Menu

Am intrat în epoca Post – propagandei. Ei se fac că ne conving, noi ne facem că îi credem

f_350_200_16777215_00_images_banner1_post-propaganda.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Post - propaganda este titlul unui eseu scris de artistul vizual Jonas Staal.  Eseul are în vedere natura precisă a intereselor politice care determină implicarea lor în arte. Autorul se întreabă cum funcționează arta în prezent ca mijloc de propagandă politică. Care sunt fundamentele ideologice pe care arta contemporană ar trebui să le înfățișeze?

Folosirea termenului Post – propagandă în sensul prezentat mai sus este un fel de a strica orzul pe gâște. Post – propaganda reprezintă, după opinia mea, acel gen de propagandă în care nimeni nu crede.

Nimeni nu crede?

Da, nu cred în ea nici emițătorii, nici receptorii. Primii se prefac a face propagandă, ceilalți se prefarc, la rândul lor, a se lăsa influențați.

Războiul din Ucraina a marcat intrarea definitivă în eposa Post – propagandei.

Ce rost are să faci propagandă în epoca Post – propagandei ? Are rost, gândesc cei care o practică, deoarece se trasează în acest fel frontierele gândirii exterioare a cetățenului model.

Gândirea exterioară este gândirea exprimată prin cuvinte și comportamente sociale, în vreme ce gândirea interioară este cea pentru uz intern, pentru gândurile intime sau împărtășite într-un grup limitat.

Post – propaganda nu are pretenția de a-l convinge pe cetățean cum să gândească, a renunțat la acest deziderat din simplul motiv că emitenții, constructorii propagandei, sunt conștienți de eșecul apriori. În consecință, Post – propaganda își propune un deziderat mai restrâns, acela de a indica modul social de exprimare și acțiune.

Practicând Post – propaganda admiți că produci disonanță congnitivă, chiar schizoidie, dar ce contează acest fapt pentru cei determinați să limiteze libertățile ? Nu contează.

Poate că ar fi necesar un exemplu și îl voi da. Post – propaganda înseamnă să spui că Putin este bolnav de cancer în faza terminală, chestiune care nu va fi nici crezută, nici contrazisă, dar care va marca într-un anumit fel comportamentul cetățeanului model, încercuindu-l. Cetățeanul nu va susține niciodată în public altceva despre Putin, chiar dacă nu va crede că este pe moarte.

În comunism exista expresia ”noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc. Post – propaganda este ceva asemănător. Ei se fac că ne conving, noi ne facem că îi credem.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN