Articol nerecomandat analfabeților funcțional. Despre salvatorul României, Complexul Mesia sau Complexul Iehova
- Written by Criterii
- Category: National
Domnul despre care toată România vorbește zilele acestea suferă de Complexul Mesia sau Complexul Iehova.
Pentru a nu complica explicația, voi folosi în textul de mai jos mai multe materiale din Wikipedia, la care adaug un fragment dintr-un articol de pe infobrasov.net. Dacă puteți aborda acest articol, în sensul că nu sunteți analfabet funcțional, veți recunoaște trăsăturile prihologice ale personajului în discuție. Din păcate, cei care merg pe mâna lui, în marea lor majoritate analfabeți funcțional, nu vor putea parcurge textul, care devine astfel aproape inutil. Pentru coerență și deoarece lucrurile sunt destul de simple, nu mai fac trimiteri bibliografice.
Termenul „complex mesia” nu este abordat în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale (DSM), deoarece nu este un termen clinic și nici o tulburare diagnostică. Cu toate acestea, simptomele tulburării seamănă îndeaproape cu cele întâlnite la indivizii care suferă de iluzii de măreție sau că au imagini de sine grandioase, care se îndreaptă spre diagnosticul de paranoia. E identificată în mod special ca o categorie de delir religios, amăgire religioasă, care se referă la credințe fixe puternice care provoacă suferință sau dizabilitate mintală. Este tipul de delir religios care este clasificat ca grandios, în timp ce celelalte două categorii sunt: persecuție și denigrare.
Complexul lui Dumnezeu (sindromul lui Dumnezeu; complexul dumnezeului; complexul Iehova) este o credință de nezdruncinat caracterizată prin sentimente emfatice, umflate, exagerate, infatuate constant de capacitate personală, privilegiu sau infailibilitate.
O persoană cu un complexul de dumnezeu poate refuza să admită posibilitatea erorii sau eșecului, chiar și în fața unor dovezi irefutabile, probleme intractabile sau sarcini dificile sau imposibile. De asemenea, persoana este extrem de dogmatică în ceea ce privește părerile sale, ceea ce înseamnă că persoana vorbește despre opiniile sale personale ca și cum ar fi fost indubitabil corecte. Cineva cu un complex de dumnezei nu poate arăta nicio atenție pentru convențiile și cerințele societății și poate solicita considerare sau privilegii speciale.
Complexul Iehova este un termen înrudit folosit în analiza jungiană pentru a descrie o nevroză a autoinflației egotistice. Utilizare inclusă în contribuțiile psihanalitice la psihohistorie și biografie, cu, de exemplu, Fritz Wittels folosind termenul despre Sigmund Freud în biografia sa din 1924 și HE Barnes folosind termenii despre George Washington și Andrew Jackson .
Complexul lui Dumnezeu nu este un termen clinic și nici o tulburare diagnostică și nu apare în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale (DSM).
Complexul eroului-salvator Mesia are o față dublă, arătând o persoană exterioară care este mult diferită de persoana ascunsă sau interioară. La suprafață, sistemul general de credințe este că oamenii din jurul lor au nevoie de salvare și sunt neajutorați și neputincioși și de aceea au nevoie de un salvator sau de un mesia. În mintea subconștientă și în aspectele ascunse ale personalității, egoul negativ, efemer, poate să-și dorească de fapt să fure resursele și energia altcuiva pentru a-și îndeplini propriile scopuri egoiste. Ei caută să strângă grupuri de oameni pentru a obține energia sau prestigiul pe care îl caută, pentru a umple golurile sale interioare. Aceasta este, pentru ca ei să poată simți sau să fie mai puternici decât oamenii pe care ei spun că-i salvează.
Este un complex subconștient profund îngropat, de obicei condus de tactici de control al minții, pentru a se simți mai puternic decât ceilalți, câștigând faimă sau un nou statut, și să facă să se simtă neputincioși și insignifianți, adânc în interior.
În prezent, termenul „complex mesia” nu este abordat oficial în domeniul psihologiei din Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale (DSM), deoarece nu este un termen clinic și nici o tulburare diagnosticabilă. Cu toate acestea, simptomele tulburării se aseamănă foarte mult cu cele găsite la persoanele care suferă de iluzii de grandoare, incapacitatea de a vedea realitatea, reală așa cum este ea. Conturile înregistrate identifică în mod specific complexul mesia în categoria iluziei religioase, care se referă la credințe fixe puternice care cauzează suferință emoțională sau dizabilitate. Această formă de credință delirantă este cel mai frecvent raportată la pacienții care suferă de tulburare bipolară și schizofrenie.
Cam așa stau lucrurile și concluzia este că domnul în cauză nu poate fi identificat în DSM, așadar nu are neapărat nevoie de tratament, cu toate că opinez că în situații de stres maxim, de genul celor pe care le presupune funcția de președinte, se poate decompensa.
Închei cu același regret, anume că aceia care ar trebui să știe aceste date nu au cum să le acceseze, iar cei care le accesează deja și-au dat seama că e ceva în neregulă și nu au facut niciun fel de aderență la personaj.
Gheorghe Smeoreanu