Menu

Pentru Klaus Iohannis pesediștii sunt niște șobolani care trebuie făcuți săpun. Cum reacționează PSD ?

f_350_200_16777215_00_images_banner1_iohannis_bec.jpg

 

 

 

 

 

Analiza pe care o publică Adrian Severin pe Facebook se încheie cu o acuzație fără echivoc la adresa unui Iohannis atins de ideologia nazistă:

„Am crezut că revendicarea succesiunii Grupului Etnic German a fost pentru primarul din Hermannstadt doar un truc de natură a-i permite să pună mâna pe averea acestuia, confiscată la ordinul coaliției anti-naziste din al Doilea Război Modial. Încep să mă îndoiesc de aceasta. Nu este, pare-se, vorba numai de avere, ci și de ideologie”, a scris Adrian Severin pe Facebook.

Severin pune degetul pe rană şi spune că s-a instaurat în societate o ideologie a distrugerii PSD până la nivelul celui mai marginal simpatizant.

”Acum se vorbește pe față și din piscul ierarhiei politice, fără jenă și fără nuanațe, despre distrugerea unui partid politic. Să spui că o guvernare a fost greșită, catastrofală chiar, este una. Să ceri ca un partid să dispară pentru că socotește a fi bun sau adecvat, ceea ce tu socotești că este rău sau inadecvat, este cu totul alta. Mai cu seamă atunci când aritmetica electorală (ca să nu mai vorbim despre indicatorii socio-economici) îți arată contrariul.
De prin 2005 până prin 2015, exterminarea adversarilor politici sau a concurenților economici și profesionali s-a realizat cu arma justiției politizate, selectivă și abuzivă. Terorarea de stat s-a instaurat gradual, dar ea a vizat doar elitele, vârfurile; demonizate și condamnate în stradă, înainte de a fi condamnate exemplar de instanțe parajudecătorești și asasinate moral, iar câteodată inclusiv fizic, în închisori. Acum vizat este întreg electoratul stângii democrate; adică majoritatea cetățenilor cu drept de vot și familiile lor”, spune Severin.

Ceea ce nu spune însă Adrian Severin este cine a schițat această nouă ideologie, a ieșit din capul lui Iohannis sau Iohannis a fost cel ales să o pună în practică?

”Partid național – adică având rădăcini naturale în societatea românească din care își trage sevele, PSD s-a dovedit mai rezistent decât se credea. Mai exact, nu PSD a supraviețuit terorii (căci din această formațiune politică a rămas mai degrabă o etichetă pe un recipient gol, plus un electorat fidel care o caută sau o așteaptă zadarnic), ci societatea românească nu a fost complet paralizată de ea. Cu mijloace, mai mult sau mai puțin identificabile, românii transmit, prin structurile pesediste locale și republicane, impulsuri suveraniste conducerii statului – fie că este vorba despre suveranitatea individuală (sintetizată în drepturile civile), fie de cea națională. Ei își revendică drepturi în dublă calitate: de cetățean român și de cetățean european. Ceea ce nu se poate realiza de manieră rezonabilă și fără violență, decât în condițiile respectului diversității. Or, tocmai asta îi deranjează pe unii: cetatea, cetățeanul și diversitatea”, adaugă Severin.

Din nou vedem că autorul analizei are dreptate, dar nu ne spune din ce direcție vine atacul, care este izvorul. Mintea lui Iohannis, chiar dacă este setată să promoveze astfel de idei, nu pare capabilă nici să le producă în forma lor eficientă, nici să organizeze dispersarea în societate.

”Ce se înțelege prin PSD care trebuie distrus definitiv în integralitatea sa? Nu numai liderii. Nu doar militanții, ci și simpatizanții. Nu doar membrii, ci și votanții; fie ei fideli sau ocazionali. Un furios căruia îi spuneam recent că nu sunt membru al PSD din 2011 și că la ultimele alegeri prezidențiale nici măcar nu am votat cu candidatul PSD, Victor Ponta, mi-a explicat că „pesedist” nu înseamnă a fi membru al unui anumit partid sau adept al unei anumite ideologii, ci este un fel de insultă cu acoperire generală, un termen peiorativ care indică o persoană josnică și indezirabilă, condamnabilă la moarte civică.
Prin urmare, a distruge PSD înseamnă a distruge o parte – desigur, partea așa zis, rea – a societății românești. Nu se mai doresc convertiri, nu se mai caută asocieri, nu se concep compromisuri apte a ne permite să coexistăm, ci se urmărește exterminarea, într-o formă sau alta, a celor care nu fac parte din ceea ce s-ar putea numi „România mea”, spune Adrian Severin.

Situația este gravă și amintește de nazism.

”Lucrurile nu se opresc însă aici. Pentru România profundă, reală și legitimă, pe care credeam și o doream eternă, acesta nu este lucrul cel mai grav. Exterminarea propiu-zisă este precedată sau, mai bine zis, realizată prin sinuciderea civică subsecventă îndoielii de sine. Cei care mai cred în PSD trebuie diabolizați nu doar în fața celorlalți, ci și în propiii lor ochi, astfel încât să ajungă a se rușina de acest lucru până acolo unde vor ajunge nu doar să nu mai declare public adeziunea la PSD sau votul acordat PSD la alegeri, ci să nici nu mai voteze cu PSD – nu trecând în tabăra altor partide, ci, preferabil, renunțând la vot cu totul.
Se mizează pe dorința firească a fiecărui om obișnuit de a fi agreat și de a nu fi perceput ca anormal în raport cu comunitatea al cărui membru este. Dacă zilnic ni se spune la modul cel mai agresiv și ofensator că suntem niște ticăloși, corupți, lacomi, antioccidentali, antieuropeni, penali, pușcăriași, începem să credem noi înșine asta, să ne pierdem reperele și să confundăm valorile, să ne simțim în minoritate, să ne urâm pentru asta și să îi admirăm pe cei care ne acuză și să îi iubim pe cei care ne condamnă”, conchide Severin.

Analiza este magistrală, dar are două hibe. Pe de o parte, cum spuneam, autorul nu arată de unde vine răul, cine a orchestrat această vastă operațiune de demonizare a PSD, iar pe de alta nu spune cum ar trebui să reacționeze acest partid.

Cum poate fi contracarată această ideologie, cum poate PSD să recupereze sentimentul că a susține acest partid este un lucru democratic și nobil ? Iată o întrebare la care Severin nu răspunde, iar cele două întrebări sunt legate între ele.

Dacă totul ar pleca din capul lui Iohannis, ar fi suficient să vină antidotul din alte câteva capete, inclusiv al lui Adrian Severin. Dar dacă ceea ce se întâmplă a fost obținut cu ajutorul unor instrumente de laborator ? În această situație, doar un alt laborator poate găsi leacul.

Are PSD un astfel de laborator de apărare și contraatac ? A angajat vreunul ? Din ceea ce vedem că se întâmplă, se pare că nu, chiar dacă partidul are bani.

În această situație, gândul nu ne poate duce decât la frică, trădare sau ignoranță.

Cum preferați.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK