Menu

Psihologie politică. Susținătorii Vioricăi Dăncilă nu sunt mai deștepți ca alții, dar sunt mult mai rezistenți la manipulare

f_350_200_16777215_00_images_banner1_dancila_manipulare.jpg

 

 

 

 

 

 

Comparând postările şi comentariile susţinătorilor lui Klaus Iohannis cu cele ale susţinătorilor Vioricăi Dăncilă, un aspect iese în evidenţă. Fanii lui Dăncilă sunt mult mai dispuşi să argumenteze, cred mai mult în date concrete şi în raţionamente, evită formulele stereotipe. Dimpotrivă, cei care spun că votează Iohannis apelează din reflex la formulele propagandei gen ”ciuma roșie”.

Deosebirea iese în evidență, de pildă, în analiza situației SIIJ. Iohanniștii rezolvă scurt discuția spunând că secția a fost înființată pentru ca politicul să intervină în justiție. Ceilalți, au răbdarea să asulte și alte argumente, cum ar fi faptul că SIIJ este controlată de CSM, că anterior secția a fost în cadrul DNA, ceea ce nu era normal etc. Desigur, raționamentele juridice sunt un pic dificile, presupun un minim efort de concentrare pe care nu toată lumea este dispusă să îl facă.

Aceeași atitudine diferită o văd și relativ la alte subiecte, cum ar fi datoria externă sau puterea de cumpărare. Să recunoaștem că e mai simplu să spui că PSD a îndatorat țara și vor plăti copiii și nepoții decât să accepți că procentul datoriei din PIB a scăzut. Chestiunea cu urmașii noștri ține de partea afectivă, cea cu procentele implică un efort de gândire.

Să nu se înțeleagă că aș susține, în mod aberant, că votanții Vioricăi Dăncilă sunt mai inteligenți decât ceilalți. Nici vorbă. Cred însă că cunt mai rezistenți la manipulare, așa cum unii dintre noi suntem mai rezistenți la virusul gripei.

Rezistența la gripă crește printr-un meniu adecvat, cu fructe și legume, rezistența la manipulare presupune obiceiul documentarii minime.

Desigur, când spun aceste lucruri nu mă refer la taberele de votanți aduse de prin sate, ca oile, la urne de primarii pesediști sau liberali, ori la cei aduși de la mall de activiștii USR. Aceștia seamănă între ei, au același nivel de ignoranță și de agresivitate.

Fenomenul rezistenței la spălarea creierului și corelația cu opțiunile de vot ar trebui să beneficieze și la noi de o abordare științifică. Nu doar de către laboratoarele militare, care fac deja acest lucru, ci și la catedrele civile de psihosociologie, neurolingvistică etc.

Ideea potrivit căreia pe Dăncilă o susțin cei slab pregătiți și cei rudimentari face parte din arsenalul propagandistic și reprezintă doar o cheie a mistificării continue. Aș spune că, în multe cazuri,  situația stă exact pe dos.

Nu fac parte dintre cei care își omoară observațiile cu privire la manipulare doar fiindcă cineva e dispus să îmi spună că bat câmpii. Se știe că a 10-a regulă a manipulării, așa cum o prezintă Chomsky, spune că poporul nu trebuie să creadă în existența strategiilor și mijloacelor oficiale de manipulare.

Eu cred.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK