Menu

Prostia cu ”atrasul investitorilor” pe înțelesul tuturor

f_350_200_16777215_00_images_banner1_cutia_milei.jpg

 

 

 

 

 

 

Printre cele mai idioate idei din conștiința făcută varză a poporului român este că primăriile ar trebui ”să atragă investitori”.

Dracul l-ar lua pe un primar dacă ar lua de bună ideea și s-ar apuca să negocieze cu vreo firmă să o ”atragă” în localitatea lui. Ar fi DNA la ușă în secunda doi.

Ce e drept, un investitor care vrea să vină, merge și la primărie, se interesează de taxe și impozite, de utilități, de planurile de dezvoltare pentru viitor. Merge el la primărie, nu îl aleargă primarul prin Europa.

Dar și primarul poate face ceva și anume să aibă un oraș cu spor demografic, cu învățământ profesional, dual, să dea avizele cu celeritate și alte mici chestii. Panseluţele contează pentru investitori, numai idioţii de pe aici au impresia că frumuseţea locului şi fericirea cetăţeanului extrasă din simţul estetic nu contează. Nişte cretini.

Investitorul, dacă e unul mare, își trimite echipa să facă un studiu, să coreleze indicatori precum: transporturile, vecinătăţile, sistemul sanitar, sistemul şcolar, tradiţia economică, piramida vârstelor, structura forţei de muncă, emigraţia şi imigraţia, vremea etc. etc. Nu are treabă cu primăria.

Chinezul face altfel, că de aia se spune că e comunism. Face studiul el, vede ce îi trebuie în zonă, face proiectul până la nivel de vopseaua de pe clădirea sediului, îl aprobă în Marea Adunare Populară şi îl pune pe net. Ştiu că spun, că am discutat acolo cu ministrul lor care se ocupă cu asta, adică am vorbit faţă la faţă şi apoi la televiziunea din Beijing.

Problema este că dacă vrea cineva la fel, să îl dezgroape pe Ceauşescu.

Problematică dezvoltării locale şi regionale este atât de complexă încât chestiunea cu ”atrasul” nu funcționează conceptual, merge cel mult ”favorizează”, dar și aici e riscant și nu e nici rolul legal al administrației să favorizeze.

Există firme într-o localitate ? Dacă da, cum să se bage primarul să aducă peste ele concurența ? Nu ar fiu el penal și trădător ? Nici măcar primarii comuniști nu făceau asta, dar aici e altă mâncare de pește.

Deci nu mai stați cu mâna întinsă la primărie decât dacă aveți dizabilități care sunt compensate financiar.

Gata, leneșilor, ați înțeles ?

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK