Menu

Solicit ajutor pentru a mă vindeca

f_350_200_16777215_00_images__2017_03martie_George_DPMDV.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Cel mai fericit ești atunci când ideile din capul tău sunt în concordanță cu ceea ce gândesc oamenii din jurul tău, în acel moment te simți în siguranță. Ești un bun cetățean în momentul în care ceilalți cetățeni îți aprobă punctele de vedere, iar în cazul contrar, te simți oaie neagră și nu mai știi pe unde să te mai ascunzi.

Pe aproape toate subiectele importante ale epocii în care trăim sunt într-un acord perfect cu societatea. Consider că Holocaustul a existat și a fost o monstruozitate, aprob democrația participativă și cred că doar în cadrul acesteia suntem liberi, cred că având în vedere situația geopolitică, România trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene și a NATO, sunt de acord că oamenii care fac parte din comunitatea LGBT nu trebuie discriminați, mă declar total împotriva terorismului, a pornografiei infantile, a violenței.

Trebuie să mai adaug că în situația pe care nu mi-o doresc în care România ar fi implicată într-un război, mi-aș susține țara și aș lucra în favoarea ei indiferent cine ar fi inamicul și făcând abstracție de ceea ce cred eu cu privire la acel conflict. Nu sunt un trădator, iar dacă Parlamentul României ar decide că este nevoie de vărsare de sânge, de sacrificii, mi-aș pune activitatea mea de ziarist în slujba victoriei împotriva dușmanului declarat.

Iubesc viața de tip occidental și aș muri de inimă rea în situația în care vreun neam asiatic ar controla Europa, nu rezonez spiritual cu excesele moscovite, nici cu dictatura vreunei elite ideologice sau cu controlul din partea unei ierarhii de tip bisericesc.

Am, practic, o singură problemă în care nu sunt de acord cu majoritatea conaționalilor mei, cu guvernul, cu ceea ce văd și aud la televiziunile mainstream, cu ceea ce citesc în ziarele care susțin narativul oficial. Această problemă este vie și arzătoare și se numește Războiul din Ucraina.

”Răspunsul la întrebarea cine este responsabil pentru războiul din Ucraina contează enorm, pentru că războiul a fost un dezastru – în primul rând pentru că Ucraina a fost ruinată, pentru că a pierdut oameni și teritorii. Desigur, și Rusia a plătit scump în vieți omenești. La nivel strategic, relațiile dintre Rusia și Europa, pentru a nu mai vorbi despre relațiile dintre Rusia și Ucraina, au fost otrăvite pe termen lung, ceea ce înseamnă că riscul unui mare război în Europa va fi prezent mult timp după ce conflictul din Ucraina va fi înghețat. Cine este responsabil pentru acest dezastru este o întrebare care nu va dispărea și va deveni tot mai importanta pe măsură ace tot mai mulți oameni vor deveni conștienți de acest dezastru”, scrie John J. Mearsheimer, profesor de relații internaționale la Chicago University.

Același John J. Mearsheimer adaugă ceva extrem de important cu privire la percepțiile mele și ale altora. El spune:
”Preconcepția Vestului este că Vladimir Putin este responsabil pentru acest război, că invazia rusă a urmărit cucerirea întregii Ucraine și apoi a altor state din Europa de Est, pe modelul URSS de după al Doilea Război Mondial. Prin urmare, Putin este cea mai mare amenințare la adresa Vestului și trebuie contracarat cu forță. Pe scurt, Putin este un imperialist care are un plan conceput în tradiția rusă”.

Mă identific însă cu un alt punct de vedere, exprimat destul de clar, după cum consider, de profesorul american.
”Argumentul alternativ, cu care mă identific și care este în minoritate în Vest, este că războiul a fost provocat de SUA și aliații lor. Nu putem nega că Rusia a invadat Ucraina și că a început războiul. Însă principala cauză a conflictului este decizia NATO de a primi Ucraina în rândurile sale, iar asta este o amenințare existențială pentru liderii ruși, amenințare ce trebuie eliminată. Extinderea NATO este parte dintr-o strategie mai amplă de a face din Ucraina un bastion la granița Rusiei. Primirea Ucrainei în UE și susținerea unei revoluții colorate în Ucraina – cu transformarea țării într-o democrație liberală – sunt celelalte elemente ale strategiei. Liderii ruși se tem de toate aceste trei obiective, însă de extinderea NATO se tem cel mai mult. Din acest motiv, Rusia a lansat un atac preventiv, pe 24 februarie 2024”.

La cele afirmate de Mearsheimer aș adauga informațiile pe care le am cu privire la Maidanul din 2013, referitoare la acțiunile ucrainenilor din Donbas și Lugansk, observații în legătură cu legislația anti – minorități, cultul lui Bandera, prigonirea credincioșilor ortodocși români, dorința vădită a conducerii de la Kiev de a atrage Occidentul într-un război mondial cu consecințe nucleare.

Așa stând lucrurile, am decis să adresez o scrisoare Ambasadei Ucrainei la București pentru a solicita sprijin ideologic. Revin la cele spuse la începtutul acestui articol, anume că nu îmi convine și mă simt stânjenit de ideile mele cu privire la acest război și aș dori să mi le schimb. Voi ruga Ambasada să îmi recomande un profesor, un interlocutor, un meditator care să îmi ia convingerile și să mi le răstoarne, să le înlocuiască cu altele aflate în deplină concordanță cu ceea ce se spune la Washington, Kiev și Bruxelles. Așa voi rămâne un bun cetățen în continuare, un ziarist ca mulți alții, voi reuși să dezvolt, după puterile mele, ideile oficiale și voi putea, mai ales, dormi liniștit.

Sunt, în acest sens, dispus să plătesc un meditator, sunt dispus, de asemenea, să merg la Kiev și să notez conștiincios, pentru a publica, îndrumările primite de la domni precum Kuleba sau Podoliac, sau de la șefii lor de cabinet, ori de la șoferii mașinilor lor, sau chiar de la portarii de la intrarea în clădirile lor. Nu contează cine este și ce rang are cel ce mă va vindeca de boala pentru tratarea căreia solicit ajutor.

A nu fi de acord cu narativele oficiale e o boală, nu-i așa?

 

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN