Menu

O carte mizerabilă și respingătoare

f_350_200_16777215_00_images_George.jpg

 

 

 

 

 

 

În articolul de azi mă adresez mai ales celor care obișnuiesc să citească, celor pentru care cartea nu este un obiect straniu, celor care consideră că există o luptă de idei, iar ideile false pot ucide pe termen lung așa cum armele ucid pe termen scurt.

Un domn de origine elvețiană care lucrează pentru Universitatea din Viena, pe numele său Oliver Jens Schmitt, a scris ”O istorie a Bisericii Ortodoxe Române” (1918 – 2023) apărută de curând la Editura Humanitas.

Cartea ceartă BOR, căreia îi găsește cele mai grave păcate cu putință. Lucrarea este, practic, nu o istorie, ci o colecție de fapte, scoase din contextul istoric și considerate greșite, ale reprezentanților BOR, în ultima sută de ani.

Așadar, cineva din Austria a fost pus să joace în picioare instituția fundamentală a poporului român. Românii nu sunt capabili să scrie o istorie a propriei lor Biserici deoarece, așa cum s-a spus la lansarea cărții, există „dificultatea foarte mare, chiar imposibilitatea istoricilor români de a scrie obiectiv despre istoria românilor” și șansa salvatoare pe care am avut-o noi, românii, a fost ca unii istorici străini să ne ofere „o cercetare de tip occidental cu o sobrietate științifică totală, nepăsându-le de nimic altceva decât de onestitatea intelectuală”.

 

Citiți continuarea articolului AICI.

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN