Menu

COSTINEŞTI – file de poveste (Galerie foto)

f_350_200_16777215_00_images_publicitate_costinesti.jpg

„România este o ţară cu prea multe peisaje şi cu prea puţin oameni”...Nea Toader, violonist la cârciuma rustică din Costineşti. Mi-a dat la o parte sticla de Staropramen şi mi-a spus să cer patronului o ţuică de Sălaj. E bună rău.

Făcuse o pauză şi se aşezase lângă mine. Le ştiam pe de rost „Spune moş bătrân”, p-aia cu căpitanul de judeţ. Toate. „Am cântat şi cu Ploieşteanu” Dar îi place Costineştiul. Aici s-a îndrăgostit de o contabilă de la BTT. Şi-a lăsat familia, trei copii şi nevasta, profesoară de muzică la Pogoanele.

Nea Toader a făcut conservatorul  Şi a cântat la Orchestra lui Paraschiv Oprea. Dar fugea la Costineşti. Şi l-au dat afară. Cânta şi înainte de 1989 prin cârciumă. Şi-a luat Dacia cu banii jos nu ca „fraierii la coadă”.

Lavinia l-a părăsit, era mai tână cu 19 ani decât el. Apoi s-a apucat de băut. Dar cu cap. Banii i-a dat fostei neveste să-i administreze, aşa i-au ajuns de un apartament în Colentina. Dacia i-a rămas tot aia şi azi.

f_350_200_16777215_00_images_publicitate_hotel_costinesti.jpg

Costineştiul de fapt este azi un amalgam de studenţi, foşti studenţi şi bătrâni studenţi, adică primii, cei care au asitat la naşterea unei staţiuni, unde Ceauşescu s-a hotârât să-i ducă pe tineri să se descarce. A fost ales un sătuc, unde trăiau mulţi germani (sic!), la 4 km de drumul principal, la marginea mării.

f_350_200_16777215_00_images_publicitate_satuc.jpg

Aici au decis comuniştii că e cazul să-i izoleze pe tineri, „să dea cu capul sub ei, să asculte muzică occidentală, să se descarce de energie”, după care să revină înapoi la civilizaţie. Costineştiul a apărut în perioada nebună a anilor 70 când Europa şi Statele Unite erau lovite de spiritul flowers. De nebunia hippy, de Beatles, de revoluţia sexelor. România lui Ceauşescu a înţeles paradoxal, trendul şi a creat Costineştiul. 

f_350_200_16777215_00_images_publicitate_nava.jpg

La marginea satului au apărut căsuţele de piatră şi ulterior un hotel. Aici a fost oaza, terenul ideal pentru studenţimea din România, locul unde s-a ridicat Obeliscul. Aici s-au cântat primele concerte în aer liber şi aici pletele au devenit o regulă. Studenţii bătrâni de azi au fost primii localnici. Ulterior a apărut White Horse şi Evanghelica, vasul grecesc s-a nimerit să eşueze (controlat, spun unii) chiar la capătul de nord al Costineştiului. De acum înainte nebunia era construită. O epavă, un Obelisc, rock, două discoteci, Tineretului în acea vreme cea mai mare din SE Europei, şi studenţimea din România. Bere, dragoste, ardere, energie. Undeva la malul mării. Localnicii, prima dată s-au speriat de invazie, acum profită de pe urma ei. 

„Nu mai sunt studenţii de altă dată. Acum s-au prostit. Nu mai au nimic din farmecul chiar şi al celor din anii 80. Ultimele relicve de neuroni s-au pierdut imediat după 1990”, spune tanti Macarie, o proprietăreasă la negru, văduvă recent. Soţul fusese maistru la cosntrucţia staţiunii. El ridicase „Formul”.

Poate că aşa e, azi, Costineştiul vorbeşte pe toate limbile. Cântă şi Cargo şi nu ştiu ce DJ din Germania dar a venit şi Salam pe aici. Sunt şi maşini mai de mâna a doua dar şi BMW-uri. Dar s-a făcut o triere. Schitu şi Costineşti sunt cele două „cartiere”izolate unde străduţele cochete cu regina noţii şi platani oferă locuri de cazare. Nebunia este dincolo de strada principală. Unde e staţiunea, unde sunt adunate toate cafenelele, cluburile, discotecile. E şi un cinema pe plajă, se mai şi iubesc unii după ce se lasă noaptea. 

f_350_200_16777215_00_images_publicitate_mare3.jpg

Iar cel mai frumos lucru pe care l-am remarcat, este că s-a reluat cititul pe plajă. Multă lume citeşte. De la Univers până la Humanitas. 

Nea Toader a terminat pauza. A reînceput în forţă cu „The valse goes on”, a lui Hopkins. După, a băgat şi o Ciocârlie. Am plecat la somn. Pe drum am văzut animatoarele de la Ring. Bune rău...

Puţinii oameni sunt aici. Restul sunt la all-inclusive în Balcani

 

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK