Menu

Vom avea succes vreodată?

f_350_200_16777215_00_images_George.jpg

 

 

 

 

 

 

Așa este că v-ar plăcea să știți prin ce se deosebesc românii de bulgari, maghiari, italieni, francezi, englezi ? Ori prin ce se deosebesc între ei francezii și englezii ? Ori, în genere, care sunt deosebirile psihologice între popoare ?

Dacă am cunoaște aceste deosebiri, ne-ar fi mai ușor să înțelegem drumul pe care au luat-o unii și alții, geopolitica ar fi mai simplu de priceput, iar viitorul, mai lesne de prevăzut.

Problema este că psihologia popoarelor se arată ca o disciplină care a avut câteva realizări la începutul secolului XX, apoi a murit de moarte bună. Au compromis-o naziștii, cu ideile lor demente despre supremația arienilor, iar astăzi, progresismul și a sa corectitudine politică au îngropat poate definitiv aceasă ramură a psihologiei.

Unii consideră că a surprinde deosebirile psihologice între popoare înseamnă a arăta că nu suntem egali. Ce prostie! Suntem egali, firește, dar nu suntem identici.

Ca să nu mai lungesc vorba, voi face aici un rezumat al unor lucrări semnate de savantul român Constantin Rădulescu – Motru în prima jumătate a secolului trecut. Este vorba despre ”Psihologia poporului român” și de ”Sufletul neamului nostru. Calități bune și defecte”.

Despre psihologia noastră au mai scris și alții, cel mai cunoscut fiind Dumitru Drăghicescu, iar lucrarea sa ”Din psihologia poporului român” (1907) este cea mai citită. Au mai scris P.P. Negulescu, Cioran, Ralea, iar acum vreo doi, trei ani a apărut la Cluj – Napoca o vastă lucrare intitulată ”Psihologia poporului român” (Daniel David) atât de tehnică și amănunțită încât nu sesizează pădurea din cauza copacilor.

Dintre toți, cel mai mult îmi place Constantin Rădulescu – Motru.
Să vedem ce spune.

 

Citiți continuarea articolului AICI.

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK