Menu

Fabrică de pensii pentru falși jurnaliști, la Rm. Vâlcea

f_350_200_16777215_00_images_banner1_pensie_ziaristi.jpg

 

 

 

 

 

 

Uniunile de creație precum Uniunea Scriitorilor sau Uniunea Artiștilor plastici acordă pensii membrilor la valoarea de 50% din pensia obținută în urma anilor de muncă. Se consideră că scriitorii sau artiștii plastici desfășoară a muncă de creație care nu are caracter lucrativ și trebuie răsplătită de stat.

După înființarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, au și pensionarii care au fost gazetari aceleași drepturi.

În principiu, aici se comite o eroare de judecată, deoarece munca în presă este greu de asimilat cu o activitate artistică. În plus, spre deosebire de scriitor sau pictor, ziaristul este plătit cu un salariu pe perioada activității sale.

Ce creație poate exista însă în elaborarea unei știri ? Bine ar fi să nu existe nicio creație.

Ei bine, curg informații că mai ales la Rm. Vâlcea, dar și în alte zone ale țării, cineva dă adeverințe de ziarist celor care vor să își rotunjească pensia fără să fi avut o activitate constantă în presă.

De altfel, Fanatik.ro scrie:

” După ce UZPR a fost inclusă printre uniunile de creatori ai căror membri ieșiți la pensie pot primi o indemnizație echivalentă cu 50% din cuantumul pensiilor, numărul membrilor Uniunii a crescut exponențial fiind primite persoane care nu au lucrat în viața lor ca ziariști.

Politicieni, ofițeri de carieră au fost primiți de-a valma în UZPR primind un supliment consistent la pensiile care, în cazul lor, oricum sunt mari. Acestora li se adaugă persoane cu condamnări penale definitive. Până acum, nicio instituție de control a statului român nu a încercat să remedieze situația”.

Fiindcă aceste jumătăți de pensii suplimentare sunt plătite de la bugetul de stat, există riscul ca să fie acordate fraudulos sume de multe miliarde de lei, iar fondul de pensii să colapseze.

”  Prin această lege, Uniunea s-a transformat într-o afacere în care sunt incluse acum mii de persoane. În lista oficială cu membrii UZPR în 2021, publicată în luna mai, se află 3.299 de persoane, însă chiar Uniunea recunoaște că nu toți sunt în listă fiind invocată protecția datelor personale, celebrul de acum GDPR.

„Întrucât au apărut Reglementările U.E. 679/2016 (privind protecţia datelor personale), care au intrat în vigoare la 25 mai 2018, acest tabel mai poate fi vizualizat, dar pentru a putea menţine o evidenţă a membrilor UZPR pe această pagină publică, este necesar avizul fiecăruia, individual, conform modelului anexat. Consimţământul îl puteţi trimite fizic, prin Poșta Română, sau scanat, prin poșta electronică, pe adresele de secretariat”, se arată pe site-ul UZPR, la secțiunea „Membrii UZPR”, a scris Fanatik.ro în urmă cu ceva timp.

Am semnalat personal această situație Ralucăi Turcan, ministrul Muncii și Asigurărilor Sociale care a spus că va studia problema. Am discutat în acest sens cu mulți politicieni de vârf, dar nu s-a întâmplat nimic.

Se apre că toată lumea se teme de reacția ziariștilor, dar cred că pot da asigurări că ziariștii adevărați nu pot fi fericiți cu astfel de practici.

Cred că este caz de procuratură, fiindcă unii vor pensie suplimentară fiindcă, spun ei, au scris pe Facebook.

Voi reveni.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN