Logo

Încă un fake news despre situația de la Mănăstirea Frăsinei

f_350_200_16777215_00_images_banner1_frasinei_fake_news.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Deunăzi, la rubrica de comentarii a unui articol semnat de mine, cineva, persoană anonimă, m-a provocat să scriu despre ceea ce se întâmplă la Mănăstirea Frăsinei. Public acest comentariu în întregime:

x

” Domnule ziarist ,

Acum este momentul potrivit sa dati dovada de mult curaj si va arunc urmatoarea provocare .

Este bine stiut ca aveti cele mai cordiale legaturi cu Arhiepiscopia Ramnicului . Desi pe site-ul arhiepiscopiei , a aparut acel „blestem” care anunta vremuri tulburi pentru manastirea Frasanei , elita intelectuala a Valcii – din care faceti parte – nu a protestat in niciun fel. Nu vrea nimeni sa se amestece in treburile bisericii . In fapt , a nu te amesteca inseamna a i lasa sa si duca la bun sfarsit opera de desfiintare a unei manastiri de care nu s a legat nimeni pana acum, nici macar comunistii atei . Prin acel act si au batut joc de cei care mergeau regulat la manastire, au despartit credinciosii de duhovnicii lor, au provocat mare tulburare intr – o perioada cand credinciosilor le trebuia doar tihna si bucurie ca sa sarbatoreasca nasterea Domnului .

Eu nu va cer sa va amestecati in dogma bisericii , va cer sa analizati acel ”blestem” care nu este demn de un mitropolit, teolog, profesor, intelectual in general . Nu este numai o problema de credinta , este si o problema de cultura , de comportament inadecvat al unui ierarh, membru al Academiei . Un intelectual nu ar trebui sa stea deoparte la un asa derapaj al unui ierarh care se pare ca a ratacit caile Domnului ... suntem totusi in mileniul trei, integrati in Europa ... ne facem de ras cu acel document care, pana la urma ,a inceput sa dea roade : biserica a fost inchisa , calugarii au fost alungati , oamenii care -si legasera viata si sufletul de acest asezamant nu mai au unde sa si aline sufletul ... nu intamplator s au surpat drumurile . Si de s ar casca o prapastie si manastirea ar ramane acolo , credinciosul ar gasi o cale sa ajunga la acel lacas sfant . Drumul s a surpat pentru a-l impiedica pe mitropolit sa si duca la bun sfarsit afacerile imobiliare . Blestemul sau a adus grave prejudicii localitatii Muieresca care se alesese cu un drum de toata frumusetea. Mania Domnului l a surpat acum . Si asta e doar inceputul !

Va rog sa luati atitudine prin ziare si tv si sa sustineti cauza celor care vor redeschiderea Frasaneiului si reluarea activitatii asa cum a fost ea inainte de noiembrie 2022 cand a inceput prigoana . Duhovnicii manastirii , oameni cu viata curata si rugaciune multa, cu varste venerabile au fost impiedicati sa aiba legaturi sufletesti normale si firesti cu ucenicii lor si au fost alungati din casa lor unde au petrecut zeci de ani in post si rugaciune . Sunt multe de spus , prin revelatii se primesc mesaje de incurajare de la Dumnezeu , noi stim ca biserica se va redeschide intr o zi , dar prin implicarea cat mai multor oameni putem face ca lucrurile sa mearga mai repede. Ni se cere de SUS sa aratam credinta adevarata, sa-i demascam pe cei care atenteaza la credinta noastra stramoseasca .

Nu jignim pe nimeni, nu ne amestecam in treburile ierarhilor , dar nici ei sa nu ne vaduveasca de prezenta activa a duhovnicilor de la Frasanei , a doua noastra familie.

Valceni , pitesteni , bucuresteni , cu totii am protestat la Bucuresti , in Piata Universitatii.

Duminica ,in Ramnic, in centru, la ceas ,la orele 14- 15 vom incerca din nou sa ne facem auziti . Nu suntem multi , dar duminica de duminica speram sa ne adunam tot mai multi . Nu vrem decat ca mitropolitul asemeni unui „criminal” sa se intoarca la „locul faptei” , sa dezlege blestemul , sa redeschida manastirea unde sa se savarseasca sfintele taine , sa -i readuca in manastire pe calugarii duhovnici alungati sau mutati disciplinar si sa nu se mai amestece in treburile unei manastire autonome .

Un adevarat intelectual, ziarist este in primul rand un om al cetatii ... cetatea, acum ,e in razboi cu un mitropolit care nu ne mai respecta pe noi ca oameni , care si bate joc de sarbatorile noastre , care pur si simplu ne omoara sufleteste ... ce i mai ramane omului daca isi pierde sufletul ...

X

Textul de mai sus mi se pare că amestecă lucrurile. Biserică, mănăstire, un blestem istoric, alt blestem, organizare, prigoană, ascultare, proteste. Nu știi ce să mai zici. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt destul de limpezi, cu precizarea că am privit totul de la distanță. Iată ce cred.

Cred că din moment ce Sfântul Calinic a lăsat cu blestem să nu fie parte femeiască la Frăsinei, atunci călugării trebuie feriți de partea femeiască. Biserica pentru femei nu îndeplinea această misiune, ba dimpotrivă, motiv pentru care mitropolitul a luat anumite decizii. Ce este de neînțeles aici ? Cred că nimic, iar o anume stare de isterie e departe de pacea sufletească a creștinului.

De curând, a mai apărut un fake news, anume că Părintele Arhimandrit Ioanichie Popescu ar fi fost forțat să plece din mănăstire. Nimic mai fals.

x

”Părintele Arhimandrit Ioanichie Popescu, fostul stareț al mănăstirii Frasinei și un duhovnic recunoscut în rândul multor credincioși, dezminte într-un interviu pe care îl difuzăm în exclusivitate, zvonurile ce acreditau ideea că ar fi fost alungat de superiorii săi bisericești, de la mănastirea Frăsinei, la mănăstirea Surpatele din județul Vâlcea, arătând clar și fără tăgadă faptul că acest transfer a fost alegerea sfinției sale, exprimată în deplină libertate și fără a fi influențată de nimeni.
Difuzăm acest scurt și lămuritor interviu, tocmai pentru a înlătura orice fel de suspiciune legată de acest subiect”, arată site-ul solidnews.ro, care realizează și un interviu – mărturie pe care îl puteți vede aici.

x

Din tot ce am citit mai cuminte despre scandalul artificial creat în jurul Mănăstirii Frăsinei, rândurile scrise pe o rețea de socializare de către avocatul și intelectualul de marcă Aurelian Pavelescu mi s-au părut cele mai bine calibrate:

”Mânăstirea Frăsinei din nordul Vâlcii este unică în istoria României. Primele așezări monahale au apărut la anul 1700. Singura mânăstire care nu a fost secularizată de Cuza și singura care, de la 1867, este organizată pe tipicul muntelui Athos, printre altele fiind instituită interdicția accesului femeilor, sub legământul de blestem al Sf. Calinic de la Cernica, ctitorul.

Mânăstirea n-a intrat în circuitul turistic, de aceea este puțin cunoscută publicului larg. Este însă unanim cunoscută în comunitatea credincioșilor pentru minunile de acolo și râvna monahilor. Viața de obște e diferită față de celelalte mânăstiri. Spun asta și din propria mea experiență. Și bărbații ajung la Frăsinei cu o altă stare de spirit.

Interdicția accesului femeilor și întâmplări mai vechi sau recente despre femei care au încălcat interdicția fac parte din istoricul mânăstirii, împreună cu nenumăratele vindecări și apropieri de credință.

Un scandal uriaș s-a declanșat în urmă cu câteva luni. ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu monahii de la Frăsinei au hotărât ca monahii să înceteze să mai slujească sau să spovedească la biserica construită mai nou, în anii 60 ai secolului trecut, chiar la limita de jos a muntelui, lângă drumul de unde începe interdicția pentru femei. O bisericuță contruită special pentru femeile care nu au acces spre și în mânăstire.

Scandalul a fost puternic sprijinit de unele televiziuni și chiar politiceni, care pur și simplu nu înțeleg semnificația hotărârii ÎPS Irineu și obștii Frăsineiului, transpusă într-o reconfirmare a legământului cu blestem a Sf. Calinic. Această hotărâre NU este împotriva femeilor, nici pe departe, ci în sensul respectării legământului instituit mai bine de un veac și jumătate, pentru protecția comunității monahale și misiunii sale duhovnicești.

Pentru că interdicția de acces al femeilor la mânăstire era încălcată de fapt, indirect, prin coborârea monahilor la biserica de jos, tulburarea vieții monahale rânduite fiind implicită. Rostul Frăsineilor este rugăciunea spre Dumnezeu a monahilor, neîncetată, în beneficiul tuturor credincioșilor și necredincișilor după tipicul atonit, una dintre cele mai mari tradiții ale bisericii ortodoxe”.

Susținerile că femeile ar fi nedreptățite este complet falsă, cu atât mai mult cu cât în nordul Vâlcii sunt cele mai multe biserici, mânăstiri și schituri din România, o minunată salbă de credință din timpuri imemoriale. A susține că o slujbă sau spovedanie sunt mai bune, mai ”eficiente” la Frăsinei decât în alte lăcașe de cult, înseamnă a nega pur și simplu harul preoților și episcopilor, dăruit de Iisus Hristos prin taina preoțirii.

E adevărat că decizia ÎPS Irineu a creat o emoție puternică și o dezamăgire în sufletul unor credincioși, dar credința și rațiunile duhovnicești sunt mai presus. Îi rog pe toți să înțeleagă aceasta. Frăsineiul nu trebuie și nici nu va ajunge obiectiv turistic și nici loc de curiozitate și pioșenie duminicală. Să rămână un stâlp către cer, în felul său, așa cum altele atât de multe și minunate sunt stâlpi către cer pentru binecredinciosul popor român.

ÎPS Irineu, unul dintre cei mai culți ierarhi ai noștri, a dovedit, în tradiția monahală cea mai înaltă, că slujirea lui Dumnezeu este primordială, prima și ultima misiune a sfintei noastre biserici fiind aceea ”DE A-L PREAMĂRI PE DUMNEZEU”, așa cum spunea și vrednicul de pomenire Părintele Teofil Pârâianu!

X

Acestea fiind spuse, vă propun să dăm ascultare ierarhilor și să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dea gând de pace și bucurie în suflete.

Gheorghe Smeoreanu

embed video plugin powered by Union Development
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.