Un interviu cu dna Andra Bică: ” Sunt tolerantă cu cei din jur și foarte exigentă cu mine însămi”
- Written by Criterii
- Category: National
Vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea, candidată pe un loc semnificativ pe lista pentru Parlamentul European, posibil candidat la parlamentare din partea PSD, doamna Andra Bică este un om deschis și direct. Pentru că este un om politic pe trend ascendent în Vâlcea, i-am solicitat domnei interviul pe care îl puteți citi și analiza în continuare.
Stimată doamnă, ați candidat pentru alegerile europarlamentare și, cine știe, prin retragerea a doi, trei dintre cei de pe listă, ați putea ajunge la Bruxelles și Strasbourg. Pe de altă parte, în presa locală se vorbește despre eventualitatea că ați fi pe locul întâi, la Senat, pe lista PSD Vâlcea, la alegerile parlamentare. Sincer, nu vă întreb dacă veți fi sau nu, deoarece nici nu aveți certitudinea aceasta, nici nu ar fi corect să vorbim despre pielea ursului din pădure. Totuși, observ un adevăr incontestabil, anume că sunteți un om politic vâlcean la modă, venit tare din urmă în fruntea unor preferințe, ceea ce m-a determinat să vă rog să ne spuneți câte ceva despre cine ați fost, cine sunteți și cum gândiți, dincolo de alegeri și liste electorale. De acord ?
De acord!
Atunci, să începem cu Andra Bică omul, nu politicianul. Unde v-ați născut, din ce familie proveniți, cum ați copilărit ? Povestiți-ne ceea ce credeți că vă definește devenirea.
M-am născut la 30 iunie 1982, în municipiul Drăgășani, județul Vâlcea. Copilăria mi-am petrecut-o la țară, alături părinții și bunicii mei, în satul Fiscalia, din comuna Ionești și m-am bucurat de toată atenția și grija lor. Am avut o copilărie minunată, alături de familia mea și, peste ani, pot spune ca am reușit să îi ofer copilului meu aceeași dragoste pe care eu am primit-o de la părinții și bunicii mei. M-au învățat ce înseamnă respectul, seriozitatea, iubirea pentru familie și aproapele tău. Am crescut aproape de biserică, de școală și respectând tradițiile satului românesc. Faptul ca sunt o persoană sociabilă se datorează în primul rând familiei mele care m-a integrat în tot ceea ce înseamnă viața în comunitate. Erau oameni primitori, aveau mulți prieteni, iar ușa casei lor era deschisă pentru oricine își dorea să îi viziteze. Am avut o familie numeroasă, cu mulți verișori, fapt ce a făcut să nu mă simt singură, fiind unicul copil al familiei mele. Perioada claselor primare este strâns legată de perioada copilăriei, pentru că am urmat cursurile școlii din sat, unde am avut-o învățătoare pe dna Tudor Floarea (mama dlui Dan Tudor), de la care am învățat ceea ce înseamnă să îți îndeplinești rolul de dascăl cu dăruire să te dedici în totalitate comunității.
Cum v-ați orientat spre cariera didactică ? Mi-ar plăcea să aflăm care au fost momentele în care ați decis să fiți dascăl, apoi să vorbiți despre formarea dumneavoastră profesională.
Decizia de a urma o carieră didactică, asta presupunând intrarea la Liceul Pedagogic (în perioada aceea intrându-se doar pe baza de examen), a fost luată încă de când am început gimnaziul, iar părinții mei au luat decizia de a urma clasele gimnaziale la Școala Tudor Vladimirescu din municipiul Drăgășani. Un rol foarte important l-au avut mama și bunica, ele dorindu-și o carieră didactică pentru mine, considerând ca este ceea ce mi se potrivește și se pare ca au avut mare dreptate. În acele vremuri dascălii erau persoane importante în comunitate, iar părinții mei și-au dorit tot ce este mai bun pentru mine. Perioada liceului mi-am petrecut-o la Râmnicu Vâlcea, unde am absolvit Liceului Pedagogic, specializarea învățători-educatori. Mă leagă amintiri deosebite de acesta perioadă a vieții mele și port un respect deosebit dascălilor mei care mi-au insuflat dragostea pentru această meserie. După finalizarea liceului, mi-am dorit să merg la o facultate care să îmi ofere și o altă specializare și am urmat cursurile Facultății de Drept și Științe Administrative „Nicolae Titulescu” a Universității din Craiova, cu specializarea Științe Juridice, urmând apoi cursurile de master în Managementul organizațiilor publice la Universitatea din Craiova - Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, precum si în Drept Privat la Universitatea Constantin Brâncoveanu – Facultatea de Științe Juridice și Administrative și ale Comunicării. Specializarea juridică m-a ajutat foarte mult în cariera mea managerială, oferindu-mi abilitățile necesare pentru înțelegerea mult mai bine a metodologiilor și legilor cu care lucrez.
Ați fost inspector general al Inspectoratului Școlar Județean după o perioadă în care această instituție cunoscuse mari frământări. Când ați câștigat concursul, cineva v-a scris o scrisoare deschisă în care v-a interpelat astfel: ” Încercaţi să fiţi „omul epocii”, făcând din nou, la o răscruce de veacuri şi destine, „ca legea să înlocuiască arbitrarul; ... ca legea să fie tare...”!
Încercaţi să fiţi „bună şi blândă... mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi (inspectorii şcolari generali, n. n.) au fost nepăsători sau răi...”.
Parafrazându-l în continuare pe Mihail Kogălniceanu, faceţi ca mandatul d-stră inspectorial „să fie cu totul de pace şi de dreptate; ... Fii simplu, fii bun, fii Domn (inspector şcolar general, n. n.) cetăţean”; şi, mai ales, „urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire”.
Întrebare este: ați reușit să fiți așa cum vi s-a cerut imperios ?
Fără a părea lipsită de modestie, domnule Smeoreanu, eu cred ca am reușit într-o mare măsură să fiu exact cum mi s-a cerut în acea scrisoare deschisă. Dl Tiberiu Pană (dumnealui scriindu-mi acea scrisoare deschisă) a folosit cuvinte “mari” tocmai ca să rămână întipărit în memoria colectivă sarcina importantă pe care o voi avea. Despre mandatul meu de 5 ani ca inspector școlar general s-a vorbit foarte mult și m-am bucurat de multă atenție și din partea presei. Nu știu ce s-ar mai putea spune și nu s-a spus! Dar ce nu știe nimeni și nu am spus niciodată ceea ce s-a întâmplat după finalizarea mandatului. Am primit mii de mesaje de apreciere și de fiecare dată când am mers la evenimente publice au fost oameni care mi-au spus cât apreciază perioada mea de mandat de la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea. Trebuie să fiu din nou lipsită de modestie și să vă spun că mă bucur de aprecierea și respectul multor cadre didactice, copii și părinți. Am încercat să fiu corectă și dreaptă cu toată lumea și în mare parte cred că am reușit. Aveam ușa deschisă pentru oricine dorea să primească un sfat de la mine și am respectat legea în toate deciziile pe care le-am luat. Am avut o echipă profesionistă, oameni dedicați profesiei.
Ați fost aleasă vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea, iar scrisoarea deschisă menționată de mine a rămas, cumva, deschisă în continuare. Ați fost iarăși, precum vi s-a cerut, purtătoarea unui mandat ”de pace și de dreptate” ?
Aș vrea să spun, în primul rând, că mandatul de patru ani de la Consiliul Județean Vâlcea este mandatul domnului președinte Constantin Rădulescu, iar eu sunt strict legată de mandatul dânsului, pentru ca aici este vorba de o echipă, iar eu am făcut parte dintr-o echipă profesionistă! Da, spun cu tărie că mandatul dumnealui a fost un mandat “de pace și dreptate”, un mandat dedicat oamenilor, bunăstării lor și îndeplinit cu bună-credință. Eu cred ca mi-am dus la îndeplinire toate sarcinile și am fost un om important în echipa de conducere a Consiliului Județean Vâlcea. Am învățat ce înseamnă administrație, neavând nicio legătură cu ceea ce făcusem eu la inspectorat. Le port un deosebit respect angajaților Consiliului Județean Vâlcea pentru dedicarea cu care își îndeplinesc sarcinile, acest lucru datorându-se în ce mai mare măsură dlui Președinte.
Pentru mine, momentul în care cineva intră în politica activă și decide la ce partid să activeze este misterios. Pe dumneavoastră ce v-a determinat să faceți acest pas, ce neliniști v-au încercat, ce dificultăți ați întâmpinat la început ?
Am ales să intru în politică în ultimul an de mandat de la inspectorat. Eram foarte apropiată de doctrina social-democrată, dar nu avusesem un rol activ până atunci. Colaborarea instituțională cu domnul Președinte Constantin Rădulescu m-a făcut să mă apropii mai mult de domeniul politic. Trebuie să recunosc că datorită dumnealui am decis să mă alătur echipei Partidului Social Democrat Vâlcea. Nu aș vrea să compar cu nicio altă echipă politică, dar pot să spun ca la PSD Vâlcea, femeia politician este respectată. În primul rând mi-am dorit să fac parte dintr-o echipă profesionistă, să împărțim același valori, să existe respect și încredere! Când am văzut ca toate aceste valori le găsesc la echipa PSD Vâlcea, am decis să mă alătur cu toată convingerea. Nu au existat neliniști și nici dificultăți întâmpinate, pentru ca orice problemă aș fi avut se găsea o rezolvare imediată.
Politica poate fi și bună și rea pentru activistul implicat total. Vă adresez o întrebare pur jurnalistică. Puteți să ne relatați un moment de dezamăgire și unul de împlinire în politică ?
Nu aș vrea să vă dezamăgesc cu răspunsul meu, dar nu am avut nicio dezamăgire politică. Momente de împlinire politică am în fiecare zi, mai ales când merg la evenimente publice și văd mulțumirea oamenilor, cu privire la echipa din care fac parte. Poate credeți ca folosesc cuvinte mari, dar știți ca sunt omul care spune mereu ce simte. M-am simțit extrem de împlinită când am fost nominalizată pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea. A fost o onoare pentru mine să mă bucur de încrederea dlui Președinte și a colegilor de la partid. Nominalizarea pentru a candida pentru Parlamentul European a fost, de asemenea, extrem de onorantă și m-am simțit extrem de mândră ca am avut acest privilegiu.
Atunci când candidezi pentru o demnitate publică, trebuie să presupui, să pleci de la premisa că ai calități politice superioare altora. Când ați candidat pentru Parlamentul European, cu ce atu - uri personale ați pornit la drum ?
Mi-am asumat cu seriozitate orice funcție, demonstrând atașament față de principiile în care cred. Sunt tolerantă cu cei din jur și foarte exigentă cu mine însămi. Sunt o optimistă convinsă și cred în puterea perseverenței și a atitudinii pozitive, chiar și în fața greutăților. Mă bazez pe „cei 7 ani de acasă”, atitudinea morală, corectitudinea și profesionalismul meu. Sunt consecventă în principiile și promisiunile pe care le fac. Nu mă consider superioară nimănui și consider că fiecare are locul lui în politică. Cred cu tărie că viitorul nostru este strâns legat de Europa. Cred în valorile democrației, drepturile omului, statul de drept și solidaritatea europeană.
Direct și deschis: v-ar împlini o candidatură pentru Senatul României ? Ce scopuri v-ar mobiliza o dată ajunsă în această funcție ?
Direct și deschis vă spun că da, m-ar împlini o candidatură pentru Senatul României. Scopurile mele vor fii în primul rând legate de județul Vâlcea, județul pe care îl reprezint. Nu există scopuri personale, mă simt împlinită personal și profesional, nu îmi doresc ceva anume pentru mine, dar îmi doresc să fac mai mult pentru comunitatea din care fac parte. Nu pot să spun mai multe despre acest lucru pentru că decizia de a fii nominalizată este a domnului președinte și a colegilor mei.
Sunteți, în acest moment, cea mai importantă femeie, ca funcție, așteptări și aspirații, din PSD Vâlcea. Ați acumulat și, de la un timp, ați urcat pe firmament. Vă solicit, în încheiere, acel mesaj simplu, uman, pe care să îl înțeleagă toți cititorii acestui interviu.
În primul rând vreau să transmit un mesaj de mulțumire familiei mele, care m-a susținut necondiționat în tot ceea ce am dorit să urmez, din punct de vedere profesional și politic. Mesajul meu pentru cititorii dumneavoastră este de solidaritate și mobilizare, avem șansa ca după 20 de ani, țara noastră să abia un președinte care îi iubește pe români.
Vă mulțumesc.
Interviu realizat de
Gheorghe Smeoreanu