Menu

Ați știut ce votați ? Guvernul Orban privatizează viața și moartea românilor

f_350_200_16777215_00_images_banner1_orban_campanie.jpg

 

 

 

 

 

 

Pe site-ul Ministerului Sănătății se află în transparență decizională un proiect de OG care aduce mai multe modificări la legea sănătății.

Modificarea care privatizează programele naționale de sănătate pare minusculă. Se schimbă un alineat din lege, se elimină jumătate de frază. Dar inocentul alineat 52c) va aduce schimbări uriașe în finanțarea sănătății.

Până acum, clinicile și spitalele private puteau să participe la programele naționale de sănătate, coodonate de CNAS, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program.

Prin noua modificare, furnizorii privați sunt puși exact pe același plan cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program.

Acest nou tip de privatizare a unor programe de zeci de milioane de euro nu va face decât să accentueze decalajul între accesul celor bogați și al celor săraci la serviciile de sănătate.

De pildă, bolnavul de cancer care intră în programul de oncologie la spitalul public va beneficia de tratament în întregime decontat de stat. În spitalul privat însă i se poate cere coplată (sau taxa pentru serviciile hoteliere) – în valoare de mii sau zeci de mii de euro. Dacă nu își permite să dea acești bani,  poate opta pentru spitalul public, unde însă fondurile vor fi mult mai mici, din moment ce o bună parte din ele va pleca spre privat.

Rezultatul: o îngroșare a decalajului dintre cei cu venituri mici și cei cu venituri mari în accesarea serviciilor de sănătate, arată libertatea.ro.

Guvernul Orban privatizează viața și moartea românilor.

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK