10 gânduri după primul tur al prezidențialelor
- Written by Criterii
- Category: National
1. Tehnologiile de tip Cambridge Analytica scapă întotdeaune evaluărilor sociologice și sunt antidemocratice. Călin Georgescu a folosit această tehnologie. Din fericire, practica arată că internetul își tocește eroii, iar realitatea recâștigă teren.
2. Ce e val ca valul trece. La alegerile parlamentare, PSD și PNL vor recupera din pierderea suferită. Ținând seama că fluxul este urmat de reflux și viceversa, că masele se comportă ciclic, se va reveni la formulele clasice de guvernare.
3. Dacă PNL trebuie să se schimbe la față drastic, PSD ar greși dacă ar recunoaște că liderii a căror imagine este legată de mărirea pensiilor sau de investiții în autostrăzi și-ar punea cenușă în cap mai mult decât este cazul. O autoculpabilizare excesivă poate fi drumul sigur spre descreștere pentru social – democrați. Nu cred că electoratul PSD vrea sânge pe pereți, ci un boost de încredere.
4. Ascensiunea lui Călin Georgescu poate fi imputată părții dark a Sistemului.
5. Școala românească naște analfabeți funcțional, iar masele au tendința de a-și alege lideri care să le semene. Degradarea spiritului electoral, manelizarea votului pot fi stopate doar pe termen lung, prin educație.
6. Cine intră în panică la nivel politic și administrativ nu își merită locul.
7. Elena Lasconi trebuie să câștige alegerile, este exclus ca România să experimenteze o ieșire, măcar cu un milimetru, din paradigma UE și NATO.
8. Nu cred că un Călin Georgescu învingător și-ar termina mandatul, dar nici că Elena Lasconi ar rămâne un deceniu la Cotroceni.
9. Presa și casele de sondare sunt mai discreditate chiar și decât PNL. În consecință, ambele sectoare ar trebui să conștientizeze asta și să încerce o reformă. Din păcate, presa nu se poate schimba de azi pe mâine.
10. În ordinea vinovăției (pentru că au fost aleși cei mai nocivi): Educația, PNL, Serviciile, PSD, Presa.
Gheorghe Smeoreanu