Menu

Eugen Neață (PSD): ”Este o experiență minunată să faci reguli care ajută la îmbunătățirea vieții”

f_350_200_16777215_00_images_banner1_neata_eugen_10.jpg

 

 

 

 

 

În cadrul unui serial de interviuri în care am adresat aceleași întrebări mai multor candidați de pe listele parlamentare, publicăm astăzi dialogul cu deputatul PSD de Vâlcea Eugen Neață. Răspunsurile sale pertinente și la obiect chiar merită un vot.

- Cred că nu toți românii înțeleg care este statutul parlamentarului și ce rol are el în democrație. Aș fi recunoscător dacă dialogul ar pleca de la rugămintea de a face câteva precizări în acest sens.                  

Parlamentarul nu este doar un ales al cetățenilor. Mai exact, nimeni nu poate fi parlamentar fără să fie ales, dar parlamentarul este, începând cu prima lui zi de serviciu, un om al legilor, în primul rând. De aceea, parlamentarii ar trebui să aibă ori o pregătire profesională în domenii juridice, ori o preocupare specială pentru reguli și știința reglementării. N-ar fi rău să aibă chiar și niște priceperi în acest sens. Nu trebuie să fii absolventul unei facultăți de drept pentru a participa la procesul legislativ care are loc în Parlamentul României, dar nu ai ce căuta acolo dacă nu nu te interesează acest proces, pentru că în orice parlament din lume se fac legi, nu altceva. Legi care să modernizeze statul și să facă viața mai bună pentru cetățenilor săi.            

- Considerați că parlamentarii români pot fi împărțiți și pe alte criterii decât cele politice ? De pildă: curajoși/ fricoși, harnici/mai puțin harnici, naționaliști/ mondialiști etc.  

Parlamentul României este un for reprezentativ al poporului român. El conține probabil toate categoriile pe care le-ați enumerat și multe altele, la care nu v-ați gândit acum. Faptul că, politic, suntem acolo oameni de mai multe ideologii derivă chiar din votul românilor, care este unul politic. Același mecanism decide însă o prezență mult mai diversă decât atât. Partidele au ele însele criterii de listare a candidaților. De pildă, cele legate de sex, de vârstă. Parlamentul este și o adunare națională a diversității noastre ca popor. Cred că nu curajul și hărnicia sunt trăsăturile care ajung să conteze în această discuție, ci spiritul progresist al celor care se adună în acest for pentru a moderniza și a dezvolta țara prin legi clare și eficiente.  

f_350_200_16777215_00_images_banner1_neata_11.jpg

- Cum apreciați dezbaterile parlamentare ? Oferiți-ne o viziune personală asupra lor.  

Evident că cele mai aplicate sunt dezbaterile din comisii. După cum știți, sunt un deputat cu o bogată activitate legislativă. Am identificat multe subiecte de interes vâlcean și național, le-am documentat și am redactat inițiative legislative care îmbunătățesc viața oamenilor, care ajută la creșterea afacerilor și la protejarea mediului, ca să dau câteva exemple. Cele mai atractive dezbateri pe inițiativele mele legislative au avut loc în comisii, acolo unde vorbitorii rămân în subiect, fără prea multe considerente politice. Bine, eu am avut și inspirația să-i aduc la Vâlcea pe cei din comisii, să vadă ce e cu poluarea remanentă de pe platforma chimică și să înțeleagă că oamenii care au trăit peste treizeci de ani în acest mediu trebuie să se poată pensiona cu doi ani mai devreme, fără penalități. Comisia a dezbătut aici, la Vâlcea, ideea pensionării anticipate fără penalități și a votat inițiativa mea în anul 2017. Vâlcenii au numit această realizare Legea Eugen Neață și, începând de luna aceasta, ea se aplică și pentru Berbești, tot la inițiativa mea. Dezbaterea acestei legi în comisia adusă la Vâlcea, a fost cea mai bună dintre sutele de dezbateri la care am participat.  

- În următorii patru ani, vor exista, firesc, noi provocări în fața Legislativului. Vă rog să încercați o prospectare a noutăților care pot să apară.  

Procesul legislativ care are loc în Parlamentul României trebuie să vină în întâmpinarea proiectului  de dezvoltare și de modernizare a României. Oamenii cu care mă întâlnesc îmi spun că nu mai au răbdare să aștepte, că treizeci de ani care au trecut de la revoluție sunt deja prea mult timp. Procesul legislativ este marcat și el însă de evoluția greoaie a mentalităților românești, ceea ce ne ține încă destul de departe de țintele la care sperăm. Cred însă că în următorul Legislativ lucrurile se vor precipita, animate fiind și de dimensiunile pe care le-au luat crizele acestei perioade, cea sanitară, cea economică și, probabil, cea financiară. Crizele pot fi o mare oportunitate și sper ca viitorul Parlament și viitorul Guvern să-și propună împreună să profite de acest moment greu pentru a spori investițiile publice, dând o șansă României să facă un bun salt economic și social. Partidul Social Democrat este pregătit pentru un astfel de moment.  

- Cum trăiește un parlamentar, care sunt avantajele și dezavantajele acestui statut atât de mult râvnit ?  

După cum știți, am lucrat toată viața în slujba oamenilor, a comunităților și a regulilor pe care acestea le aplică pentru a funcționa. Am parcurs acest drum de la cel mai de jos nivel al său și până la cele mai înalte demnități. Mi-a plăcut să fac această meserie și o continui acum din perspectiva de deputat. În trecut am aplicat legi făcute de alții, de patru ani de zile fac eu însumi legi în baza zecilor de ani de experiență în aplicarea legii. Avantajul este deplin, din această perspectivă. Este o experiență minunată să faci reguli care ajută la îmbunătățirea vieții. Dar, ca și în meseria mea anterioară, acest lucru îți cere tot timpul pe care îl ai la dispoziție. Și al tău, și al soției tale, și al fiicei tale, bineînțeles. Mă bucur de sprijinul tuturor și nu sufăr din cauza aceasta, dar trebuie să mărturisesc că a fi parlamentar este extrem de solicitant. Am însă un spirit militar, de luptător, și nu mă plâng de această fantastică provocare din viața mea. Dimpotrivă. Pentru mine să trăiești înseamnă să muncești.  

- Sondajele nu dau prea multe procente Parlamentului în încrederea românilor. Se înșală oamenii ?  

Oamenii exprimă ceea ce aud. Nu există mijloc de comunicare publică, de la cele mai simple și până la vectorii principali de imagine care sunt ocupanții celor mai înalte demnități din stat, care să nu își mascheze propriile neputințe cu afirmația că Parlamentul României este cel mai greșit și mai criminal de pe pământ. Nu sunt puțini cei care sugerează tot felul de operațiuni până la eliminarea definitivă a acestei instituții, prima în orice democrație. Când ți se spune acest lucru timp de decenii de la niveluri atât de înalte și nimeni altcineva, de mare încredere, nu îți spune la ce folosește un parlament, nu te înșeli, ci ești manipulat. Mă gândesc că există cineva care se bucură și beneficiază de această manipulare zi de zi.  

f_350_200_16777215_00_images_neata_eugen_balea_a.jpg

- Se spune în presa locală, permanent, că parlamentarii trebuie/ pot să facă ceva pentru județul lor. Este bine pusă problema ?  

Eu chiar acest lucru l-am făcut în ultimii patru ani. Am cules de la comunitatea vâlceană idei de inițiative legislative cu efect local și național, le-am documentat și le-am transformat în inițiative legislative care își fac efectul chiar acum când vorbim. Una dintre ele este supranumita Lege Eugen Neață, a pensionării anticipate cu doi ani, fără penalități. Alta este aceea care face posibile investițiile antreprenorilor în zonele turistice montane. Și pentru aceasta am adus pe Valea Lotrului comisia de profil. La fel am făcut pentru continuarea exploatării calcarului la Costești și pentru reînființarea exploatării piscicole de pe lacul Brădișor, închisă printr-o reglementare cu mulți ani în urmă. Am documentat acest lucru și am găsit că în Uniunea Europeană funcționează aceste ferme și pe lacurile care sunt sursă de apă potabilă. Uneori, noi românii, suntem mai catolici decât toată lumea, cum se spune! Ah, o inițiativă legislativă pe care am depus-o recent se referă la reglementarea activității de dezmembrare a autovehiculelor vechi. Ideea mi-a fost dată de ziaristii vâlceni exasperați de ceea ce se vede pe drumurile din județ.  Legea se aplică însă în toată țara, chiar dacă ideea a plecat de la Vâlcea și a fost inițiată de mine în Parlamentul României.  

- Considerați că presa locală poate sprijini activitatea unui parlamentar ? Cum, prin ce mijloace ?  

Un parlamentar are la dispoziție toate mijloacele de comunicare. Nu toate pot însă participa la dezbaterea publică cum o pot face mijloacele de comunicare tradiționale, televiziune și presa scrisă. Atunci când vrea, mass-media poate iniția ea însăși dezbateri pe teme de legislație necesară bunului mers al societății locale și naționale, ca un terț echidistant care poate aduce la aceeași masă politicieni, parlamentari, intelectuali și alte categorii profesionale. Este ceea ce lipsește în comunitatea noastră vâlceana și cred că toată lumea ar aprecia o contribuție echidistantă a presei locale la organizarea unor mari dezbateri.   

- Care sunt principalele idei cu care vă prezentați în fața oamenilor în această campanie electorală ?  

Noi suntem Partidul Social Democrat și suntem dedicați, cum știți, bunăstării majorității românilor. Avem în trecutul nostru istoric câteva programe electorale cu care am reușit să ducem întreaga populație a României la un nivel mult mai înalt de venituri, printr-o creștere economică susținută. Nu știu de ce adversarilor noștri politici nu le iese niciodată acest lucru. Acesta este principalul nostru obiectiv politic și principalul avantaj competitiv pe care îl avem în această campanie electorală. Avem un program de guvernare foarte clar, care arată cum se poate realiza creșterea bunăstării tuturor chiar în regim de criză sanitară, economică și financiară. Invit pe toată lumea să răsfoiască programul nostru și să-și amintească de faptul că proiectul prezentat de noi data trecută a fost îndeplinit în cele mai mici amănunte.  

- Ce vă reproșează în principal oamenii în campanie ?  

Dialogul cu oamenii în general și cel cu electoratul în mod particular sunt bune prilejuri de autoevaluare și de reglaje fine pentru orice partid care se respectă. Am trecut în ultimul an prin schimbări importante, multe dintre ele fiind determinate de exprimările publice ale membrilor și ale votanților noștri. Scorul obținut la alegerile locale a arătat că suntem prima opțiune pentru vâlceni. După observațiile mele, cred că suntem prima opțiune și în plan național. Românii par îngrijorați de nesiguranța arătată în  acestă criză de guvernarea liberală și nu par dispuși să accepte această guvernare în continuare. Criza sanitară a scăpat complet de sub control, n-aș vrea să intru mai mult în amănunte pe această temă. Ați văzut tragedia de la Piatra Neamț! Acesta este și reproșul public pe care l-am primit continuu în acest an. Că nu grăbim lucrurile pentru a reveni la guvernare. Ne apropiem însă cu pași rapizi de ziua de 6 decembrie, atunci când vom rezolva împreună și această dorință.  

- Dacă veți obține mandatul, peste patru ani veți avea curajul să spuneți că v-ați făcut datoria față de România ?  

Datoria față de România a unui parlamentar este să facă legi noi și să contribuie la îndreptarea celor vechi. Țara nu se poate moderniza și nu se poate dezvolta în mod durabil decât pe temelia acestor reglementări naționale. Tot cu ajutorul regulilor, ne putem integra mai bine și mai profund în Uniunea Europeană și ne putem plasa mai aproape de vârful civilizației umane. Acest lucru a fost misiunea mea în mandatul care se încheie și mi-am îndeplinit-o în mod substanțial. Peste patru ani, sentimentul de datorie împlinită pe care îl trăiesc acum va fi și mai puternic, și mai util vâlcenilor care m-au trimis în Parlamentul României.

Vă mulțumesc.

Gheorghe Smeoreanu

Comandat de: Partidul Social Democrat Vâlcea; Realizat de: SC Smeoreanu Press SRL; CMF: 11200020

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK