Menu

Din martie, popririle pe conturi vor putea fi ridicate instantaneu

f_350_200_16777215_00_images_Conturi_blocate.jpg

 

 

 

 

 

Aplicația e-Popriri urmează să fie pusă în funcțiune în cursul lunii martie, conform declarațiilor Mirelei Călugăreanu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Aplicația va automatiza înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie și să se ridice în timp real, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.

La începutul lunii februarie 2020 s-au făcut o serie de modificări la Codul de procedură fiscală, care erau necesare pentru activarea aplicației.

Prin aplicația e-Popriri, se va face un schimb rapid de informații între Fisc, entitățile din subordinea sa și bănci. Aplicația va fi folosită de o direcție specializată a Fiscului pentru:

• gestionarea centralizată a informațiilor legate de înființarea popririlor de către organele fiscale centrale, inclusiv suspendarea, continuarea și ridicarea popririlor generate prin aplicație, dar și actualizarea sumelor rămase de recuperat pentru care s-au înființat popriri;
• centralizarea datelor la nivel național, astfel încât informațiile deținute de părțile implicare, Fisc și bănci să fie în concordanță;
• obținerea de rapoarte, la nivel central, referitoare la stadiul sumelor aferente popririlor înființate.

Încă din vara anului 2017, popririle bancare se comunică băncilor printr-un mecanism de procesare masivă. Practic, Fiscul a pus la dispoziția instituțiilor de credit o platformă specială pentru asta. Însă problema este că fiecare bancă virează sumele pentru care există popriri, fără să știe despre sumele deja virate de către alte instituții de credit.

În multe cazuri, situația aceasta duce la reținerea din conturile datornicilor a unor sume mai mari decât cele pentru care există popriri, iar rezolvarea vine destul de greu.

Sursă: Avocatnet.ro

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK