Menu

Cuvânt de compasiune pentru cei care urăsc zvârcolindu-se în chinuri

f_350_200_16777215_00_images_banner1_gutau_cetateni_a_1.jpg

 

 

 

 

 

 

Fiindcă se apropie mai multe rânduri de alegeri, au intrat în jocul politic, mai ales prin reţelele de socializare, o categorie de oameni cu unele probleme psihice. Vorbim despre probleme, nu despre boli în sensul clinic.

Freud a demonstrat că în cadrul relaţiei dinamice sine – eu – supraeu este secretată agresivitatea, la unii greu de reprimat. Agresivitatea este, conform dicţionarului, un „ansamblu de conduite ostile care se pot manifesta în plan conştient, inconştient sau fantasmatic în scopul di­strugerii, degradării, constrângerii, negării sau umilirii unei persoane, unui obie­ct­­ investit cu semnificaţie socială sau orientate spre propria persoană (autoagresivitate), cum sunt conduitele autodistructive întâlnite în unele tulbu­rări psihice sau chiar în afara lor (suicidul raţional)”.

Unii autori, referindu-se la conceptul de agresivitate, îl definesc ca o ten­dinţă specific umană marcată prin voinţa, dorinţa de a comite un act de violenţă asupra altuia. Astfel, Laplanche şi Pontalis definesc agresivitatea ca „tendinţă sau ansamblu de tendinţe care se actualizează în conduite reale sau fantasmatice, acestea urmărind rănirea altuia, distrugerea, constrângerea sau umilirea lui, arată psihologul Marius Florea.

Din perspectivă psihanalitică, ideea de agresivitate, pe care Freud o defineşte prin termenul de „agresiune” (termen care desemnează atât agresiunea cât şi agresivitatea) se situează în interiorul individului. Potrivit Dicţionarului de Psihologie Larousse (1995), agresivitatea este definită ca tendin­ţa de atacare a integrităţii fizice sau psihice a unei alte fiinţe vii, remarcă acelaşi autor.

Aşa stau lucrurile şi la Vâlcea, nu altminteri. În spaţiul public sunt atacaţi oamenii de succes, investitori de calibru, cu mii de angajaţi şi milioane de euro plătite ca taxe şi impozite pentru motivul că au primit titlul de Cetăţean de Onoare. Oameni care nu au făcut în viaţă nimic îi înjură pe cei care au performat, paradigmă veche decânt lumea.

De ieri, altă temă pentru agresori, cică susţinând ca Bobiţă Cătuşanu şi trupa Antract să primească o înaltă distincţie de la preşedintele Iohannis, deputatul Eugen Neaţă îşi face imagine pe seama artiştilor. Agresivitatea e oarbă, e un simptom, exprimă o suferinţă interioară.

Fiindcă sunt în vârful piramidei sociale, devin automat ţinta celor suferinzi mai ales primarul Mircia Gutău şi preşedintele Constantin Rădulescu. Nu ei, ca oameni, sunt atacaţi, ci imaginea succesului în carieră este cea care determină criza frustraţilor. De altminteri, orice om care iese din anonimat devine victimă pentru cei care nu au reuşit în viaţă.

Ca psiholog, atrag atenţia că agresorii din presă şi de pe Facebook sunt persoane care au nevoie de ajutor, nu de răspunsuri la fel de agresive din partea noastră şi a comunităţii, în genere. Nu este vorba despre ajutor în bani, deşi pentru unii nu ar prinde rău, ci de o mână întinsă celui care trece prin discrete dureri interioare.

O invitaţie la o cafea, o vorbă bună, un cuvânt de apreciere a individului ca fiinţă umană pot face minuni în situaţii ca acestea. Nu îi lăsaţi singuri pe hateri, dacă puteţi, arătaţi-le compasiune.

Desigur, în măsura în care vorbim despre apărarea valorilor comunitare, mila nu poate fi singurul răspuns deoarece la război ca la război. De fiecare dată însă când putem fi creştini, să o dovedim. Problema rămâne deschisă, dar eu aşa cred că e mai bine, generozitatea încă nu a omorât pe mineni.

De altminteri,observ că şi cei care sunt obiectul defulărilor, mă refer la Mircia Gutău, Constantin Rădulescu, IPS Varsanufie, Constantin Boromiz, Dorina Mutu, Maria Tudor, Eugen Neaţă ş. a. îşi văd liniştiţi de treabă, în fond de menirea lor, dar ştiu că în adâncul sufletului nu îi le vor răul, ci îi compătimesc pe suferinzi.

Cred aşadar că un cuvânt de compasiune pentru cei care urăsc zvârcolindu-se în chinuri nu strică. Doamne ajută !

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK