Menu

Scurte comentarii la un viral despre ”cultura ambalajului”. Pandemia ne va schimba viața ? Ce credeți ?

f_350_200_16777215_00_images_banner1_coronavirus_gripa_spaniola.jpg

 

 

 

 

 

 

Un text viral pe net, ajuns la mine fără semnătură, este pe cât de frumos, pe atât de fals. L-am comentat pe loc și sunt curios dacă îmi dați sau nu dreptate.

xxx

"S-ar putea să trăim vremuri istorice!

Nu cred. În istoria civilizaţiei umane au existat sute de crize epidemiologice, unele au provocat decesul a peste 50 % din populaţie, dar viaţa a mers înainte.

Covid19 o să pună pe pauză Cultura Ambalajului. Aparențele n-o să mai reprezinte mai nimic o lungă perioadă de timp. Asta pentru că nu o să mai fie suficienți bani ca să le întrețină și nici suficiente poziții sociale. O să se întoarcă ierarhiile sociale cu susul în jos.

Nici acest lucru nu mi se pare adevărat. După fiecare criză majoră, societatea şi-a reluat obiceiurile hedoniste augumentându-le. Aşa s-a întâmplat după războaie, prohibiţie, ciumă, holeră.

Covid19 o să demonstreze că degeaba ai dat 200 de euro pe un tricou și 700 de euro pe o pereche de adidași ca să fii validat social... stând în casă, nu te mai vede nimeni, în afara aragazului care râde de tine că ești bătut în țeastă și habar n-ai să-l aprinzi și a frigiderului care râde de tine că plătești mai mult pentru o pereche de adidași decât pentru produsele alimentare din el.
O să demonstreze că un autoturism a fost conceput ca să îți faciliteze deplasarea din punctul A, în punctul B, nu ca să fii tu validat social... dacă nu-i nimeni pe străzi, cui îi mai pasă de Porsche-ul tău?

Cât va funcţiona starea de urgenţă, aşa stau lucrurile, într-adevăr, dar a doua zi după ce va înceta, îţi vei pune cele mai bune haine pentru a ieşi pe stradă şi la club, iar dacă ai o maşină bună îţi va face plăcere să ieşi cu ea. Va fi ca atunci când, după o boală grea, te însănătoșești. 

Covid19 o să demonstreze că Smartphone-ul a fost conceput ca să îți ușureze viața, nu ca să faci din smartphone un scop al vieții. Să poți să comunici mai ușor, să poți să îți rezolvi treburile de la serviciu de la distanță, să poți să o vezi pe maică-ta cu un simplu click, chiar dacă e la 300 de km depărtare... nu ca să fii tu validat social că ai ultimul iPhone, care costă aproape cât bugetul tău pe un an pentru hrană și pe care oricum îl schimbi anul viitor, că nu mai e trendy. Și pe care îl folosești pentru aceleași chestii pe care le-ai putea folosi și de pe un smartphone “no name”, de 10 ori mai ieftin.

Observaţia este valabilă doar pentru perioada distanţării sociale. Când se va încheia, dorinţa de a demonstra că eşti special va fi şi mai mare tocmai pentru că o scurtă vreme a fost ţinută în frâu. Frustrarea de acum va fi supracompensată şi vei fi mai exhibiţionist ca niciodată.

Covid19 o să demonstreze că cei care muncesc pe câmp și cei care cresc animale sunt la fel de importanți sau poate chiar mai importanți decât cei care stau în birou și fac calcule în Excel sau decât cei care cunosc limbajul binar și știu să-ți facă un rahat de aplicație mobilă care îți numără gazele intestinale... ai râs ca prostul de primii 2 și i-ai încadrat în “pleava societății”, dar s-ar putea să îți arate că e mai important să știi când se seamănă grâul decât să știi formulele Excel-ului. Când dă foamea în tine, vrei pâine, nu confort!

Ce frumos ar fi să fie astfel, dar e o iluzie. Îţi vei spune că în ziua de azi cerealele şi animalele de fermă sunt supravegheate pe computer, iar dacă societatea s-a salvat este mai ales din cauză că a avut programe bune în limbaj binar. Vei afirma că restul e poezie.

Covid19 o să arate foarte clar că în secolul comunicării, boala secolului este SINGURĂTATEA! Jumătate din locuitorii Parisului și trei sferturi din locuitorii Stockholmului locuiesc singuri. Stând în casă singur non-stop și cu riscul foarte mare de a râmâne șomer, a avut vreun sens să-ți pierzi partenerul de viață, pentru că îl neglijai, stând ca imbecilul câte 14 ore pe zi la muncă, disperat fiind să urci pe scara socială? S-a meritat să îți părăsești partenerul de viață doar pentru simplul motiv că nu evolua și el în ierarhia socială în același ritm cu tine? S-a meritat să îți pierzi prietenii, disperat fiind să aduni cât mai multe bunuri materiale, nemaiavând timp pentru interacțiune socială? Ce faci acum, când scara socială e posibil să aibă alte trepte?

Ieşirea din criză va presupune o relansare economică. Vei munci şi mai mult, vei încerca să urci şi mai repede pe scara socială pentru că ai observat cât de important este să ai resurse. Poate chiar vei fi fericit că, stând singur, nu ai dus grija altuia. Vei descoperi că prietenii, cei puţini, nici măcar nu te-au sunat pe vremea pandemiei şi îţi vei spune că mai bine să nu ai deloc.

Covid19 s-ar putea să demonstreze că popularitatea nu înseamnă nimic. Te mângâie acum, în casă, vreunul din sutele de LIKE-uri pe creștetul capului sau îți aduce un pahar de apă când îți e sete?
Covid19 s-ar putea să demonstreze că, confortul financiar nu înseamnă mai nimic. Stând singură în casă non-stop și uitându-te la pereți, se merita?

Dimpotrivă, acum te uiţi cu invidie mărită la VIP-uri şi exact acum îţi spui că ar fi fost bine să îţi petreci izolarea într-o casă mai bună, cu un confort sporit.

Covid19 s-ar putea să demonstreze importanța compromisului, importanța maleabilității, importanța iertării... Numărul divorțurilor s-a dublat în ultimii 30 de ani, numărul mediu al prietenilor apropiați a scăzut de la 3 la 2, numărul oamenilor care afirmă că nu au niciun prieten s-a triplat, conform statisticilor... e mai ok să fii al nimănui?

Credeţi că cei izolaţi vor deveni filosofi ? Poate doar vor filosofa cum să înşele restricţiile.

Covid19 s-ar putea să fie o mare introspecție!
Covid19 s-ar putea să însemne sfârșitul consumerismului deșănțat (și material și uman). Desigur, pe o perioada limitată de timp.
S-ar putea să însemne reașezarea în fruntea societăților a valorilor umane și spirituale, în detrimentul celor materiale. S-ar putea să arate (cum arată și istoria, de fapt) că bunului material mereu o să i se schimbe prețul și “moneda”: cândva s-a plătit cu slugărnicia, apoi s-a plătit cu sânge, apoi s-a plătit cu libertatea, apoi cu îndeletnicirea, acum se plătește cu creierul și cu viața personală. Cum și cu ce o să mai fie bunul material plătit de acum încolo? Ce parte din tine mai tranzacționezi în schimbul banilor? (dacă e prea filozofică fraza asta, o să o detaliez sunt doar niște sisteme politico-economico-sociale, în fond). S-ar putea să demonstreze încă o dată că banul ar fi trebuit să fie un mijloc, nu un scop.

Acest text este, ca să zic aşa, utopia pandemiei. Repet, istoria arată că după fiecare criză, când oamenii au suferit sau au murit în număr mare, pofta de viaţă şi concurenţa au fost paroxistice. Vechile valori au fost recuperate instantaneu şi exacerbate.

S-ar putea să reliefeze rolul exponențial al familiei. Al partenerului de viață. Al fiului sau fiicei. Al părintelui. Al prietenului. Al vecinului.
Covid19 s-ar putea să fie un cutremur din punct de vedere perceptual. Să schimbe din temelii trei sferturi din actualele percepții. Să reducă drastic pretențiile nejustificate ale fiecărui individ, de la alți indivizi. S-ar putea să apreciezi mult mai mult chestii pe care le-ai avut în trecut și nu le-ai apreciat la momentul respectiv.
S-ar putea să însemne întoarcerea la simplitate și la echilibru.
S-ar putea ca acest Covid19 să te facă să te mulțumești cu mult mai puțin, că nu te mai satură și nu te mai mulțumește nimeni și nimic, de ceva vreme!

Autorul acestui viral are mult bun simţ şi sugerează că ”vinde” o iluzie, folosind permanent sintagma ”s-ar putea”. Nu se va putea deoarece principala lecție pe care o va da pandemia este că banul face selecția. Cei cu bani sunt mai bine izolați, nu sunt nevoiți să iasă din casă, își petrec timpul în spații mai bine dotate, vor beneficia primii de tratament în caz de nevoie (acest lucru se întâmplă deja, existând terapia cu plasmă).

Sau, iarăși, s-ar putea să fie doar imaginația mea de om plictisit de la atâta stat în casă si de la atat fals din jurul meu ! Toata lumea acum isi arată muschiiiii , bai voi chiar sunteti penibili... sincer! Sau de om idealist!
PS. pentru cei atât de imbecili încât să găsească textul ăsta ca pe un afront la adresa lor (că na, trăim în era ofensaților sensibiloși și pufoși): și eu am făcut jumate din tâmpeniile de mai sus!
Dați-vă jos ochelarii de cal și priviți lucrurile fără ipocrizia clasică!"

Un îndemn pedagogic care poate fi folosit oricând, fiindcă e bine să nu ai ochelari de cal. Am încheiat de citit și de comentat rapid acest text frumos și ai naibii de naiv cu părerea de rău că așa ar trebui să fie dar, din păcate, nu va fi.

Gheorghe Smeoreanu

Am ilustrat aceste comentarii cu o fotografie din 1919, din vremea gripei spaniole. Istoria se repetă.

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK