Menu

Politică, spirit și caracter. Un interviu cu deputatul Simona Bucura Oprescu

f_350_200_16777215_00_images_banner1_bucura_oprescu_int_22.jpg

 

 

 

 

 

În cartea lui intitulată ”Putea să fie altcumva”, fostul procuror – șef al DNA și jucătător al CCR, Daniel Morar, scrie că politicienii sunt caracterizați printr-o ”obedientă mediocritate”. Adevărul este că în politică nu poți fi permanent rebel, este nevoie și de obediență, față de lideri, de colegi, de cei care te pot scoate în șuturi din viața publică, recte de serviciile de intelligence.

Interlocutorul meu de vineri, din emisiunea de interviuri de la Curier TV, dna deputat Simona Bucura Oprescu (PSD) este politician de carieră și, implicit, ”obedientă”. Se deosebește însă de mulți alții prin faptul că îi este străină mediocritatea, așadar poate manifesta, cel mult, ca să folosesc sintagma lui Daniel Morar, o ”obedientă inteligență” și o ”obedientă moralitate”.

În această situație, obediența pierde lupta cu inteligența și caracterul ceea ce se poate vedea pe tot parcursul interviului. Aș spune chiar că dna Bucura Oprescu mimează adesea obediența, folosind-o ca alibi pentru o atitudine rebelă. Obediență în formă, rebeliune, pe fond. Ascultați-o și vă veți convinge că avem de a face cu un politician generos și curajos care își permite să aibă personalitate într-o lume a compromisurilor.

În interviu, dna Bucura Oprescu ne spune, printre fraze, că merge înainte în favoarea alegătorilor, că și atunci când fandează, când cedează, o face pentru ei. Pierzi puțin pentru a câștiga mult.

Vă rog să treceți elegant peste introducerea în care doamna mă vorbește de bine, ca ziarist. Este o formă de diplomație, dar și o expresie a unei admirații reciproce, ranforsate în două decenii și jumătate.

Cred că interviul este antologic și reprezintă un eșantion din substanța rară a coabitării politicii cu spiritul și buna creștere.

Vizionare cu folos. (Gheorghe Smeoreanu)

embed video plugin powered by Union Development

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN