Menu

Nimic blasfemator în postarea lui Iulian Bulai. Să fim serioși, nu e el Antihristul

f_350_200_16777215_00_images_bulai_iulian_1.jpg

 

 

 

 

 

 

Mă iertaţi, dar nu cred că este nimic blasfemator, poate doar ceva nițel comic, în postarea lui Iulian Bulai despre Crăciun, care a stârnit atâta vâlvă încât nimeni nu mai e atent la faptul că Guvernul PNL dă cu sutele de milioane de euro în multinaționale,  oricât cauţi nu găseşti nici insultă, nici atac la dogmă, nici măcar un strop de ateism.

Desigur, ocolirea comodului dar și minunatului şi piosului limbaj dogmatic şochează, însă Bulai nu este Părinte al Bisericii, nici sfânt, nici preot, nici călugăr, nici măcar aspirant la un rol în cadrul oficial al creştismului.

Bulai este însă creştin, ne spune că naşterea lui Iisus este ceva extraordinar, că a avut părinţi minunaţi, că păstorii şi magii au dat o mână de ajutor pruncului. Mai mult, useristul defineşte clar şi fără greşeală unul dintre rolurile comunității creștine:

„Pentru mine și despre asta este Crăciunul: implicare în comunitatea locală pentru cei mai vulnerabili și măsuri de intervenție din partea comunității dincolo de incapacitățile individului.”

Nu se compară cele scrise de Bulai cu zeflemeaua chipurile doctă a lui Andrei Caramitru care spunea că Fecioara Maria nu e altceva decât cultul lui Isis, mama lui Horus, „reîncarnat” în creștinism. Să fie Caramitru sănătos, creştinismul are, cu adevărat,  o istorie, dar dacă vrei să o foloseşti reducţionist, atunci nu eşti creştin.

Fiind de la USR, partid care oricând te poate şoca prin declaraţiile schizo ale unor membri, Iulian Bulai a cules un oprobiu nemeritat. A vrut să dea partidului ce e al partidului şi lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu, misiune aproape imposibilă. De aici însă până la blasfemie e cale lungă şi tânărul insolent nu a parcurs-o.

În context, aş caracteriza drept precipitată reacţia distinsului şi eminentului Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei care s-a lăsat dus de valul comentariilor de pe Facebook atunci când a spus că „Patriarhia Română nu comentează declarații al căror grad de penibilitate este întrecut doar de acela al obrăzniciei provenite din incultura și ideologizarea dezonorante ale celor care le fac. A profera o blasfemie în preajma sărbătorii Crăciunului într-o țară eminamente creștină spune totul despre autorul ei”.

Ar fi culmea acum să vedem în Bulai pe Antihristul, cum zice simpaticul Dănuț Pop, președintele PER.

Într-o recentă postare post-scandal, Iulian Bulai spune:

“De aceea mi-am permis să îmi însușesc acest mesaj în mod personal. De fapt cred că despre asta este și credința și teologia: a găsi mereu noi sensuri ale unor cuvinte milenare. Și a transforma cuvintele și credința în fapte. În opinia mea, Crăciunul oferă o oportunitate uriașă despre a vorbi despre probleme noastre, dar și despre soluții la aceste probleme. De exemplu am putea vorbi despre cât de disfuncționale sunt comunitățile noastre. Nu a fost în intenția mea să tulbur acest timp sfânt, ci să pun în context și perspectivă povestea nașterii lui Isus. Cu cuvinte sincere și asumare. Dacă am supărat pe cineva, în mod evident îmi cer iertare.”

Foarte frumos.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK