Menu

Ștefan – Ovidiu Popa (PSD): ” Cei care demonizează Parlamentul au un obiectiv murdar și periculos”

f_350_200_16777215_00_images_banner1_popa_ovidiu_int_1.jpg

 

 

 

 

 

 

În cadrul unui serial de interviuri în care am adresat aceleași întrebări mai multor candidați de pe listele parlamentare, publicăm astăzi dialogul cu deputatul PSD de Vâlcea Ștefan – Ovidiu Popa. Urmăriți, vă rog, răspunsurile sale surprizătoare și solid argumentate).

Cred că, din păcate, nu toți românii înțeleg care este statutul parlamentarului și ce rol are el în democrație. Aș fi recunoscător dacă dialogul ar pleca de la câteva precizări și lămuriri în acest sens.

Potrivit principiului separației si echilibrului puterii în stat, în cadrul democrației constituționale, parlamentul exercită puterea legislativă. Parlamentul are un rol major în crearea, expunerea, orientarea și direcționarea evoluției societății democratice. Titularii suveranității, și anume cetățenii acestui stat, aleg în numele lor, separat pe circumscripții electorale, persoane competente și demne de încredere care trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor fiecăruia dintre ei și care să știe să utilizeze puterea încredințată. Mandatul parlamentar este, juridic vorbind, o funcție publică al cărei conținut este predeterminat prin lege, titularii acestuia fiind învestiți prin alegeri. Este, așadar, cea mai înaltă formă de manifestare a democrației. Totodată, fiecare parlamentar reprezintă națiunea în întregul ei, motiv pentru care în exercitarea mandatului parlamentarii sunt, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, în serviciul poporului.

f_350_200_16777215_00_images_banner1_popa_ovidiu_int_2.jpg

Considerați că parlamentarii români pot fi împărțiți și pe alte criterii decât cele politice? De pildă: curajoși/ fricoși, harnici/mai puțin harnici, naționaliști/ mondialiști etc?

Ținând cont de rolul pe care ar trebui să îl îndeplinească un parlamentar, și anume acela de a acționa în interesul cetățeanului, ar fi ideal ca aceștia să nu poată fi împărțiți și pe alte criterii decât cele politice. Însă, analizând activitatea unora dintre persoanele care au ocupat această funcție până în prezent, cu dezamagire pot afirma că am remarcat și parlamentari fricoși, egoiști sau mânați de interese personale în detrimentul interesului românului, persoane care trebuie obligatoriu să dispară de pe scena politică. Funcția de parlamentar reprezintă o uriaşă responsabilitate, iar oamenii care o ocupă trebuie să fie exemple de conduită morală și profesională, să fie dornici să facă bine celor pe care îi reprezintă și care i-au învestit cu încredere.

Cum apreciați dezbaterile parlamentare ? Oferinți-ne o viziune personală asupra lor.

Consider că dezbaterile parlamentare pentru acest scrutin sunt deopotrivă agresive și subiective. Unii dintre pretendenții la un post de parlamentar au uitat că ne aflăm într-o perioadă de criză sanitară în care principala noastră prioritate ar trebui sa fie sănătatea cetățenilor României.

De asemenea, nu se aduc suficient în discuție consecințele pandemiei de coronavirus, mai exact faptul că a produs un șoc major pentru economia naţională și mondială, cu efecte negative pentru situația materială a fiecărui român și viața de zi cu zi a acestuia. Aș vrea ca dezbaterile parlamentare din această perioadă să fie axate pe măsurile bugetare și politice pe care să le adoptăm pentru a spori capacitatea sistemelor de sănătate și pentru a le oferi ajutor cetățenilor și sectoarelor afectate în mod deosebit. E esențial să venim cu soluții concrete pentru prezent și pentru viitor, nu să vorbim despre trecut.

Personal sunt interesat și aduc în dezbatere probleme precum realitatea obiectivă a zilelor noastre, modalitățile prin care pot fi atenuate efectele negative ale pandemiei, cum poate fi crescut nivelul de trai al populației și măsurile de mobilizare ce pot fi dispuse pentru a proteja vieţile românilor.

În următorii patru ani, vor exista, firesc, noi provocări în fața Legislativului. Vă rog să încercați o prospectare a noutăților care pot să apară.

Cu siguranță vor aparea noi provocări, însă acestea sunt destul de dificil de prevăzut cu exactitate, pentru că totul e condiționat de dinamica socială și economică a anilor care vor urma. Însă e cert că avem nevoie de legislație și politici publice adaptate vremurilor în care trăim, e important să ținem pasul cu procesul european de modernizare continuă și tehnologizare din toate sferele de activitate, de la economie până la agricultură, și, bineînțeles, în sănătate și educație.

De asemenea, e necesară îmbunătățirea coordonării și consolidarea capacității administrative a autorităților și a agențiilor implicate în punerea în aplicare a legislației UE, în special în ceea ce privește gestionarea apelor și a deșeurilor, precum și în multe alte sfere de activitate instituțională. Acționând în aceste direcții vom avea baza necesară pentru progres, pentru o societate în care românii trăiesc în prosperitate și au siguranța zilei de mâine.

f_350_200_16777215_00_images_banner1_popa_ovidiu_int_3.jpg

Cum trăiește un parlamentar, care sunt avantajele și dezavantajele acestui statut atât de mult râvnit?

Trăim în aceeași țară, deci trăim la fel. Comparativ cu alte situații profesionale, a fi parlamentar înseamnă însă a avea un program complex de lucru. Lumea știe de activitățile în plen ale Parlamentului României și își închipuie că acestea sunt toate obligațiile noastre. Nu este adevărat. Lucrăm în comisii, unii dintre noi chiar în mai multe. Ne întâlnim deseori în grupuri parlamentare și alte grupuri de dezbatere. Suntem antrenați în activități de comunicare internațională. Apoi, sunt zilele petrecute în teritoriu, cum le numește presa. Întâlniri cu cetățenii, participări la evenimente locale, întâlniri de partid și cu instituții județene interesate de sprijinul parlamentarilor. Avantajele și dezavantajele vieții de parlamentar sunt ușor de intuit citind acest șir de obligații profesionale, politice și cetățenești.

Sondajele nu dau prea multe procente Parlamentului în încrederea românilor. Se înșeală oamenii ?

Opiniile oamenilor sunt în strânsă relație cu informațiile pe care le primesc. Procentele sunt scăzute pentru că mulți dintre cei aflați la vârful statului au cultivat neîncrederea în Parlamentul României. Ultimii doi președinți ai României, actualul și cel dinainte, și-au făcut un scop din a acuza pe parlamentari de toate relele României, manipulând opinia publică. Amândoi au condus având propriul guvern, cel care ar trebui să răspundă pentru tot ceea ce face, nu Parlamentul care este pus acolo să reglementeze, nu să asfalteze. Cei care demonizează parlamentul unei țări mai au un obiectiv, mult mai murdar și mai periculos, care ține de punerea la îndoială a democrației, după cum știți. Imaginea îndoielnică a Parlamentului României este un adevăr și poate ar trebui ca Parlamentul însuși să facă mai mult pentru a informa complet, corect și atractiv populația cu ceea ce face de-a lungul timpului.

Se spune în presa locală, permanent, că parlamentarii trebuie/ pot să facă ceva pentru județul lor. Este bine pusă problema?

Parlamentarii sunt aleși ca reprezentanți ai unor colectivități și ai unor regiuni. În cazul nostru, suntem aleși doar de vâlceni, adică de locuitorii din această regiune geografică. În același timp, noi venim aici la fiecare sfârșit de săptămână tocmai pentru a descoperi noi subiecte de acțiune parlamentară, multe dintre ele cu specific local. Acest mecanism arată că acțiunea unui parlamentar se coordonează permanent cu nevoile locale. Sunt legi noi și amendamete la legi mai vechi la care am participat ca urmare a acestei comunicări cu vâlcenii. Mai sunt și acțiunile de susținere a intereselor instituțiilor locale care mi-au cerut sprijinul. În concluzie, suntem parlamentari de Vâlcea și trebuie să sprijinim prin munca noastră această comunitate în primul rând.

Considerați că presa locală poate sprijini activitatea unui parlamentar? Cum, prin ce mijloace?

Un mijloc este presa însăși, audiovizual, print sau on-line. Nu știu dacă presa locală trebuie să facă altceva decât poate face presa în general, adică să informeze corect populația despre activitatea parlamentului și despre parlamentarism în general, tocmai pentru a zădărnici activitatea celor care discreditează democrația prin prezentarea deformată a activității parlamentarilor români. Problema este că o parte din presa, locală sau națională, nu prea face acest lucru, din apetitul pentru senzațional, dar și din alte cauze care o duc spre prezentarea tendențioasă a faptelor, și poate avea de suferit ea însăși pe măsură ce scade încrederea în democrație și în parlamentarism.

Care sunt principalele idei cu care vă prezentați în fața oamenilor în această campanie electorală?

Noi ne-am concentrat întreaga comunicare pe valoarea de bine. Continuăm acest mesaj definindu-l ca bună-guvernare, ca bunăstare pentru oameni, ca bune practici politice și sociale. Oamenii ne-au votat într-un număr copleșitor pentru că am promovat aceste valori la alegerile locale și o vom face și în această campanie. Speranțele tuturor se îndreaptă către revenirea la guvernare a social-democraților români. Guvernarea noastră a echivalat mereu cu creșterea economică, și implicit cu creșterea nivelului de trai al românilor, iar acesta este un fapt cert, demonstrat statistic.

Ce vă reproșează în pricipal oamenii în campanie ?

Că nu facem mai mult și mai repede pentru îndepărtarea actualei guvernări toxice și insensibile la nevoile populației de la cârma țării. Evident că cei mai mulți înțeleg acum că fără votul lor este greu să stopăm ceva și să ne asumăm situația grea prin care trecem.

Dacă veți obține un nou mandat, în ce termeni credeți că ar putea fi apreciată activitatea dumneavoastră de parlamentar la finalul acestuia? S-ar putea spune că v-ați făcut datoria față de România și față de cetățenii acesteia?

Prioritatea mea va rămâne, în continuare, într-un nou mandat, promovarea inițiativelor care aduc soluții concrete pentru prosperitatea românilor. Politicile sociale și economice ale PSD au dovedit, de-a lungul timpului, că sunt răspunsul pentru dezvoltarea și modernizarea României, astfel încât toate categoriile socio-profesionale să aibă parte de o viață demnă, iar generațiile care vin să beneficieze de cele mai bune condiții pentru a-și construi un viitor de succes.

Vă mulțumesc.

Gheorghe Smeoreanu

Comandat de: Partidul Social Democrat Vâlcea; Realizat de: SC Smeoreanu Press SRL; CMF: 11200020

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK