Menu

Ce trebuie să faci pentru a obține bani de bonă pentru copiii tăi

f_350_200_16777215_00_images__2017_04aprilie_Bona.jpg

 

 

 

 

 

Duminică, 31 mai, va intra în vigoare legea ce permite părinților să ceară de la primărie bani de bonă pentru copiii mici. Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, de lunea viitoare, părinții pot începe demersurile pentru a afla dacă și cum pot primi bani de bonă.

Părinții interesați să ceară banii de bonă, în baza Legii 35/2020, trebuie să ia legătura cu reprezentanții primăriei din localitate. Asta deoarece acordarea ajutorului este decisă la nivel local - primăria alocă bani la bugetul local pentru ajutorul de bonă și tot ea stabilește o metodologie locală pentru aplicarea legii.

Teoretic, până duminică, autoritățile locale ar trebui să emită o hotărâre de Consiliu Local cu metodologia specială de aplicare a Legii 35/2020. Însă, dacă NU se alocă și fonduri la bugetul localității, părinții NU pot cere ajutorul de bonă.

 

Documentația de care ai nevoie
Ajutorul pentru plata bonei se acordă, potrivit Legii 35/2020, în baza unei documentații depuse la primărie, la serviciul public de asistență socială al primăriei, iar dreptul la bani se aprobă prin dispoziție a primarului în cel mult 60 de zile de la depunerea dosarului.

Documentele necesare sunt:
• o cerere pentru acordarea ajutorului;
• o copie a documentului de identitate al părintelui care cere ajutorul;
• o copie a certificatului de naștere al copilului/copiilor pentru care se cere ajutorul;
• copia documentului prin care se atestă calitatea de reprezentat legal al copilului/copiilor (dacă e cazul);
• adeverințe privind veniturile nete realizate în ultimele șase luni de membrii familiei, eliberate de angajator ori de Fisc; sau:
• în cazul persoanelor care desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, declarația fiscală prevăzută de lege (declarația unică pentru persoanele fizice);
• în cazul șomerilor, documentele de la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă din care reiese calitatea de șomer și faptul că n-au refuzat locuri de muncă;
• copia documentului în baza căruia se desfășoară activitatea de bonă (contractul individual de muncă al bonei, ce este încheiat cu firma care a angajat-o să presteze serviciile, sau documentul din care reiese că bona lucrează ca persoană fizică autorizată).

Dispoziția se comunică în 10 zile lucrătoare de la emitere, iar banii se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii, însă nu înainte ca bona să înceapă efectiv munca.
Ulterior, părintele trebuie să depună, din 6 în 6 luni, o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că este eligibil în continuare pentru a primi banii de bonă. Totodată, dacă apar schimbări la situația în care se află familia, acestea trebuie anunțate primăriei în cel mult 10 zile.

 

Cine poate cere ajutorul
Banii de bonă pot fi ceruți de părinții care au copii care n-au împlinit încă 6 ani, dacă aceștia nu se duc nici la creșă, nici la grădiniță. Dar părinții NU pot cere banii dacă au refuzat un loc la creșă/grădiniță sau dacă și-au retras copilul de la creșă/grădiniță.

Ajutorul lunar se acordă dacă venitul lunar net pe membru de familie este de cel mult 3.500 de lei (bani care ajung efectiv în mâinile părinților, fără să intre la socoteală taxele pentru venituri). Pentru a calcula venitul lunar net, se ia în calcul media venturilor nete din ultimele șase luni. Ajutorul efectiv este între 250 și 710 lei, în funcție de veniturile familiei.

Ajutorul se acordă persoanelor care au domiciliul în România, dacă sunt angajate cu contract de muncă, dacă obțin venituri independente sau dacă sunt șomere (indiferent dacă primesc sau nu ajutorul de șomaj).

Există și situații ce nu permit acordarea banilor de bonă. De exemplu, dacă au restanțe la plata impozitelor pe clădire, teren, mașină.

 

sursa: Avocatnet.ro

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK