Menu

Procurați-vă urgent cel mai recent număr al revistei MARTYRIA

f_350_200_16777215_00_images_martyria_1_2019.jpg

 

 

 

 

 

 

Cel mai recent număr al revistei Martyria, publicație care apare la Editura Praxis a Arhiepiscopiei Râmnicului, este o bijuterie de spiritualitate ortodoxă. Îi sfătuiesc sincer pe toți cei care doresc să aibă în bibliotecă studii documentate pe tema ”bunătatea lui Dumnezeu și suferințele oamenilor”, subiect profund și amplu al culturii occidentale, dramatic abordat și fără rezolvare,  de pildă la Dostoievski, să ia urgent legătura cu pr. Dr. Ștefan Zară, directorul publicației, pentru a-și rezerva un exemplar. Am recenzat, de-a lungul anilor, mai multe numere ale periodicului Martyria dar niciodată ca acum nu am avut dorința de a spune că o apariție (nr. 1/2019) este de colecție și nimeni nu va mai putea gândi, vorbi sau scrie pe subiectul abordat fără să citească ceea ce propune, de astă dată, sumarul.

Bine face IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, președintele fondator al Martyriei, că a subliniat, de astă dată, o temă centrală, în acest fel revista capătă mai multă personalitate.

Apariția aceasta se deschide cu studiul ”Bunătatea lui Dumnezeu și omul îmbunătățit” semnat chiar de IPS Varsanufie, cel care, cu harul fără egal de a lega pe cât de fin pe atât de trainic între ele apoftegmele Sfinților Părinți, adăugând cu pioșenie propriul fir roșu al înțelesului, realizează câteva pagini antologice.

Urmează articolul academic al arhimandritului Policarp Chițulescu intitulat ”Bunătatea lui Dumnezeu și suferința oamenilor în învățătura unui mare Păstror de suflete: Sfântul Ioan Gură de Aur” , studiu care pornește de la principiul ”Suferința ca pedagogie iubitoare a Creatorului”. Se discută pe aceeași canava solidă a Patristicii problema originii suferinței, despre suferința păcătoșilor, despre faptul că suferința aduce smerenie și mută în mod trainic încrederea de la sine spre Dumnezeu.

Îmi propun nu să realizez un rezumat al acestei extraordinare apariții publicistice, aș vrea mai mult să vă las vie curiozitatea. Amintesc doar, ca piesă de rezistență, la rubrica ”Verba Patrum”, Cateheza a zecea a Sfântului Părintelui nostru și Mărturisitorului Teodor, starețul de la Studion, către uncenici lui, rostită în Duminica Tuturor Sfinților.

Am citit aproape șocat de vibrația mărturisirii articolul ”Duhovnicul sau Despre prietenie” semnat de Dinu Săraru, în care marele scriitor și om de teatru ne dezvăluie că în viață recunoaște doi prieteni supremi, pe Adrian Păunescu și pe IPS Varsanufie, acesta fiindu-i și primul duhovnic ales vreodată. Măreț omagiu pentru Vlădica Râmnicului.

Vă mai rețin atenția cu semnalarea, la rubrica ”Theatrum” a piesei în patru acte ”Arhimandritul Ioan”, scrisă de pr. prof. dr. Dumitru – Codruț Scurtu. Este vorba despre un eseu dramatic doct și tensionat cu privire la politica bisericească din vremea stăpânirii austrice asupra Olteniei. Piesa de teatru emană forță și amplitudine, adaugă cunoaștere și recunoștință luptătorilor pentru credința ce transcende conjuncturile politice. Îl cunoașteam pe autor ca fiind un talent muzical, dar harul teatral vădit în această scriere m-a impresionat profund.

Încă o dată spun că trebuie, chiar trebuie, dacă iubiți cultura și spiritualitatea ortodoxă să vă procurați acest număr din seria Martyria.

Cinste autorilor și editorilor.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK