Senzational

Document

Criterii literare

Cititorul suparat rau

Criterii practice

Blogu' lu' Smeo

Editorial

Privatizarea a provocat pagube mai mari decât cele două războaie mondiale

Privatizarea a provocat pagube mai mari decât cele două războaie mondialeFMI și Banca Mondială nu își justifică existența, singura cale de dezvoltare fiind producția proprie de capital, a spus economistul Constantin Cojocaru în dialog cu jurnalistul Iurie Roșca.

 

Constantin Cojocaru a vorbit despre Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Organizația Mondială a Comerțului, dar și despre secretul bunăstării în Elveția, în cadrul unui dialog cu jurnalistul de la Chișinău Iurie Roșca.

 

Fiind solicitat să se refere la activitatea celor trei instituții mondiale Cojocaru a spus că doar Organizaţia Mondială a Comerţuluiîşi justifică oarecum existenţa cu condiţia să fie democratizată.

 

“După cunoştinţele mele, una singură din cele trei s-ar justifica oarecum.Organizaţia Mondială a Comerţului, cu condiţia să fie democratizată. De celelalte două popoarele n-au nevoie. Ele sunt nişte instrumente prin care îşi exercită interesele transnaţionale — FMI şi BM. Lumea poate să traiască foarte fericită fără aceste două instituţii”, a menționat economistul.


El a mai adăugat că munca proprie, capitalul propriu și investițiile proprii în economie sunt singurele căi de a ajunge la bunăstare.


“Noi trebuie să le spunem oamenilor căsingura cale de a ajunge la bunăstare e munca proprie, producţia, economisirea unei părţi din ce produci pentru a investi şi a crea capitalul nostru propriu.

 

Nu e nevoie nici de FMI să vină să ne spună că trebuie să privatizăm, adică să vindem şi fabrici,şi uzine, şi terenuri, şi păduri, şi servicii publice.

 

Nu avem nevoie de asta. Noi avem nevoie numai de muncă, producţie, economisire, investiţii, capitalul nostru”, a precizat Cojocaru.


Economistul român a precizat că privatizarea a făcut distrugeri mult mai mari decât cele două războaie mondiale în ceea ce înseamnă pierderile de capital şi consecinţele sociale.

 

Elveţia, spre exemplu, este dezvoltată nu datorită băncilor, ci datorită producţiei proprii de capital în mod democratic.


“Elveţia este un exemplu. Este o economie puternic tehnologizată. Important e că elveţienii au acumulat capital, au reuşit să şi-l şi păstreze. Acest capital odată acumulat el rămâne şi tot creşte. Şi nu există altă soluţie pe lume să creşti bunăstarea decât crescând valoarea capitalului utilizat în economie.

 

El în mod natural creşte de la un an la altul dacă nu intervin factori destructivi cum ar fi un război sau cum ar fi ceva mai rău decât războiul — privatizările din fostele ţări comuniste.

 

Privatizarea a făcut distrugeri mult mai mari decât cele două războaie mondiale; mă refer la pierderile de avuţie, pierderile de capital.

 

Asta este explicaţia. Nu are nicio legătură cu faptul că în Elveţia băncile sunt foarte solide şi din cauza asta foarte mulţi deţinători de lichidităţiîşi depun banii acolo. Asta se datorează stabilităţii economice a Elveţiei care provine din caracterul democratic al capitalului”, a punctat Constantin Cojocaru.

 

Economistul a mai subliniat că în Elveția, stat de la care România ar trebui să ia exemplu, capitalul nu este concentrat, nu este oligarhizat, dar este distribuit la o masă mare de oameni.


Sursa:gandeste.org

Share

Cautare in site

PUBLICITATE

INSTITUTUL NAŢIONAL DE CRIOGENIE

I.C.S.I. RM. VÂLCEA

Adresa: Str. Uzinei nr. 4, 240050, OP Raureni, CP 7, Rm. Valcea

Tel: 0250/733890; 732744, Fax: 0250/732746

E-mail: office@icsi.ro; C.U.I. 2538104; Reg. Com: J.38/47/1997

  • Susţinerea programului nuclear naţional – fisiunea nuclearăşi fuziunea nucleară;
  • Tehnici criogenice, materiale şi echipamente specifice;
  • Hidrogenul şi pile de combustibil; Surse de energie regenerabile;
  • Gaze pure şi ultrapure(Ar, Ar spectral, He, H2, N2, O2, CO2, CH4 etc.) pentru analize şi calibrarea instrumentaţiei de analiză;
  • Amestecuri de gaze pentru sudurăîn mediul controlat; gaz INERGEN pentru stingerea incendiilor;
  • Apă sărăcităîn deuteriu;
  • Analize izotopice şi fizico-chimice pentru alimente, băuturi alcoolice - şi nealcoolice; analize de mediu (apă, aer, sol).

Citeste si da mai departe!

Viral pe net

Comentarii

Publicitate

Ziarul Criterii Naţionale
este editat de SC SMEOREANU PRESS SRL  si SC SMEOREANU PUBLICITATE SRL
(Com. Albota, Str. Arnota nr. 316, jud. Arges)
General manager: Gheorghe Smeoreanu
Redactor-şef:  Eva Smeoreanu
Grafician:  Mihai Constantin
E-mail: ziarulcriterii@yahoo.com