Menu

Dezvăluri. Cum sunt instruiți membrii PNL să răspundă întrebărilor presei

f_350_200_16777215_00_images_banner1_ciuca_gorghiu.png

 

 

 

 

 

 

Credeați că politicienii vorbesc din capul lor, că exprimă punctul lor de vedere, în mod democratic ? Foarte puțini sunt cei care își permit acest lux. De obicei, repetă ca papagalii punctajele primite pe telefon de la partid. Iată, de pildă, cum sunt instruiți liberalii să răspundă azi întrebărilor presei. De observat că temele sunt puerile, ideile, seci, nu au nicio legătură cu problemele românilor.

Mesaje cheie 09 ianuarie 2023

TEMA 1: Numărul cazurilor de gripă și redeschiderea școlilor

• Redeschiderea școlilor se realizează într-un context în care numărul cazurilor de gripă este în creștere, dar situația în sine este sub control.
• Ministerul Educației a susținut redeschiderea școlilor în urma coordonării acestei decizii cu Ministerul Sănătății, care are competența directă să dispună acțiunile în situațiile de risc epidemiologic.
• Recomandările Ministerului Sănătății pentru limitarea infecțiilor au fost preluate și comunicate ca atare de Ministerul Educației tuturor structurilor din subordine. Aceste recomandări se referă la: purtarea măștii, menținerea igienei personale, aerisirea spațiilor etc.
• În situația în care numărul de infectări va exploda în unele școli, se vor dispune măsurile necesare.
• Până atunci, nu este cazul să fie perturbat întregul proces de învățământ. Elevii trebuie să meargă la școală, pentru că așa pot dobândi cunoștințele de care au nevoie.
• Astfel de riscuri epidemiologice sunt normale în această perioadă și ele revin sezonier. Este important să fim responsabili ca cetățeni, să luăm toate măsurile de prevenție pentru a limita infectarea și pentru a nu pune presiune pe sistemul sanitar.
• În situația în care se declară epidemie, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației stabilesc măsuri în funcție de ratele de incidență.

TEMA 2: Ajutoarele pentru căldură

LINII DE MESAJ
● Guvernul condus de PNL a oferit un ajutor substanțial categoriilor vulnerabile în 2022, în contexte economice dificile, și continuă și anul acesta. Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Marcel Boloș au identificat modalități prin care sprijinul să fie acordat de Guvern prin fonduri europene, astfel încât să poată veni direct în ajutorul cât mai multor cetățeni.
●Amintim că în 2023, peste 2,4 milioane de români vor primi sprijin de 250 de lei, la fiecare două luni, pentru alimente. De asemenea, pentru cei din medii defavorizate, peste 400.000 de elevi vor fi ajutați cu 500 lei pentru achiziția de rechizite și îmbrăcăminte în anul școlar 2022-2023, iar mamele cu nou-născuți vor primi un tichet social de 2.000 de lei. Aproximativ patru milioane de români vor beneficia, în lunile februarie și septembrie, de 700 de lei pentru plata facturilor la energie, la nivelul fiecărei gospodării.
●Ajutorul pentru căldură va fi acordat în termenele anunțate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În curând va începe distribuirea cardului de energie, iar plățile cu acest card vor începe să fie decontate începând cu luna martie. Nu există, deci, nicio întârziere pe care o acuză unele partide politice.
●Ministrul liberal al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat, încă din toamnă, care este traseul legislativ al măsurii și calendarul punerii ei în practică, așa încât era de așteptat ca lista beneficiarilor să fie finalizată până la 14 ianuarie. Este vorba despre adunarea datelor a peste patru milioane de oameni. După 14 ianuarie, urmează tipărirea și distribuirea cardului de energie. Începând cu 1 martie, beneficiarii vor putea folosi cardul pentru plata facturilor la electricitate, gaz și încălzire.
●A fost inițiativa ministrului liberal al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ca banii aceștia să fie folosiți și pentru încălzire (indiferent de sursă: agent termic în sistem centralizat, lemn de foc, peleți, păcură etc). Schema inițială includea doar electricitatea și gazul.
●O parte din traseul birocratic a fost la Bruxelles. Schema ajutoarelor a fost aprobată de Comisia Europeană abia în luna noiembrie. Banii europeni nu se dau peste noapte. Sunt mai mulți pași procedurali, pe care MIPE i-a făcut cu rapiditate.
●Nu este corect ca în jurul acestor plăți să se genereze diverse speculații. Avem nevoie să oferim categoriilor vulnerabile mai multă încredere în ziua de mâine și nu să-i demoralizăm prin campanii mincinoase.

TEMA 3: Cazul deputatului AUR care și-a agresat soția

● Prin tot comportamentul său de până acum, AUR a arătat desconsiderare față de regulile democratice, promovând un discurs al urii și violenței în societatea noastră. O astfel de linie s-a regăsit în toate acțiunile acestui partid, atât în Parlament, cât și în cele susținute în stradă.
● Din păcate, acest comportament al violenței a recidivat și în viața privată a unor reprezentanți AUR.
● PNL condamnă astfel de incidente, iar aprecierea finală a gestului deputatului AUR va fi dată de ancheta deschisă în acest caz.

TEMA 4: Dacă se discută despre faptul că Constantin Mitulețu-Buică, șeful AEP, a fost reclamat la Parchetul General de către ANI, fiind acuzat că și-a angajat cumnata pe un post de consilier la cabinetul vicepreședintelui ANI

●​Considerăm că este responsabilitatea autorităților competente să cerceteze și să lămurească acest caz. Justiția trebuie să se pronunțe.
●​PNL este consecvent în abordarea cazurilor de acest fel și consideră că gestul șefului AEP este cel puțin imoral.
●​Președintele AEP, susținut pentru această funcție de PSD, trebuie să îți asume consecințele conflictului de interese pe care l-a și recunoscut public la un post de televiziune și să lase ancheta să-și urmeze calea legală.

TEMA 5: Dacă apare discuția despre ratele la bănci

• În Pachetul Sprijin pentru România, Guvernul a introdus măsura amânării ratelor. De această măsură pot beneficia atât persoanele fizice, cât şi firmele care întâmpină greutăţi.
• În materie de ROBOR, trebuie să ne uităm la BNR, care - ca bancă centrală – este singura instituție care are atribuții în materie de piață monetară. BNR decide care este rata dobânzii de politică monetară. Creșterea acestui indicator este o măsură standard, folosită de orice bancă centrală pentru a combate inflația. Sunt 80 de bănci centrale din întreaga lume, plus BCE, care au crescut dobânzile anul acesta în încercarea de a lupta cu inflația.
• Dacă într-un asemenea climat economic o bancă centrală ține dobânda de politică monetară foarte jos (artificial și forțat) și ratele dobânzilor la credite rămân prietenoase, în ciuda inflației: moneda națională se depreciază rapid, iar forța financiară a populației este lovită din două părți. Nu avem nevoie de a consulta manuale de economie, exact acest lucru se întâmplă în Turcia. În Turcia, dobânzile au fost ținute jos prin decizie politică, iar inflația a scăpat de sub control (atingând 85%), moneda locală s-a devalorizat și investitorii internaționali au evitat să plaseze bani pe piața monetară turcească. Prin comparație, în România inflația este la un nivel controlabil, cursul este stabil, iar investitorii sunt atrași de piața locală.

TEMA 6: Dacă apare discuția despre teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

• În primul rând, situația este destul de clară în această speță: teza ministrului Lucian Bode a parcurs mai multe etape care atestă originalitatea lucrării.
✓ Raportul anti-plagiat preliminar al UBB și rezoluția conducătorului de doctorat
✓ Raportul Comisiei CNATDCU din 2019
• Teza de doctorat a parcurs absolut toate etapele premergătoare și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare, inclusiv anti-plagiat. Teza a fost verificată anti-plagiat atât de către UBB, cât și de către CNATDCU – organismul suprem care supervizează acordarea titlurilor în România.
• Nu există dubiu că tot acest scandal este o vendetă politică împotriva ministrului Bode.
• Doamna Șercan a lansat niște acuzații netemeinice, fără o minimă pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale sau în domeniul securității energetice. Domnia sa poate fi orice, dar numai obiectivă nu.
• Prezumția de imparțialitate pe care ar trebui să o aibă orice jurnalist pică în cazul de față, deoarece Emilia Șercan este autoarea unor plângeri împotriva ministrului Bode și, clar, nu poate fi bănuită de cele mai bune intenții.
• Acum câteva luni doar, UBB s-a pronunțat din nou și a spus foarte clar: teza de doctorat respectă criteriile de acordare a titlului de doctor, acesta fiind menținut.
• Au fost identificate câteva erori de citare, într-o proporție infimă, sub 3% din totalul celor 220 de pagini ale tezei.
• În plus, există decizia CCR nr 364/2022 care este foarte clară și general obligatorie și care spune că odată ce o teză a trecut cu succes evaluarea comisiei de doctorat și a fost validată CNATDCU – precum este cazul tezei domnului BODE, ea nu mai poate fi reexaminată. Nu există niciun temei legal pentru asta.
• Mai mult, conform legii educației naționale 1/2011, Comisia de Etică poate desfășura astfel de verificări doar în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care domnul ministru nu face parte.
• Inițial, ministrul Bode a transmis o notificare UBB pentru lămurirea câtorva aspecte de legalitate asupra procedurii de reanalizare a tezei de doctorat și nu a primit niciun răspuns.
• Următorul pas firesc a fost apelarea la justiție pentru a se asigura că toate procedurile efectuate de Comisia de Etică sunt în deplină conformitate cu legea.
• Ministrul Bode a arătat mereu deschidere pentru a clarifica orice aspect referitor la teza de doctorat. Cu toate acestea, verificările trebuie să se încadreze în limitele legii și să urmărească interese legitime.
• Nimeni nu poate fi blamat pentru că își caută dreptatea în instanță și pentru că vrea respectarea legii. Dimpotrivă. Tot acest demers este unul pentru respectarea legii.
• Acțiunea a fost deschisă la Tribunalul Sălaj, conform legii, deoarece ministrul Bode are domiciliul în acel județ.

Informații de context:
• Titlul de doctor al ministrului afacerilor interne a fost conferit în anul 2019, fiind obținut în domeniul relații internaționale și studii europene la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).
• Teza de doctorat a obținut calificativul foarte bine și distincția magna cum laude, iar subiectul a fost securitatea energetică și managementul resurselor.
• Titlul de doctor a fost obținut la o universitate de prestigiu național și internațional, iar calificativul și distincția obținute justifică pe deplin „blazonul UBB” și relevanța academică a tezei. UBB nu este o universitate oarecare.
• Teza a fost în deplină concordanță cu activitatea profesională a domnului ministru. Să nu uităm că vorbim de o persoană cu o vastă experiență profesională în domeniul energiei și managementului resurselor: 8 ani în compania Electrica SA, 8 ani în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, fost ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri.

TEMA 7: Ludovic Orban anunță primul termen de judecată în procesul intentat Guvernului

● Demersul partidelor de Opoziție de a da în judecată Guvernul este unul strict politic. Acestea încearcă să obțină prin astfel de acțiuni mai multă vizibilitate.
● Este ridicol că lideri ai unor partide care nu există decât pe hârtie acuză faptul că partidele Coaliției s-ar teme de organizarea acestor alegeri.
● Alegerile în localitățile unde sunt vacante posturile de primar vor fi organizate, nu există niciun dubiu în acest sens. Data acestor alegeri urmează să fie stabilită și va fi comunicată public.

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN