Menu

Scandal monstru în CSM. Ministrul Justiției, Ana Birchall, deconspirată ca fiind în serviciul unor puteri străine

f_350_200_16777215_00_images_birchall_ana_Klemm.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Președintele CSM, Lia Savonea, i-a cerut, marți, în plenul CSM, ministrului Justiției, Ana Birchall, să precizeze dacă a agreat în vreun fel cu procurorul general american sau cu reprezentanții altui stat asupra unei "foi de parcurs" cu privire la întărirea statului de drept din România.

Dialogul președintelui CSM cu ministrul dovedește că Ana Birchall a trădat România și este însărcinată de puteri străine să protejeze mecanismele de folosire a Justiției ca poliție politică.

Citiți și vă cruciți.

”Lia Savonea: - Dacă a existat o astfel de discuţie, dacă a existat o astfel de foaie de parcurs. CSM nu cunoaşte, nu a fost implicat într-o astfel de procedură.

Ana Birchall: - Rog să-mi daţi răgaz să vă răspund în scris. În calitatea mea de viceprim-ministru pentru parteneriate strategice am susţinut orice parteneriat strategic. În calitate ministru al Justiţiei sunt obligată să dezvolt şi să aprofundez orice relaţie bilaterală pe care România o are. Sunt surprinsă şi mâhnită, pentru că e puţin necolegial. Solicitarea a venit pe 13, dvs. nu aţi inclus-o pe ordinea de zi. Dacă cerere se referă la SUA, noi avem o colaborare bilaterală foarte...

Lia Savonea: - Răspundeţi la întrebare. Legat de foaia de parcurs. Cred că nu este greu să vă concentraţi puţin, să vă amintiţi dacă aţi făcut un asemenea document referitor la statul de drept din România.

Ana Birchall: - Eu voi avea discuţii orice stat, cu orice organism, cu orice instituţie internaţională. Revenind la relaţia cu SUA, vă pot spune că prim Ministerul Justiţiei, şi ar trebui să ştiţi, autorităţile competente în combaterea acestor forme grave de criminalitate. Eu cred că este obligaţia ministrului Justiţiei să aibă un dialog profesional şi profesionist cu orice instituţie instituţională, cu orice organism şi cu orice stat, cu cât este vorba despre un partener strategic. Vă invederez că este cel mai important parteneriat strategic pe care România îl are.

Lia Savonea: - Vă rog să ne răspundeţi la întrebare. Dacă există o foaie de parcurs agreată de dvs. pe statul de drept din România.

Ana Birchall: - Este un dialog absolut normal referitor la combaterea corupţiei, combaterea criminalizăţii.

Lia Savonea: - Cu da sau nu, doamna ministru, încercaţi să vă concentraţi.

Ana Birchall: - Cred că nu sunt în faţa unui pluton de execuţie cu da sau nu. Eu v-am răspuns aşa cum consider eu în calitate de ministru al Justiţiei şi conform realităţii. Vă invederez faptul că combaterea corupţiei, a criminalităţii informatice, a traficului transfrontalier sunt componente importante ale acestui parteneriat strategic. Şi da, îl voi promova în continuare, printr-un dialog legal şi instituţional.

Lia Savonea: - Independenţa justiţiei este o componentă importantă a statului de drept. Dacă CSM semnalează asemenea idei, asemenea posibile înţelegeri, trebuie să aibă o reacţie, ca să fie clarificate punctual chestiunile ridicate aici, dacă dvs. aţi agreat cu partenerul străin, nu contează cine este acest partener, e vorba de atitudinea ministrului Justiţiei din România, dacă aţi agreat o asemenea foaie de parcurs.

Ana Birchall: - Există un dialog legal instituţional.

Lia Savonea: - Refuzaţi să răspundeţi la întrebare, doamna ministru.

Ana Birchall: - Ei nici măcar nu trebuia să încep un răspuns, pentru că a fost lipsă de colegialitate să nu-mi daţi răgazul necesar să formulez un răspuns. În ciuda demersurilor unor persoane de a pune la punct ministrul Justiţiei, vă garantez că ministrul Justiţiei a acţionat şi va continua să acţioneze cu profesionalism, responsabilitate şi respectând legea.

Lia Savonea: - Vă rugăm să nu vă mai victimizaţi în chestiuni atât de serioase.

Ana Birchall: - Este obligaţia mea de a reprezenta România şi Ministerul Justiţiei, pe linia justiţiei, în orice dialog. O ţară întreagă vede că ministrul Justiţiei este pus la punct pentru că reprezintă Ministerul Justiţiei, aşa cum este obligat legal. Eu vă garantez că voi continua să reprezint Ministerul Justiţiei.

Lia Savonea: - CSM, garantul independenţei justiţiei, a adresat o întrebare foarte simplă ministrului Justiţiei.

Ana Birchall: - Dvs. spuneţi că dacă există o corespondenţă instituţională înseamnă că avem o foaie de parcurs? Dacă eu stau de vorbă cu instituţiile din SUA şi voi merge în SUA la invitaţia procurorului general şi agreem împreună un mod de lucru, dvs. îl condamnaţi? Aş fi extrem de surprinsă dacă membrii CSM ar condamna acest lucru.

Lia Savonea: - Ce aţi enumerat se încadrează în limitele cooperării judiciare internaţionale.

Ana Birchall: - Pe mine mă deranjează această manieră...

Lia Savonea: - Nu mai fiţi deranjată că nu este locul să fiţi deranjată.

Ana Birchall: - Mă deranjează această manieră când dvs. aţi întocmit ordinea de zi, aţi avut această solicitare din 13 şi nu aţi pus-o pe ordinea de zi, pentru că nu aţi considerat-o atât de esenţială din punct de vedere al timpului, dar astăzi aţi pus-o pe ordinea de zi suplimentară. Este o modalitate de care eu mă dezic. O să vă răspund şi în scris, dar este absolut de condamnat această manieră de a încerca să punem la colţ ministrul justiţiei doar pentru că are o relaţie instituţională cu SUA pentru a atinge un obiectiv.

Lia Savonea: - Vă pun în vedere la modul cel mai ferm să nu distorsionaţi, să nu adăugaţi cuvinte. Aţi fost întrebată foarte clar dacă alături de partenerii dvs., indiferent de unde sunt, aţi făcut o asemenea foaie de parcurs.

Ana Birchall: - Noi avem obligaţia să întărim parteneriatul strategic cu SUA. Puneţi dvs., CSM-ul, în discuţie acest obiectiv care stă la baza parteriatului strategic cu SUA şi anume de a întări combaterea criminalităţii? O să vă răspund în scris până la sfârşitul săptămânii.

Lia Savonea: - Eu cred că se poate răspunde foarte simplu şi pe loc dacă dvs. aţi agreat astfel de înţelegeri... pot să spun chiar oculte cu partenerii străini, indiferent cine sunt aceştia. CSM joacă un rol foarte important în acest domeniu.

Ana Birchall: - Eu nu vă permit să puneţi la punct ministrul Justiţiei. Eu înţeleg că astăzi trebuie să fie un breaking news că trebuie să puneţi la punct ministrul Justiţiei. Eu nu vă dau această satisfacţie.”

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN