Menu

Deputatul PSD Eugen Neață își periclitează liniștea și intră în luptă cu statul paralel

f_350_200_16777215_00_images_banner1_neata_eugen_10.jpg

 

 

 

 

 

 

Fiindcă nu se mai poate ca România să fie condusă de inși nevăzuți – necunoscuți, avem nevoie de oameni ca Eugen Neață care să își asume, cu demnitate și curaj duse până la riscul pierderii liniștii, lupta cu statul paralel.

Eugen Neață a scris o modificare legislativă prin care spunea că atunci când SRI respinge acordarea unui certificat ORNISS cuiva, să își motiveze decizia. Fiindcă dacă nu o motivează, totul pare a fi un joc politic prin care anumiți oameni sunt blocați în ascensiunea lor spre comanda politică din motive care țin de alte interese. În mod franc, aș spune ceea ce deputatul, din motive de înțeles, evită să o facă, precum că dacă SRI slujește niște interese politice, iar omul care solicită ORNISS are alte interese politice, atunci certificatul nu este eliberat.

Evident, comisiile de specialitate ale Camerei, au respins modificarea legislativă, ridicând suspiciunea că sunt controlate de sistem.

Deputatul nu se lasă și scrie pe Facebook:

”Cum și cine poate opri ascensiunea unui român.

În urmă cu mai mult timp, am inițiat în Parlamentul României o modificare legislativă care urma să corecteze o mare nedreptate ce se poate face unor oameni și un mare abuz pe care unele instituții ale statului îl pot face celor care au nevoie de așa-zisele certificate ORNISS.

Pentru cine nu știe, certificatele acestea sunt necesare celor care ocupă funcții publice înalte, cu acces la documente și informații clasificate. El, certificatul, se acordă sau se respinge în funcție de opinia serviciilor de informații, la cererea instituției angajatoare. Până aici, nimic în neregulă.

Ceea ce se știe mai puțin este că nimeni din cei implicați în acest proces nu este obligat prin lege să-l informeze pe bietul împricinat și să-i aducă la cunoștință personal care sunt motivele respingerii dreptului de a avea acces la informații clasificate și, în consecință, de a ocupa funcția cu pricina.

Este evident că aici este loc de abuz și de nedreptate, dar și de atingere a unor libertăți privind dreptul la informare, dreptul la apărare și altele asemenea.

Nu sunt puține cazurile în care ascensiunea socială a unor oameni s-a frânt sau a fost stopată folosind acest mecanism, al refuzului fără nicio explicație a acestui certificat. Am întâlnit oameni care nu știu nici astăzi motivele reale pentru care serviciile de informații au avizat negativ cererea certificatului ORNISS. Cei mai mulți caută în biografiile lor și ale celor apropiați cu aceeași înfrigurare cu care, în secolul trecut, multă lume încerca să evite să fie acuzată și încarcerată fără niciun motiv.

Procesul de eliberare și de respingere a certificatelor ORNISS trebuie corectat și completat cu acest minim gest de respect pentru persoana implicată. O simplă scrisoare, care să conțină și un motiv asumat al respingerii, n-ar face decât să-i oblige la mai multă responsabilitate pe cei implicați și să elimine o cale de

abuz, deschisă atât de larg celor tentați să frângă ascensiunea unui om. Inițiativa mea a ajuns recent în plenul Parlamentului României cu aviz de respingere de la comisii. Nu comentez motivul acestei recomandări. Am ținut să spun însă, înainte de vot, câteva cuvinte colegilor mei care s-au lăsat prea ușor impresionați de cei obișnuiți să impresioneze când vine vorba despre dreptul elementar de a știi motivele pentru care îți sunt limitate anumite drepturi, cum este cel de a primi un certificat de acces la documente și informații sensibile atunci când ești pe cale să ocupi o poziție mai înaltă în statul român”.

Să sperăm că viitorul politic al lui Eugen Neață nu va fi periclitat de acest act de curaj. Suntem de partea deputatului și îl vom apăra la nevoie. Și îl vor apăra toți ziariștii de bună credință.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN