Menu

Despre atacul ziaristului Tudor Samuilă asupra primarului Cristian Gentea

f_350_200_16777215_00_images_banner1_gentea_fc_arges_111.jpg

 

 

 

 

 

 

Gazeta sporturilor, un ziar cu o audiență de invidiat, publică un editorial prin care îi cere primarului Cristian Gentea, din Pitești, să nu se mai ocupe de echipa F.C. Argeș.

” Ce țară o fi și asta în care un primar are timp să se ocupe de un club de fotbal în loc să își vadă de spitalele, infrastructura sau spațiile verzi din urbea lui (...) ?” se întreabă autorul articolului, Tudor Samuilă.

Problema care se pune este dacă trebuie să îl luăm în serios pe dl Samuilă sau nu. Îl luăm în serios tocmai pentru că, așa cum spuneam, GSP are o excepțională audiență, iar unii locuitori ai Piteștiului au postat deja articolul pe Facebook, susținând ideea dlui Samuilă.

Îmi vine greu să cred, totuși, că un ziarist care scrie la GSP nu ar ști și nu ar înțelege faptul că dacă, în urma publicării acestui articol, primarul Piteștiului nu s-ar mai interesa de F.C. Argeș, echipa ar avea de suferit.

Prima concluzie, logică, este că dl Samuilă dorește ca F.C. Argeș să sufere, să se alinieze, de pildă, alături de Clinceni sau de Gaz Metan. De ce este atât de sadic ziaristul cu iubitorii fotbalului din Pitești nu știu.

Fiindcă nu îl pot considera pe dl Tudor Samuilă nici prost, nici răuvoitor, nici implicat într-un joc subteran de interese, bănuiesc că are în minte o soluție. Soluție de la București, din redacția GSP, pentru Pitești.

Soluția ar fi ca echipa F.C. Argeș să fie cumpărată de un investitor, dar pot să îl informez pe ziarist că nu există un astfel de investitor.

Am glumit, desigur, Samuilă știe și el că nu există investitorul. Știe și el că dacă primarul Cristian Gentea se dă la o parte, echipa F.C. Argeș se dă și ea la o parte din calea altora.

Citind articolul dlui Samuilă, m-am gândit de ce l-a scris și am analizat câteva posibile explicații.

- Am exclus varianta ca ziaristul să fie atins de mâna lungă a unor investitori imobiliari din Pitești cărora primarul Gentea le cere să intre în legalitate.

- Am respins și ideea ca semnatarul articolului să vrea, pur și simplu, ca F.C. Argeș să nu ajungă în play off sau chiar să plece, în curând, din Liga 1.

Să facă Tudor Samuilă jocul altor cluburi ? Sincer, nu cred, scriu și eu în presă și aș fi simțit din tonul articolului anumite intenții.

Și atunci, de ce îl atacă Samuilă pe primarul Gentea ?

Vreți răspunsul meu sincer: fiindcă i s-a părut că are un subiect, fiindcă nu a avut altă temă, fiindcă F.C. Argeș este un club de provincie, fiindcă are impresia că dă bine la public cerând ca primarul ” să își vadă de spitalele, infrastructura sau spațiile verzi din urbea lui”.

Tudor Samuilă nu mi se pare un ziarist angrenat în jocuri de culise, cel puțin pe acest subiect. Mi se pare în schimb un ziarist neinspirat, poate chiar slab, ușor naiv, rupt de realitate, asta doar în legătură cu acest articol, desigur.

Articol în cuprinsul căruia sunt și alte teme, cântate tot în falset. Samuilă se întreabă cum e posibil ca într-o țară din UE un primar să amenințe cu nu mai plătește salariile fotbaliștilor. Nu este normal să atac la persoană, deși sunt tentat să o fac, fiindcă nu pot crede că Samuilă n-ar ști că aici e ipocrizie.

Alte primării chiar nu plătesc, chiar afectează campionatul, chiar trimit echipele pe panta retrogradării.

F.C. Argeș este un club care ține de cultura Piteștiului, de istoria și identitatea orașului, de bunăstarea lui afectivă și spirituală. F.C. Argeș este un brand al Piteștiului prin care orașul se promovează. F.C. Argeș este ceva sfânt pentru piteșteni.

F.C. Argeș este și trebuie să rămână o prioritate pentru primarul Piteștiului și mă bucur că primarul Cristian Gentea chiar așa procedează.

Primarul Gentea trebuie ”să își vadă” și de F.C. Argeș, alături de spitale, infrastructură și spații verzi, este o datorie a sa și, din fericire, și-o îndeplinește cu brio, fie că vrea, fie că nu vrea Tudor Samuilă.

Fără Cristian Gentea, F.C. Argeș nu ar fi promovat, nu ar fi avut acum bani din sponsorizări, nu ar fi tras acum pentru play off.

Fără Tudor Samuilă n-aș mai fi pierdut timpul acum și aș fi scris despre ” spitalele, infrastructura sau spațiile verzi” din urbea mea.

Două frangemente de text merită comentate separat.

1. ”Dacă nu sunteți din județul Argeș sau nu cunoașteți în detaliu școala de cadre a PSD, poate că nu ați auzit de acest domn. Este însuși primarul Piteștiului!”

- Dacă nu ar fi existat un mare jurnalist pe nume Liviu Tudor Samuilă, poate nu am fi auzit, cine știe, de Tudor Samuilă. Primarul Pteștiului nu vine de la ”școala de cadre” a nimănui și nu a fost în lumea mondenă deoarece a condus Regia de Tehnologie Nucleară, adică ceva diferit, cu tot respectul, față de jurnalismul sportiv.

2. ” Îl descoperim în acest scurt fragment pe patriotul Gentea, sătul să îl vadă pe Vassaras păpând banii românilor, dar și pe administratorul intransigent Gentea, iritat de cei pe care îi numește ”neica-nimeni” și care își bat joc de eforturile lui generoase, pentru ca la final să aflăm de la deținătorul adevărurilor ascunse, Gentea, că în continuare se răspunde la comenzi.”

- Dacă nu ar fi fost scrise în cheie bășcălioasă, aceste cuvinte ar fi realiste, dar dl Samuilă se străduiește să aibă retorică jurnalistică, să dovedească talent de editorialist. A ieșit ceva subțire și chinuit.

                                                                                  x

Cu o săptămână în urmă, digisport.ro s-a făcut de râs scriind că primarul Cristian Gentea a intrat în vestiarul echipei F.C. Argeș, după meciul de la Craiova, și i-a maltratat pe antrenori și jucători atârt de rău încât aceștia au apelat la poliție. Ghinion pentru ziaristul care a aberat deoarece s-a dovedit că primarul era la Londra în acea seară.

Acum, Tudor Samuilă, în loc să îl apere pe Cristian Gentea cu privire la acel atac schizofrenic, îl atacă și el.

Dar dacă, totuși, sunt în joc interese mari imobiliare ?

Să nu vă supărați, dl Samuilă, dar vă trimit la un articol tot de joi, ca și editorialul dvs. Poate există vreo legătură, cine știe, poate nu, oricum, citiți AICI.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN