Menu

Cine a mințit mai frumos, Putin sau Biden ?

f_350_200_16777215_00_images_banner1_putin_biden.jpg

 

 

 

 

 

Vladimir Putin a ținut la Moscova un discurs din satelit.

Joe Biden a susținut la Varșovia un discurs la firul ierbii.

Pentru a descifra cele două discursuri este nevoie de încadrarea lor în genul proxim.

Pentru Vladimir Putin, genul proxim este viziunea lumii ca o alcătuire de națiuni, eventual conduse ecleziastic, iar pentru Joe Biden, ca o alcătuire de actori financiari cu retorică democrată. Din perspectiva cetățeanului lucid, gradul de libertate oferit de viziunea lui Putin este mai mic, dar mai ușor de definit, pe când în concepția exprimată de Biden, omul este liber în funcție de valoarea lui în bani.

Libertatea putinistă este cumva constantă, cea bidenistă este fluctuantă.

Pentru că oamenii pun mult preț pe iluzii, libertatea individuală propovăduită de liderul american este infinit mai seducătoare decât cea colectivă, definită de liderul rus.

Atrag atenția că pentru omul mediu, diferențele concrete între cele două viziuni nu sunt chiar atât de mari pe cât s-ar putea crede.

La Putin, este îngrijorător faptul că insistă pe statutul Federației Ruse de mare putere, iar puterea este opusul libertății. La Biden, mă îngrijorează limba de lemn cu care vrea să acopere realitatea unei lumi a marelui capital și a individualismului brownian total.

Cine câștigă ?

Înclin să cred că ignoranța, iluziile gata să fie pierdute, viciul, toate la un loc vor face ca lumea din discursul lui Biden să câștige partida, cel puțin până la o eventuală catastrofă, fie ea ecologică sau militară.

Totuși, cine a mințit mai frumos, Putin sau Biden ?

Biden, evident.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN