuta ca fiind ,, bogata , foarte frumoasa si apreciata ,, .Aveau deja o fiica si un fiu , cand Inchizitia , institutie a Bisericii menita sa suprime erezia , a intervenit in viata lor .

 

Nostradamus ( cum isi spunea la acea data ) a fost chemat in fata unei instante ecleziastice , pentru ca ar fi facut o afirmatie ireverentioasa despre o statuie a Fecioarei Maria . Cand s-a intors acasa , a aflat ca atat sotia , cat si cei doi copii murisera de ciuma .In urmatorii zece ani , medicul inimos si-a reluat activitatea de curant itinerant , castigandu-si faima de facator de minuni .

 

Dupa ce i s-a acordat o pensie viagera , s-a stabilit la Salon , o localitate intre Marsilia si Avignon , a infiintat un laborator de produse cosmetice si s-a casatorit cu o vaduva bogata , cu care a avut sase copii .

 

REVELATII IN POD


La inceput , si-a facut cunoscute prezicerile printr-o serie de cartulii modeste pe care a inceput sa le publice in 1550 . Dar treptat si-a pierdut total interesul pentru umarirea conditiilor meteorologice si a fazelor lunii .

 

RETRAS IN UMBRA

 

Aflata in pragul unui razboi civil , Franta a oferit un teren propice profetiilor sumbre si criptice ale lui Nostradamus publicate in 1555 – primele 100 din cele aproape 2000 pe care le va publica pina in 1557 .

 

Aceste Centurii s-au bucurat imediat de succes si l-au introdus pe autor la Curte. Recunoscand ca in mod constient a ales ,,o exprimare criptica,, , Nostradamus scria intr-un limbaj obscur , pornind de la franceza contemporana lui , dar presarata cu expresii si cuvinte din italiana , greaca , spaniola , ebraica si latina . Fiecare prezicere consta din patru versuri, un catren , dar nici unul nu aduce a poezie .

 

Vizionarul sustinea ca acest stil il proteja de pedeapsa celor puternici , care nu pareau sa fie intotdeauna incantati de ceea ce le prezicea .

 

Dar alti observatori mai sceptici sunt de parere ca stilul vag este adoptat in mod constient pentru a lasa scrierile deschise interpretarilor . In consecinta, exista probabil aproape 400 de interpretari diferite ale Centuriilor , fiecare incercand sa dezvaluie secretele profetiilor .

 

,,Scrierile mele vor fi mai bine intelese de cei ce vor veni dupa moartea mea ,, ,scria clarvazatorul .

 

CONSILIER REGAL

 

Pe fondul tulburarilor interne , in Franta multi , asmenea reginei Caterina , nu simteau nevoia ca istoria sa confirme spusele medicului .Prezicerea acestuia despre moartea sotului ei a fost suficienta .

 

Fara indoiala, ei i se datoreaza numirea lui ca medic curant al fiului sau , regele Carol al IX-lea . Potrivit unei povestiri cunoscute , Nostradamus a chemat o data un inger , numit Anael , si i-a cerut sa ii dezvaluie intr-o oglinda magica soarta copiilor reginei .

 

Oglinda i-a aratat pe cei trei fii , domnind pentru scurta vreme , in timp ce ginerele ei aflat in , dizgratie,Henric de Navarra , ar fi urmat sa domneasca 23 de ani. Speriata , regina a cerut sa fie oprit acel spectacol neplacut .

 

De fapt , probabil ca Nostradamus a vizitat-o la Curte doar pentru a face horoscopul atat pentru ea , cat si pentru copiii ei .Este foarte probabil ca Nostradamus sa fi fost suficient de abil sa isi invaluie viziunile neplacute in expresii ambigue,avand in vedere ca monarhii absoluti – indiferent cat de amabili se aratau la inceput fata de clarvazatori – erau renumiti pentru pedepsirea mesagerilor din cauza mesajului lor .

 

O CELEBRITATE CONTROVERSATA

 

Unul dintre cei mai mari poeti ai Frantei , Pierre de Ronsard , scria despre contemporanul sau : ,,Asemenea unui oracol antic ,el a prezis timp de multi ani o mare parte a destinului nostru ,, .Evident , profetul s-a bucurat de respectul familiei regale si de o faima tot mai mare , pana la moartea sa , in 1566 . Inevitabil , multi au ramas extrem de sceptici in privinta lucrarii sale sau , chiar mai rau , l-au considerat un simplu sarlatan inteligent care profita de cei creduli.


Dupa unii cercetatori , Nostradamus si-a prezis chiar propria moarte : ,, Langa banca si pat voi fi gasit mort ,,. Dupa ce , intr-o seara a anuntat ca nu va supravietui noptii urmatoare , s-a stins intr-un acces de guta si a fost gasit mort a doua zi dimineata in dormitor , langa masa de lucru .


Sursa cyd.roThe most visited gambling websites in The UK