Menu

Contestarea amenzilor contravenționale s-ar putea judeca, la cerere, online

f_350_200_16777215_00_images_Judecata.jpg

 

 

 

 

 

 

De anul viitor, plângerile contravenționale sau solicitările de înlocuire a sancțiunii amenzii contravenționale cu muncă în folosul comunității ar putea primi soluții în cadrul unor ședințe de judecată desfășurate în sistem online, potrivit unui proiect de lege ce se consideră adoptat tacit, din moment ce n-a fost dezbătut și votat în perioada legală. Măsura ar urma să se aplice permanent, nu doar în perioada stărilor excepționale cauzate de actuala situație epidemiologică.

În esență, proiectul de lege, care merge acum la votul Camerei Deputaților, vizează completarea OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, în sensul introducerii, de la 1 ianuarie 2022, a posibilității de desfășurare online a ședințelor de judecată în cazul proceselor de contestare a amenzilor contravenționale.

“La cererea oricăreia dintre părți, ședințele de judecată, în fond și în căile de atac, se desfășoară exclusiv prin mijloace de telecomunicație audiovizuală care permit verificarea identității părților și garantează securitatea, integritatea, confidențialitatea și calitatea transmisiunii”, scrie, mai exact, în proiectul amintit.

Desfășurarea online a ședințelor de judecată va putea fi solicitată fie prin plângerea contravențională, fie prin întâmpinare, în funcție de partea care cere acest lucru: petent sau intimat.

Odată formulată cererea de desfășurare online a ședințelor de judecată, aceasta nu va mai putea fi retrasă, iar ședințele de judecată se vor desfășura exclusiv prin mijloace electronice.

În cazul în care a fost stabilită judecarea online a unei cauze, toate actele procedurale se vor comunica exclusiv prin intermediul e-mailurilor. De asemenea, audierea martorilor sau a experților se va face, în aceste cazuri, tot online. 

 

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Acesta trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.

 

sursă: Avocatnet.ro

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN