Menu

Cioloş, bona filipineză al lui Emmanuel Macron

f_350_200_16777215_00_images_banner1_ciolos.jpg

 

 

 

 

 

 

Dacian Cioloş a fost ales președintele noului grup centrist-liberal Renew Europe (Înnoim Europa) din Parlamentul European.

Cine crede că în PE se votează conform conştiinţei fiecărui deputat European e un mare naiv. Există o piramidă a puterii, în vârful căreia se află Germania şi Franţa, deciziile sunt luate în grup închis şi în spatele uşilor la fel de închise. După ce s-a stabilit care sunt direcţiile de urmat, intră în joc liderii grupurilor parlamentare. Aceştia transmit deputaţilor din grup cum trebuie să ridice mâna.

Cine nu se supune regulii este marginalizat şi nu va mai fi pe listă tura următoare. Dacă un întreg grup de deputaţi dintr-o ţară iese în decor, partidul de acasă este ameninţat cu excluderea sau chiar exclus, cum este cazul PSD şi ALDE din România.

Nicăieri nu există mai mult teatru democratic decât în Parlamentul European, iar oricare dintre deputaţi e dispus să îţi încredinţeze în şoaptă acest secret al lui Polichinelle.

În aceste condiţii, alegerea lui Cioloş ca lider al grupului controlat de Macron nu ne spune nimic decât că el însuşi, preşedintele PLUS, este controlat. Cum altfel ? Un om care în ultimii ani a fost la şomaj se reîntoarce în capitala Europei pe cai mari.

Să filosofăm precum că nu se poate altfel, că asta este situaţia ? Evident că se poate şi altfel, totul este ca, vreodată, europenii să înţeleagă ceea ce li se întâmplă şi să îşi direcţioneze voturile spre cei care nu vor să intre în morişca minciunii.

Deocamdată, să remarcăm că Cioloş, ca şi Kovesi, par slugile perfecte ale stăpânilor Europei. Începem să ne facem cunoscuţi peste hotare drept cetăţeni cărora le-a intrat în sânge principiul potrivit căruia capul plecat sabia nu-l taie.

Precum bonele filipineze, românii par a fi potriviţi pentru o anumită muncă de servitori europeni. Când iese bine, unii îşi sporesc avuţia. Când iese rău, vinovat este românul.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK