Menu

Din nou pe masa deputaților: radarele folosite doar pe mașini de poliție inscripționate

f_350_200_16777215_00_images__2017_04aprilie_Radar.jpg

 

 

 

 

 

Propunerea legislativă, care prevede faptul că polițiștii nu vor mai putea instala radare pe mașinile neinscripționate și nu le vor mai putea folosi decât dacă sunt îmbrăcați cu uniforma specifică, iar radarele de tip pistol nu vor mai putea fi folosite la mai mult de zece metri de mașina de poliție, a primit votul senatorilor. Proiectul a mai fost pus în dezbaterea Senatului în 2017, a trecut de votul Parlamentului în anul următor, dar a fost trimis de președintele țării la Curtea Constituțională a României, care i-a declarat parțial neconstituțional.

"Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive (...)", este precizat în propunerea legislativă.

Aceeași inițiativă legislativă (pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice) prevede și reintroducerea unei măsuri ce a fost eliminată din legislația rutieră în anul 2018. Mai exact, posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii contravenționale de până 20 de puncte-amendă (2.900 de lei în acest an) direct la polițistul care constată abaterea.

Pentru a se putea aplica, proiectul are nevoie de votul favorabil al deputaților, să fie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Sursă: Avocat.ro

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK