Menu

Alegeri la PSD Argeș. Conferința vulpii care se preface moartă

f_350_200_16777215_00_images_banner1_psd_alegeri_arges.jpg

 

 

 

 

 

 

De mai mulți ani, scriu, de două ori pe săptămână, un editorial în ”Curierul zilei” din Pitești. Este vorba despre articole de analiză care au în jur de o mie de cuvinte. De obicei, aceste texte sunt complete, nu au nevoie de adăugiri și precizări.

Nu același lucru se întâmplă cu articolul care apare luni, 20 martie, intitulat ”Conferința vulpii care se preface moartă”. Aș fi avut nevoie de un spațiu de două, trei ori mai mare pentru a spune tot ce gândesc despre Conferința de alegeri a PSD Argeș.

Încerc să adaug aici unele precizări.

Un eveniment pecum această Conferință nu este doar rodul unei stări de spirit spontane, el se înrădăcinează în apele freatice ale concepției întregului partid cu privire la rolul său într-un moment istoric. Trebuie să comparăm două momente pentru a înțelege ce se întâmplă cu PSD.

Pe timpul lui Liviu Dragnea, acest partid și-a permis să meargă până la limita unei ideologii anti-sistem. Uneori mai voalat, dar adeseori pe față, Dragnea a pus în cauză Statul Paralel și politica Uniunii Europene, ambele forțe lucrând împotriva intereselor țării. Am văzut ce s-a întâmplat, în sensul că liderul a mers la închisoare,iar partidul a fost etichetat ca fiind anti-european, corupt și inamic al statului de drept. PSD a pierdut alegerile europarlamentare din 2019 și alegerile prezidențiale, în mod îngrijorător.

Din primul moment în care a venit la cârma partidului, Marcel Ciolacu a părut dispus să joace așa cum îi cântă Puterile Garante, dar unele mici amănunte m-au făcut să cred că este vorba despre un joc de scenă. Ciolacu se făcea frate cu dracul pentru a trece puntea.

Din păcate, puntea e și mai lungă acum decât în urmă cu câțiva ani, iar în jurul ei se observă exploziile războiului.

Ciolacu și PSD trebuie să fie atenți ca nu cumva dracul să bage de seamă că e tras pe sfoară.

Ce legătură au aceste speculații cu Conferința pesediștilor argeșeni ? Explic imediat.

Conferința a fost formală, s-a derulat pe repede – înainte, nu a prevăzut confruntări pe funcții, le-a putut lăsa unora impresia că a semănat cu o ședință a vechiului PCR.

Da, a semănat, dar nici nu se putea altfel.

Atmosfera mondială este încinsă și îmbâcsită de război, de propagandă, de manipulări, nimeni nu știe ce va fi mâine. În aceste condiții, nu era spațiu pentru o dezbatere normală. Din contră, totul trebuia încheiat rapid ca nu cumva să apară senzația că cineva ascunde ceva, fiindcă acel ceva nu putea fi spus.

Cum să spui că dintr-o dată ne-am trezit cu mai multe armate străine în țară, cu un scenariu în care am putea intra în război pe mâna Basarabiei, că amicii ucrainieni fac din Deltă o mlaștină, că președintele aruncă milioane de dolari pe excursii de lux de parcă ar trăi zilele din urmă și ar aștepta o catastrofă ?

Dacă ședința s-ar fi prelungit, ar fi putut să apară măcar aluzii la astfel de chestiuni tabu.

În consecință, am asistat la o blitz conferință.

În articol, am introdus, așa cum veți vedea, o afirmație a profesorului Andrei Marga: ” Se sfârșește neoliberalismul. Altele țin de reorganizări. Viața internațională a intrat sub conducerea unei geometrii variabile a supraputerilor economice, politice, culturale și militare. Nu se mai pot dezlega probleme – în primul rând cele de dezvoltare a fiecărei țări și de democratizare – fără suveranitate națională”.

În așteptarea clarificărilor pe plan mondial, PSD face pe vulpea moartă.

Desigur că, obișnuiți cu can-can-uri și pietre aruncate dintr-o parte în alta, mulți cititori, poate majoritatea, vor strâmba din nas la acest mod al meu de a pune problema. Liberalii vor spune că apăr PSD fiindcă presupun că acest partid ar avea o atât de amplă viață interioară.

Da, membrii PSD au o conștiință plină de mirări, de revolte și dorință de revanșă.

În sala în care s-a desfășurat Conferința Argeșului, au fost circa 600 de delegați și fiecare dintre ei știe care este adevărul, fiecare are în cap ideea că trebuie mers înainte în așteptarea unor vremuri mai bune.

Mă veți întreba, cu reproș, de ce mă refer doar la membrii PSD, oare liberalii sau useriștii nu au asemenea trăiri ?

Nu, nu le au, ei sunt liberali și useriști tocmai pentru că au o mare capacitate de a se minți singuri cu privire la o mulțime de aspecte ale politicii interne și internaționale.

Acestea fiind spuse, cred că articolul de luni, din ”Curierul” va fi mai bine decriptat și veți înțelege ce este cu Conferința vulpii care se preface moartă.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN