Menu

Racordarea la gaze și lumină, gratuită (și nu prea) pentru persoanele fizice

f_350_200_16777215_00_images__2017_04aprilie_Gaze-racordare.jpg

 

 

 

 

 


Cei interesați să se racordeze fie la rețelele de gaz, fie la cele de energie electrică vor putea face asta gratuit, companiile distribuitoare fiind cele care vor suporta, pe viitor, aceste costuri, potrivit unei declarații a secretarului de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Niculae Havrileţ.

Mai exact, secretarul de stat, citat de agerpres.ro, transmite că firmele de distribuție a energiei electrice și a gazelor vor suporta costurile legate de racordarea la reţea a noilor clienţi, acestea regăsindu-se, ulterior, în factura consumatorilor, însă fără să depășească 1% din tariful de distribuție.

“Este vorba despre toţi consumatorii casnici şi unii non-casnici. Costurile de racordare vor fi suportate de operatorul de distribuţie, dar el are posibilitatea să le includă în planurile de investiţii anuale, care în final se vor transfera în tarifele de distribuţie, prin socializare”, a spus Niculae Havrileţ.

Reprezentantul ministerului a mai transmis și că ”valoarea este foarte mică. S-a făcut un calcul, o estimare, iar tariful de distribuţie creşte aproape nesemnificativ. Este vorba de zero şi ceva la sută, sub 1%. Este o măsură bună, pentru ca toţi consumatorii, inclusiv cei din categoria vulnerabililor, să aibă posibilitatea să fie racordaţi şi să beneficieze de acest serviciu”.

Acesta a transmis că măsura racordării gratuite se va aplica nu doar atunci când vine vorba despre sistemele de furnizare a gazelor naturale, ci și în cazul rețelelor de electricitate.

Măsura anunțată recent este deja controversată, deoarece costurile cu noile racordări la rețeaua de gaze, pe care vor trebui să le suporte toți consumatorii în facturi, se vor ridica, potrivit lui Răzvan Nicolăescu, fost ministru al Energiei şi expert în domeniu, citat tot de agerpres.ro, la câteva milioane de euro, acesta criticând dur măsura.

 

sursa Avocatnet.ro

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN