Menu

Liviu Dragea nu va fi condamnat

f_350_200_16777215_00_images_dragnea_consiliul_national.jpg

 

 

 

 

 

 

Nu vă bucurați / întristați ! Liviu Dragea nu va fi condamnat.

Observ că Ion Cristoiu ridică, sâmbătă, într-un mod pe care l-aş caracteriza ca fiind serios şi oarecum îngrijorat, problema unei iminente condamnări a lui Liviu Dragnea.

„Amatoare de bârfe și speculații politice, lumea jurnalistică și de la vârful instituțiilor politice macină de vreo două săptămâni un zvon legat de soarta președintelui PSD: pe 15 aprilie ar putea fi ultimul termen în procesul acestuia de la Înalta Curte, instanța urmând să rămână în pronunțare. Pariorii politici – indiferent că sunt din zona de susținere a lui Liviu Dragnea sau opozanții acestuia – dau ca sigură o sentință defavorabilă președintelui PSD,” scrie Cristoiu.

Nu discutăm acum celelalte alegaţii ale editorialistului, cum ar fi aceea că Mihai Fifor ar fi pregătit să preia PSD în eventualitatea arestării liderului , ci voi privi chestiunea dintr-o perspectivă ce poate fi caracterizată ca fiind a voile d'oiseau, adică direct, ca zborul păsării.

Din zborul păsării privind, garantez că Liviu Dragnea nu va fi condamnat.

Da, un principiu spune fiat justiţia, et pereat mundus, dar realitatea spune că reaţiunea, chiar dată afară pe uşă, se întoarce pe fereastră.

Există o istorie veche care demonstrează acest lucru per a contrario:

Seneca povestește cum guvernatorul roman Gnaeus Piso s-a înfuriat când un soldat s-a iîntors dintr-o permisie fără prietenul său cu care plecase , suspectandu-l pe acesta ca l-ar fi asasinat. Judecată sumară, nervi mulți și imediat condamnare la moarte. A se pune în aplicare imediat. În timp ce condamnatul iși pune capul sub sabia călăului, dispărutul apare. Intârziase. Centurionul oprește execuția dar apare guvernatorul care ordonî continuarea execuției deoarece un verdict fusese deja dat. Justiția isi spusese cuvântul. Mai mult, a ordonat si executarea centurionului care a oprit inițial executia deoarece nu a dus la împlinire ordinele date. Ca sa fie insă satisfacut, a ordonat si omorârea întarziatului deoarece acțiunile lui au dus la omorârea a doi oameni nevinovați. Și atunci a simțit Guvernatorul că s-a facut dreptate.

Dacă este să găsim o similitudine cu situaţia de acum, să ne întoarcem la Iohannis. Da, Iohannis a fost propulsat de statul paralel, dar şi dacă nu ar fi fost altfel, nu cred că ÎCCJ l-ar fi declarat incompatibil înainte de alegeri şi cu atât mai puţin după ce devenise preşedinte.

Concluzia logică este că niciun complet din România nu îşi va permite să schimbe istoria, în bine, ar zice unii, în rău, ar spune alţii, dar oricum, să o schimbe.

Sunt sigur că nici dincolo de granițele țării nu se dorește scoaterea brutală din joc a lui Dragnea. Știu că, acum vreo doi, trei ani, un anumit ambasador își dorea să afle cum ar reacționa PSD în eventualitatea arestării lui Dragnea. Nu cunosc dacă a aflat răspunsul, dar cred că variantă corectă este să spui că PSD ar putea deveni imprevizibil într-o asemenea situație.

Unii ar putea gândi o România cu un PSD la pământ, dar ce te faci dacă, arestându-i conductătorul, poporul pesedist iese la vot în proporție uriașă, dând semnal că România va fi a sa încă un deceniu ?

În concluzie, nu vă bucuraţi/ întristați, Dragnea nu va fi condamnat, cel puţin acum.

În context, remarc cu admirație că liderul PSD evită total să se isterizeze pe subiect, așa încât nici dușmanii săi nu îi pot nega bărbăția cu care își înfruntă destinul. Ori poate că raționează așa cum o fac eu în acest articol.

Pronostic clar și ferm, Liviu Dragnea va fi liber, iar totul se joacă la urne.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK